Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΑΛΙ ΜΑΣ βλέπω να τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα... Μια ζωή στο ίδιο έργο θεατές. Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο χθες για το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΦΥΛΛΑ και σαπουνόφουσκες και καπνό και άχυρα και σκιά και σκόνη χαρακτήρισα όλα τα λαμπρά αυτού του κόσμου', Νείλος ο Ασκητής. Μια απ’ τις συνήθειες με το που ξυπνώ κι αυτή. Να βγάζω το 'φυλλαράκι' απ’ το ημερολόγιο τοίχου για να φανεί η καινούργια ημερομηνία και να διαβάζω τι γράφει από πίσω.

'ΑΝ ΠΟΤΕ - πότε περνούσαμε απ’ το νεκροταφείο, δίχως να μας βγάζει από κει ο δρόμος μας και σκεφτόμαστε ότι όλοι που είναι εκεί είχαν δουλειές να τελειώσουν και τις άφησαν, δεν θα συμπεριφερόμαστε, όπως συμπεριφερόμαστε' μου έλεγε τις προάλλες ένας φίλος απ’ τα παλιά. Ολοι μας θαρρούμε πως θα φάμε τον κόσμο, συμπλήρωσε. Τέλος πάντων. Εχει και η αμπελοφιλοσοφία τα όριά της.

'ΣΤΙΧΑΚΙΑ για πολιτική κατάσταση κομμένα/ βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα'. Απ’ τον Γιάννη Μαλαξιανάκη, τον Εννιαχωριανό, η μαντινάδα. Καμιά 'βασιλική' διαταγή δεν μπορεί να δέσει τα σκυλιά, Γιάννη. Εκτός και αν τα σκυλιά θέλουν να δεθούν.

ΣΤΟ 26% εκτινάχτηκε η ανεργία τον Σεπτέμβρη. Και πού να βγουν τα στοιχεία για τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη! Το καφενείο 'Η άνεργη Ελλάς' επεκτείνει ολοένα και περισσότερο την πελατεία του. Ελλάς Ελλήνων Ανέργων.

ΓΙΝΑΜΕ Κολομβία. Πρώτη στη διαφθορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα. Στην ίδια θέση που είναι η Κολομβία και το Τζιμπουτί. Χειρότεροι γινόμαστε χρόνο με τον χρόνο αντί για καλύτεροι.

ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ανοίγει τέσσερις κλείνουν, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Αν αυτό συμβαίνει κάθε μήνα πόσος χρόνος χρειάζεται για να κλείσει και η τελευταία; Μαύρο χιούμορ.

ΠΑΛΙ ΜΑΣ βλέπω να τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα... Μια ζωή στο ίδιο έργο θεατές. Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο χθες για το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

'ΚΕΦΑΛΗ γυμνή έξωθεν, ημπορεί να μη προδοθή· αλλά κεφαλή γυμνή έσωθεν, όσον και αν κρυφθή, θα προδοθή. Η κεφαλή είναι το μόνον πράγμα εν τω κόσμω, του οποίου τα έσω φαίνονται καλύτερον από τα έξω'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΑΝ ΘΕΛΕΙ η Παναγιά (που λέει και ο Αναστασιάδης και να μην του το χαλάσουμε) και κερδίσει μεθαύριο στα Περβόλια ο Πλατανιάς τη Βέροια όλα καλά. Για να το θέλει όμως η Παναγιά, πρέπει να το θέλουν πρώτα οι παίκτες. Σωστό;

ΟΤΑΝ ΟΙ Ελληνες, μετά τις νίκες στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές ανάγκασαν τους Πέρσες να φύγουν στην Ασία, επιδόθηκαν στο έργο της απελευθέρωσης των ελληνικών πόλεων στη Θράκη και τη Μ. Ασία. Στην Ηιόνα, λοιπόν, που βρισκόταν στην περιοχή του Στρυμόνα, ο Πέρσης βασιλιάς είχε ορίσει διοικητή τον Βόγη, τον οποίο είχαν πολιορκήσει οι Αθηναίοι, με στρατηγό τους τον Κίμωνα. Ο Βόγης, παρόλο που μπορούσε να συνθηκολογήσει και να φύγει, προτίμησε να αντισταθεί, πιστός στον βασιλιά του. Οταν, λοιπόν, τα τρόφιμα των πολιορκημένων τελείωσαν, ο Βόγης έσφαξε τη γυναίκα, τα παιδιά, τις παλλακίδες και τους δούλους και τους έριξε στη φωτιά. Υστερα, αφού πέταξε στον Στρυμόνα το χρυσάφι του, έπεσε και ο ίδιος στις φλόγες (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Οι κολασμένες ψυχές έτρεξαν/ να μπουν στα φιλόξενα καβούκια τους/ μήπως και αντικρύσουν τη Λύτρωση/ Μαύρα, μωβ και κόκκινα χρώματα/ έγιναν θυσία στους Δαίμονες/ Θεοί, Δαίμονες, ψυχές/ πεμπτουσία της άνυδρης Γης/ Η όψη της Κόλασης/ και η γεύση των Καρπών'.
Το ποίημα 'Κόλαση' του Αρτέμη Αθανασάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (07.12. 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου