Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΟΙ ΤΡΕΙΣ μάγοι με τα δώρα. Οι μάγοι της Γραφής, έτσι όπως τους ιστορεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Οι Μάγοι έτσι όπως τους φαντάστηκε η λαϊκή παράδοση. Οι Μάγοι όπως περιγράφονται από τις παραδόσεις άλλων λαών. Οι μάγοι που έρχονται από την Ανατολή. Οι μάγοι που έρχονται από τη Δύση. Οι παλιοί μάγοι. Οι σύγχρονοι μάγοι.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ για τη Βηθλεέμ οι μάγοι καβάλα στις καμήλες τους. Λιβάνι, χρυσάφι και αρώματα τα δώρα που κουβαλούν μαζί τους για να τα προσφέρουν στον Βασιλιά του Κόσμου. Στον Χριστό που μόλις γεννήθηκε. Επιστρέφω σ’ αυτήν την εικόνα. Μια εικόνα με πολλές αναγνώσεις.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ μάγοι με τα δώρα. Οι μάγοι της Γραφής, έτσι όπως τους ιστορεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Οι Μάγοι έτσι όπως τους φαντάστηκε η λαϊκή παράδοση. Οι Μάγοι όπως περιγράφονται από τις παραδόσεις άλλων λαών. Οι μάγοι που έρχονται από την Ανατολή. Οι μάγοι που έρχονται από τη Δύση. Οι παλιοί μάγοι. Οι σύγχρονοι μάγοι. Οι μάγοι που έχουν όνομα και διεύθυνση, ο Γκασπάρ, ο Μελχιόρ και ο Βαλτάσαρ. Οι μάγοι δίχως όνομα και δίχως πρόσωπο. Και βέβαια ο Ηρώδης που οσμίζεται ότι κάτι συμβαίνει κι ετοιμάζεται να κάνει τα πάντα, μέχρι και να δολοφονήσει χιλιάδες νήπια, προκειμένου να κρατήσει τη βασιλεία...

ΓΙΑ ΚΛΕΜΜΕΝΟ λιβάνι, για κλεμμένο χρυσάφι και για κλεμμένα μυρωδικά που έφερναν οι σύγχρονοι μάγοι στον ξαναγεννημένο Χριστό είχα μιλήσει σ’ ένα κείμενό μου με τίτλο 'Ενα γράμμα για τον Χριστό' που δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα μας πριν από 35 χρόνια (24.12.1978). Για λιβάνι που έγινε απ’ τις πεθύμιες όλων των απελπισμένων της γης. Για χρυσάφι που έγινε απ’ το ψωμί που στερούν απ’ τα παιδιά του κόσμου. Για μυρωδικά που έγιναν απ’ τα βραβεία εκείνων που κάποτε τόλμησαν να κάνουν επανάσταση.

'ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙΣ τα δώρα των (νέων) μάγων, μωρό μου! Πεινώ κι όμως προσεύχομαι. Προσεύχομαι και περιμένω να σε συναντήσω νικητή αγκαλιά μ’ ένα κομπιούτερ να μπαίνεις θριαμβευτής στα Ιεροσόλυμα'. Το τέλος του εν λόγω άρθρου. Ακόμα περιμένω! Δεν μπορεί παρά να νικήσει κάποτε το καλό!

ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΑ, καθώς το ένα έφερε το άλλο, το ξέρω.  Ενα 'πεταχτό' σκεφτόμουν να γράψω για τους τρεις μάγους, τέσσερα, κι αν λογαριάσουμε κι αυτό πέντε, προέκυψαν. Πώς ν’ αντισταθώ στο μολύβι!

'ΤΗ ΔΟΣΗ μας τη δώσανε, την πήραμε τη δόση/ να δω ποιοι θα ωφεληθούν, πότε, αλλά και πόσοι'. Μια από τις πολλές μαντινάδες που έχω... στο ψυγείο μου και τις οποίες μου έχει στείλει ο Ηλίας ο Σταματάκης. Κατεψυγμένη μεν, ολόφρεσκη δε. Σαν... ψάρι Ευρυδίκης.

Η ΑΓΩΝΙΑ του τερματοφύλακα πριν απ’ το χτύπημα του πέναλτι. Παραβολικά μιλώ. Σήμερα, αναμένεται να δοθούν στη Βουλή τα στοιχεία που παρελήφθησαν απ’ τη Γαλλία για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ...

Ο ΑΓΓΟΥΡΟΦΑΣ νικά τον μεστωτή! Είχανε δίκιο οι παλιοί μας. Οσοι αφήσανε (αφήσαμε) τις ελιές μας να λαδώσουν περισσότερο ήρθαν (ήρθαμε) δεύτεροι. Τους (μας) πρόλαβε ο δάκος, που κακό ψόφο δεν έχει!

'ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ των δώρων τους οι Μάγοι ζήτησαν, λέει, και πήραν ένα από τα σπάργανα του Ιησού, που τους έδωσε η ίδια η Παναγία, για να το δείχνουν κάθε φορά που θα ήθελαν να αποδείξουν την αλήθεια για όσα θα έλεγαν πως είδαν τα μάτια τους. Οταν, λοιπόν, οι Αιγύπτιοι αμφισβήτησαν τα λεγόμενα των Μάγων, τους πρότειναν ν’ ανάψουν μια φωτιά να ρίξουν μέσα σ’ αυτά τα ιερά τους βιβλία κι εκείνοι το σπάργανο του Χριστού. Οποιο απ’ τα δύο καιγόταν, θα σήμαινε πως η θρησκεία αυτή ήταν ψεύτικη. Ετσι κι έγινε. Εριξαν πρώτα τα βιβλία τους οι Αιγύπτιοι και κάηκαν στο λεπτό. Εριξαν και οι Μάγοι το σπάργανο και το είδαν να σηκώνεται ανάλαφρα πάνω στις φλόγες και όταν έσβησε η φωτιά το βρήκανε απείραχτο στη στάχτη'. Από το βιβλίο του Βασίλη Γ. Χαρωνίτη 'Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή του'.

«Αστρο οδήγα μας εκεί/ που το φέγγος κατοικεί!/ Να, ο χρυσός για να τον στέψω,/ τι τιμή βασιλική./ Το στερνό τ’ ανθρώπου μύρο,/ σμύρνα του προσφέρω εγώ./ Πως είναι θνητός θυμίζει στο μεγάλον Αρχηγό./ Στον μεγάλο βασιλιά μου/ τον πανάγιον οδηγό,/ τη θεότητα θυμίζει/ το λιβάνι που ’χω εγώ./ Είμαστε τρεις μάγοι εμείς/ της βαθιάς Ανατολής./ Τον Χριστό ζητάμε τώρα/ γέροι βασιλιάδες τρεις».
Από το ποίημα 'Οι τρείς Μάγοι' του Δ. Εδελστάιν.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα (28.12. 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου