Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Ζητιανεύει για λογαριασμό των μικροποινιτών φυλακισμένων. Για κάποιον 'Γιάννη Αγιάννη' που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί, επειδή πεινούσε, για έναν φτωχό βιοπαλαιστή που δεν μπόρεσε να πληρώσει κάποιο χρέος, για ένα αδύναμο αδελφό που τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και βρέθηκε στο κελί

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Πώς να γίνεις άγιος...

'Εν φυλακή ήμην και ήλθατε προς με'. Τα λόγια αυτά του Χριστού εφαρμόζει στην πράξη εδώ και 35 χρόνια, μια ζωή δηλαδή, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος. Διεθνώς γνωστός για την ασταμάτητη πορεία αγάπης του προς τους 'ελάχιστους αδελφούς' εντός κι εκτός Ελλάδας είναι ο σεβάσμιος αυτός κληρικός που είναι η ψυχή της 'Διακονίας των Κρατουμένων, ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά'. Χάρη σ’ αυτήν ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως διαβάζω στην εφ. 'Χριστιανική' (Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012) αποφυλακίστηκαν 15.200 άποροι μικροποινίτες κρατούμενοι και φυγόποινοι από 90 (!) χώρες του κόσμου (λευκοί, μαύροι, κίτρινοι, χριστιανοί μουσουλμάνοι, άθεοι). Ενας δεσπότης δεν πρέπει τόσο ν’ απλώνει το χέρι του για να ευλογεί, όσο για να ζητιανεύει, για λογαριασμό εκείνων που έχουν ανάγκη, συνήθιζε να λέει στα κηρύγματά του ο Μεγάλος Ειρηναίος, που και βέβαια το έκανε πράξη καθημερινά.
Αυτής της σχολής κληρικός είναι και ο π. Γερβάσιος. Ζητιανεύει για λογαριασμό των μικροποινιτών φυλακισμένων. Για κάποιον 'Γιάννη Αγιάννη' που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί, επειδή πεινούσε, για έναν φτωχό βιοπαλαιστή που δεν μπόρεσε να πληρώσει κάποιο χρέος, για ένα αδύναμο αδελφό που τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και βρέθηκε στο κελί. Για τον όποιον Γιάννη Αγιάννη... Για τον όποιον φτωχόν βιοπαλαιστή... Για τον όποιον αδύναμο αδελφό... Ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. Σε 4.100.000 ευρώ, λέει το σχετικό δημοσίευμα, ανέρχεται η σχετική δαπάνη, χρήματα που επώνυμοι και ανώνυμοι Ελληνες εμπιστεύτηκαν στον Γέροντα. '35 χρόνια διακονίας ή πώς να γίνεις άγιος' ήταν το θέμα της πρώτης απ’ τις τέσσερις ομιλίες, που έγιναν στο πλαίσιο μιας σχετικής εκδήλωσης, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον δημοσιογράφο θεολόγο Χρήστο Κούρτη. Αυτός ο τίτλος μου έλειπε.
Αφορμή έψαχνα, εδώ και δύο χρόνια, από τότε που πάλι στη 'Χριστιανική' πρωτοδιάβασα για τη δράση του, να γράψω μια εύφημη μνεία για τον ταπεινό αυτό κληρικό που ζητιανεύει για να βγάλει κάποιους εκ των 'ελαχίστων αδελφών' από τη φυλακή. Εντάξει, το ξέρω, για να θυμηθώ τον Μπέρτολτ Μπρεχτ στο 'Νυχτερινό άσυλο' (βλ. Μπέρτολτ Μπρεχτ 'Ποιήματα', μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, εκδ. 'Θεμέλιο') ότι 'μ’ αυτό', που κάνει ο π. Γερβάσιος 'ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει'. Ούτε καν ότι όλοι οι 'μικροποινίτες' θα βγουν απ’ τη φυλακή, βέβαια. Ομως το ότι όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, χάρις στη ζητιανιά του π. Γερβασίου, βγαίνουν στον αέρα της ελευθερίας, λίγο δεν είναι...

Οι εκδόσεις της 'Πυξίδας'

Δύο, απ’ τα τέσσερα, αν δεν κάνω λάθος, βιβλία, που έχει κυκλοφορήσει λειτουργώντας και ως εκδοτικός οίκος, μέχρι τώρα, η 'Πυξίδα της Πόλης', μου έδωσε τις προάλλες ο... κινών τον δείκτη της, ιδιαίτερα γνωστός απ’ τις ποικίλες δραστηριότητές του στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας Μαθιός Φραντζεσκάκης. Δύο ξεχωριστά, ως προς την εμφάνιση βιβλία, εφάμιλλα αυτών που κυκλοφορούνται από μεγάλους αθηναϊκούς εκδοτικούς οίκους, διαφορετικού, ωστόσο, είδους το καθένα.
Στα πολλά άλλα συν, συν ένα ακόμα. Το πρώτο (Ιανουάριος 2012) είναι ένα βιβλίο για παιδιά, το δεύτερο (Οκτώβριος 2012) είναι ένα βιβλίο για μεγάλους. Κατ’ αρχάς και κατά μίαν έννοιαν. Γιατί και οι μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν το γνωστό διήγημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, 'Η Μηλιά' σε διασκευή της Μαρινέλλας Βλαχάκη και σε εικονογράφηση του Νίκου Μπλαζάκη και γιατί, εκτός απ’ τους μεγάλους, πολύ θα ευχαριστηθούν και τα παιδιά, την ξενάγηση στις σελίδες του Λευκώματος 'Επαγγέλματα από το χθες στο σήμερα, ο μόχθος του ανθρώπου' (στη φωτ. το εξώφυλλο).
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τα παιδιά θα ξετρελαθούν περισσότερο με τη 'Μηλιά' που ως γνωστό ανέβηκε επί σκηνής το 2009 στα Χανιά απ’ την εταιρεία τέχνης 'Βιολέττα' (Δραματουργική διασκευή - ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη - Αφηγητής: Κωστής Καπελώνης - Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης - Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά, Λεωνίδας Μανωλικάκης), είναι και το σιντί στο τέλος... Και ότι το επιχειρούμενο πολυεπίπεδο ταξίδι μέσα από τις φωτογραφίες μιας άλλης Ελλάδας που 'εμπεριέχει' ο μόχθος των ανθρώπων συγκινεί πιο πολύ τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Ας μην ξεχνούμε, ωστόσο, δύο πράγματα. Ολοι μας, όσα χρόνια και αν κουβαλάμε στην πλάτη, κρύβουμε ένα παιδί στο βάθος της ψυχής μας, το ένα. Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά το οτιδήποτε, φτάνει να βρούμε τον 'έντιμο', όπως έλεγε ο Μπρούνερ, τρόπο, το άλλο. Με βάση αυτά, συστήνω, λοιπόν, και τα δύο βιβλία για πολλές συναρπαστικές αναγνώσεις...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία που ήθελαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται στο Μεγάλο Αρσενάλι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται ΙΙ', που ξεκίνησαν στις 21 Οκτωβρίου και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Και ας δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, ενώ είχε προγραμματισθεί να τελειώσουν στις αρχές του. 'Θα επανέλθουμε σύντομα σε άλλο χώρο'... με διαβεβαίωσε, ο κινών τα νήματα, όντας η ψυχή τόσο της 'Πυξίδας' όσο και της Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων, που σε συνεργασία με άλλους φορείς οργάνωσαν τις εκδηλώσεις, Μαθιός Φραντζεσκάκης. Ευκαιρία και για τους μεγάλους.

Χανιώτικα νέα )#.12.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου