Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που τα υποχρεώνουν να κρατούν όπλα στα χέρια τους; Γιορτάζουν τα παιδιά που εξαναγκάζονται να δουλεύουν; Γιορτάζουν τα παιδιά που τους λείπουν τα βασικά, το νερό, η τροφή, τα ρούχα; Γιορτάζουν τα παιδιά που βιώνουν τη βία ακόμα και μέσα στις κούνιες τους; Γιορτάζουν τα παιδιά που ψυχαναγκάζονται να δουλεύουν;



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ των Δικαιωμάτων του Παιδιού! Γιορτάζουν, λέει, όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος σήμερα 11 Δεκεμβρίου. Γιορτάζουν;

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που τα υποχρεώνουν να κρατούν όπλα στα χέρια τους; Γιορτάζουν τα παιδιά που εξαναγκάζονται να δουλεύουν; Γιορτάζουν τα παιδιά που τους λείπουν τα βασικά, το νερό, η τροφή, τα ρούχα; Γιορτάζουν τα παιδιά που βιώνουν τη βία ακόμα και μέσα στις κούνιες τους; Γιορτάζουν τα παιδιά που ψυχαναγκάζονται να δουλεύουν;

ΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ του ανθρώπου της Δύσης, που μιλά 'δυτικές γλώσσες' κι εφευρίσκει γιορτές, οι παραπάνω ερωτήσεις. Πολλά, πάμπολλα, τα αναπάντητα γιατί.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΕΡΘΩ στη ζωή, δικαιούμαι να υπάρξω. Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια. Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Δικαιούμαι να έχω πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης... Τα δικαιώματα των παιδιών. Οχι μόνο του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Και δίπλα μας η φτώχεια κι η εξαθλίωση.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΑ ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ συσσίτια. Εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό, ένα χαμόγελο, ένα αποκούμπι. Χρέος όλων, που έχουμε τον τρόπο μας, να μην αφήσουμε κανένα να πεινάσει. Το μπορούμε. Και ως άτομα και ως κοινωνία. Και ατομικά και συλλογικά.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΕ η 'τρόικα' εσωτερικού. Αντε και είπε το ναι η 'τρόικα' εξωτερικού. Αντε και πέρασε με ή δίχως απώλειες από τη Βουλή. Αντε και τελειώσαμε με το φορολογικό. Τελειώσαμε; Κατά μία έννοια ναι, κατά μία άλλη όχι.

ΣΤΟ ΠΟΛΟ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ τη χώρα μας δοξάζουν και στο ψηλότερο σκαλί όλους μας ανεβάζουν. Στην Εθνική Νεανίδων αναφέρεται η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αυστραλίας, ενώ την ίδια στιγμή, όπως μου γράφει, οι πολιτικοί μας κατάφεραν να ναυαγήσουν στη στεριά.

ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, δάσκαλο - λαογράφο, Χανιά: Και διά της στήλης πολλά κατάπολλα και εκ βαθέων, ευχαριστώ για όλα. Ξεχωριστά για τα δύο ανάτυπα με τίτλο 'Λαϊκή ποίηση της Κρήτης και Καζαντζάκης' (απ’ τον 7ο τόμο της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων 'Ελλωτία' 1998, το πρώτο και από την περιοδική έκδοση του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου 'Κρητικοί Ορίζοντες' 2008, το δεύτερο). Λένε και για κάποιους άλλους ότι προσφέρουν. Καλά λίγοι έχουν, ωστόσο, σε πανελλήνιο επίπεδο την προσφορά τη δική σου, στο περβόλι της παράδοσης. Κι αν έχεις αναπιάσει πεζούλες της! Για να περιοριστώ 'στα πεταχτά' μόνο σ’ αυτό!

Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ που αποκτούσε παιδί δεν είχε δικαίωμα να το αναθρέψει. Το έπαιρνε και το έφερνε σε ένα μέρος που το έλεγαν Λέσχη, όπου κάθονταν οι πιο γέροι από τους πολίτες της ίδιας φυλής και εξέταζαν το νεογέννητο. Αν ήταν καλωκαμωμένο και γερό, του το ’διναν να το αναθρέψει, παραχωρώντας του έναν κλήρο γης. Αν ήταν ασθενικό και κακοφτιαγμένο, το ’στελναν στους Αποθέτες, ένα βάραθρο κοντά στον Ταΰγετο και εκεί το εγκατέλειπαν, γιατί ούτε για το ίδιο το παιδί ούτε για την πόλη ήταν καλό να ζει, μια και είχε γεννηθεί αρρωστιάρικο και αδύνατο. Γι’ αυτό και οι γυναίκες έλουζαν τα βρέφη όχι με νερό αλλά με κρασί, δοκιμάζοντας κάπως με τον τρόπο αυτό την κράση τους. Γιατί πίστευαν ότι τα φιλάσθενα παιδιά δεν αντέχουν το αγνό κρασί και πεθαίνουν, ενώ όσα είναι γερά δυναμώνουν και σκληραγωγούνται (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Γιατί τα παιδιά στην Αφρική κρατούν αυτόματα;/ Γιατί τα παιδιά στην Αφρική είναι φθηνά;/ Γιατί τα παιδιά στην Αφρική μαθαίνουν το θάνατο;/ Είναι οι πιο ειλικρινείς στρατιώτες/ είναι οι πιο ειλικρινείς μάρτυρες/ είναι οι πιο ειλικρινείς φονιάδες./ Στη Δύση μιλάμε δυτικές γλώσσες/ έντιμες γλώσσες./ Στην Αφρική τ’ αγόρια και τα κορίτσια/ μιλούν αφρικάνικες γλώσσες/ έντιμες γλώσσες'.
Από το ποίημα 'Γιατί τα παιδιά' του Γιάννη Φίλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (11.12.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου