Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ "ΞΕΣΤΕΡΙΑΣ" ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ



Γράφει ο Ηλίας Ι. Κάκανος

Ένα βιβλίο στο οποίο αποτυπώνονται ιστορικά γεγονότα και αποδίδεται με ρεαλισμό η ατμόσφαιρα άλλων εποχών, είναι το: “Πότες θα κάμει ξεστεριά” του δασκάλου, λογοτέχνη και συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων” Βαγγέλη Κακατσάκη, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Ιδρυμα “Αγία Σοφία” στον Αποκόρωνα.

Οπως σημείωσε η τ. σχολική σύμβουλος και συγγραφέας, Αγγέλα Μάλμου, «όταν γράφει ποίηση ο Κακατσάκης, γίνεται δωρικός, λιτός, λακωνικός κι αινιγματικός. Στην πεζογραφία σαρώνει με τα σχήματα λόγου, τις απίστευτες περιγραφές του, τα υπαινικτικά του σημεία που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση και τον προιδεάζουν… Ωστόσο πώς αποδίδεται με τέτοιο ρεαλισμό η ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης εποχής; Ένας κοινωνικός περίγυρος των ηλικιωμένων ενός χωριού, του Νίππους που αφηγείται και διασώζει τον αμύθητο θησαυρό της λαϊκής μας παράδοσης, ένας Καζαντζάκης κι ένας Πρεβελάκης, οι αιτίες της απόκτησης ζωντανού βιώματος του συγγραφέα και οι πλαστουργοί της συγγραφικής και όχι μόνο ιδιοσυγκρασίας του χαρισματικού Βαγγέλη Κακατσάκη».
Η λογοτέχνις, αρθρογράφος και συνεργάτις των “Χανιώτικων νέων”, Φωτεινή Σεγρεδάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων για τη “Ξεστεριά” ότι «μας παραχωρεί τις αγιασμένες μνήμες και συγκλονιστικές αφηγήσεις της γιαγιάς του δίπλα στο πυρομάχι τις κρύες νύχτες του Χειμώνα. Μια γιαγιά λοιπόν, η Στυλιανίτσα, ιστορεί στον μικρό Βαγγέλη γεγονότα, εικόνες, ματωμένα, σκλαβωμένα, ατιμασμένα καθέκαστα από την Τουρκοκρατούμενη Λεβεντογέννα Κρήτη ώσπου οι ψυχωμένοι Κρήτες με την απόφαση και την “αρματωμένη συνείδηση” συντελούν τον μέγα ξεσηκωμό της νήσου… Στο βιβλίο με τα 7 διηγήματα, ανθίζει μια λογοτεχνική δύναμη, με στιβαρούς διαλόγους».
Η φιλόλογος Μαρία Μαράκη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ αναφερόμενη στον συγγραφέα του τόνισε: «Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης διαθέτει τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου του για το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” καθιστά την βιβλιοπαρουσίαση ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο από λογοτεχνική άποψη, αλλά και από ανθρωπιστικής πλευράς. Ο συγγραφέας αναγνωρίζει το πολύτιμο έργο του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και προσπαθεί με κάθε τρόπο χρόνια τώρα να το ενισχύσει. Επίσης αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ευαισθησία και η αγάπη του προς τον τόπο γέννησης του, τον αγαπημένο του Αποκόρωνα”».
Συντονιστής της εκδήλωσης στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, Μάρκος Σελλιανάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι αγώνες για την ‘’ξεστεριά”, απαιτούν εκτός από άρματα και γράμματα. Οι λογοτέχνες, όπως ο Βαγγέλης Κακατσάκης είναι κι αυτοί πολεμιστές με τον δικό τους τρόπο. Είναι αυτοί που θα εμφυσήσουν και θα διαδώσουν το μήνυμα της ‘’ξεστεριάς’’, όπως αυτή νοείται σε κάθε δεδομένη κοινωνική περίσταση».



Συγκινημένος ο Βαγγέλης Κακατσάκης υπογράμμισε: «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη έχοντας και την υποστήριξη της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Εικονογραφήθηκε από τον Νίκο Μπλαζάκη και περιλαμβάνει διηγήματα τα οποία στο σύνολό τους έχουν τις ρίζες τους σε ιστορίες τις οποίες μου έλεγε τα κρύα βράδια του χειμώνα κοντά στην παρασιά η γιαγιά μου Στυλιανίτσα. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Θεοκλή Νικ. Κακάτση”».
Η παρουσίαση οργανώθηκε από το Κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου.
Προηγήθηκε στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος παρουσία αρκετών προσκυνητών η ακολουθία του εσπερινού της εορτής της Αγίας Σοφίας για να ακολουθήσει τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη.

Ηλίας Ι. Κάκανος (https://www.haniotika-nea.gr/diigimata-gia-istorika-gegonota-sto-vivlio-quot-potes-tha-kamei-xesteria-quot-toy-v-kakatsaki/) 

ΣΗΜ.:Πολλά ευχαριστώ και τον Ηλία και τον πατέρα του τον πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρούντα πατέρα του τον φίλο μου Γιάννη Η. Κάκανο και βέβαια τον διευθυντή της εφημερίδας μας Παρασκευά Ι. Περάκη.

https://www.haniotika-nea.gr/diigimata-gia-istorika-gegonota-sto-vivlio-quot-potes-tha-kamei-xesteria-quot-toy-v-kakatsaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου