Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ των ναυτικών θεωρείται ο Αγιος Νικόλαος, γιατί, όπως λέει η παράδοση, έσωσε με τις προσευχές του το καράβι με το οποίο ταξίδευε για τους Αγίους Τόπους απ? την τρικυμία γαληνεύοντας τη θάλασσα. Πολλά τα τάματα που του τάζουν οι θαλασσινοί τις δύσκολες ώρες. Λαμπάδες ίσα με το μπόι τους ή ίσα με ένα κατάρτι, ασημένια ή χρυσά καράβια κ.λπ.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

O AΪ ΝΙΚΟΛΑΣ παραχώνει (εννοεί τη γη με χιόνι). Ο Αϊ Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος. Του Αγίου Νικολάου που ?ν? της γης και του πελά(γ)ου. Τρεις παροιμίες για τον Αγιο Νικόλαο, που γιορτάζει σήμερα. Τρεις παροιμίες που θέλουν να μας πουν πως τώρα πια και στη στεριά και στη θάλασσα ο χειμώνας έφτασε για τα καλά.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ των ναυτικών θεωρείται ο Αγιος Νικόλαος, γιατί, όπως λέει η παράδοση, έσωσε με τις προσευχές του το καράβι με το οποίο ταξίδευε για τους Αγίους Τόπους απ? την τρικυμία γαληνεύοντας τη θάλασσα. Πολλά τα τάματα που του τάζουν οι θαλασσινοί τις δύσκολες ώρες. Λαμπάδες ίσα με το μπόι τους ή ίσα με ένα κατάρτι, ασημένια ή χρυσά καράβια κ.λπ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ κτίσει πάντως, μόνο στις παραθαλάσσιες πόλεις και στα παραθαλάσσια χωριά εκκλησίες του οι πιστοί. Στον Νομό μας, για παράδειγμα, ο Αγιος αυτός της θάλασσας είναι πολιούχος του Βάμου, των Αρμένων, των Βρυσών Κυδωνίας και άλλων όχι παραθαλάσσιων χωριών. Εν πάση περιπτώσει χρόνια πολλά σ? όλους κι όλες που φέρουν το όνομα του Αγίου, όπως κι αν τους (τις) φωνάζουν.

ΤΟ ΜΠΑΛΩΜΑ του φορολογικού φτιάχνει αυτές τις μέρες η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας. Μπάλωμα το μπάλωμα. Ράβει ο ένας, ξηλώνει ο άλλος, κάνει τον διαιτητή ο παράλλος. Και βρείτε σεις ποιος είναι ο ένας, ποιος ο άλλος και ποιος ο παράλλος.

'ΕΛΛΗΝΑ καν? υπομονή, μέρες καλές θα ?ρθουνε/ να μην ξεχνάς τσ? αμυγδαλιές που στις χιονιές ανθούνε'. Καλή η μαντινάδα ως μαντινάδα, Ηλία Σταματάκη, έχω, όμως να σου κάμω μια ερώτηση: Εχει ή δεν έχει όρια η υπομονή; Είπαμε δα...

ΑΡΧΙΣΑΝ απ? τους χάλκινους Χριστούς στους σταυρούς των τάφων και συνεχίζουν με τις χάλκινες προτομές. Χτυπούν καμπάνες...

Ο ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ πολίτης, του νομοταγούς πολίτη, τον νομοταγή πολίτη, νομοταγή πολίτη! Ολοι όσοι πλήρωσαν (-αμε) το παράνομο (με τη 'βούλα' της δικαιοσύνης) χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ας κλίνουν (-ουμε) τώρα, έτσι για να το διασκεδάσουμε το πράγμα το επίθετο 'νομοταγής' μαζί με το ουσιαστικό 'πολίτης'.

ΚΙ ΟΜΩΣ το απίθανο έγινε! Ο μεν Πλατανιάς ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό το περασμένο Σάββατο, εκτός έδρας, η δε ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα εντός έδρας. Απόλυτα ικανοποιημένος από τη νίκη της Ενωσης δήλωσε ο φ(θ)ανατικός αεκτζής γείτονάς μου. Δεν πανηγύρισε ιδιαίτερα, ωστόσο. Εμαθε να κρεμά χαμηλά το καλάθι των προσδοκιών του.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ των Περσών Δαρείος Α? (550 - 495 π.Χ.) για να αποδείξει ότι κάθε λαός θεωρεί τα δικά του έθιμα καλύτερα από τα έθιμα των άλλων, έκανε το εξής: κάλεσε πρώτα μερικούς Ελληνες που ζούσαν κοντά του και τους ρώτησε πόσα χρήματα ήθελαν για να φάνε το νεκρό σώμα του πατέρα τους. Εκείνοι, όπως ήταν φυσικό, του απάντησαν ότι αυτό δε θα το έκαναν για τίποτα στον κόσμο. Υστερα κάλεσε κάποιους Ινδούς, που είχαν έθιμο να τρώνε τους νεκρούς τους, όταν αυτοί πέθαιναν και, με διερμηνέα, παρουσία των Ελληνων, τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα δέχονταν να κάψουν τους γονείς τους μετά τον θάνατό τους. Εκείνοι τότε, θεωρώντας φρικτό αυτό που άκουσαν, τον παρακάλεσαν, να μιλάει με περισσότερο σεβασμό για το ζήτημα αυτό (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Μελέτησα το ρόλο μου μήνες/ και μήνες./ Ανάλυσα την κάθε φράση,/ εμβάθυνα στο κάθε νόημα./ Αναζήτησα τα βαθύτερα αίτια/ των πράξεων του ήρωα,/ μελέτησα την κάθε αντιδρασή του./ Φώτισα οποιαδήποτε σκιά./ Κι όταν η αυλαία άνοιξε/ στην πιο δραματική στιγμή/ λησμόνησα τα λόγια./ Και στεκόμουν/ εκεί αμίλητος, νιώθοντας πάνω μου/ επιτιμητικά τα βλέμματα των θεατών/ προσμένοντας τον καταρράχτη της χλεύης/ που δε θ? αργούσε να ξεσπάσει'.
Το ποίημα 'Ηθοποιός' του Γιώργη Μανουσάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Χανιώτικα νέα (06.12.2012)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου