Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ άστεγος! Ενα είδος υπενθύμισης για τον δύσκολο κοινωνικό χειμώνα που έρχεται. Μια έστω μικρή γροθιά στο στομάχι της ζεστασιάς μας. Μια υποσημείωση στο κεφάλαιο 'ανθρωπιά'.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ την εμφάνισή του ο χειμώνας, εκεί εξαφανίζεται. Μην ξεχνιόμαστε, όμως. Στις 22 Δεκεμβρίου έρχεται επισήμως για τρίμηνη εγκατάσταση. Πάντως ότι κρυγιάδωσε ο καιρός, κρυγιάδωσε.

ΝΑ ?ΣΑΙ στη ζεστασιά του σπιτιού σου και ν? απολαμβάνεις απ? το παράθυρό σου το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα. Ωραίο, μα την αλήθεια θέαμα! Εξω το κρύο και η παγωνιά.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ να είσαι άστεγος και μάλιστα μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα; Αυτό θέλησαν (βλ. www.Nooz.gr, 6 Δεκ.) να ανακαλύψουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, εθελοντές στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισαν, παρά το τσουχτερό κρύο, να διανυκτερεύσουν στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ άστεγος! Ενα είδος υπενθύμισης για τον δύσκολο κοινωνικό χειμώνα που έρχεται. Μια έστω μικρή γροθιά στο στομάχι της ζεστασιάς μας. Μια υποσημείωση στο κεφάλαιο 'ανθρωπιά'.

ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν άστεγοι. Πάντα θα υπάρχουν πεινασμένοι. Πάντα θα υπάρχουν φτωχοί. Μα και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που, κατά που λέει ο ποιητής, 'ντρέπονται για την ανθρωπιά τους' και δεν μένουν στα λόγια.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ παζάρι από τον Σύλλογο 'Ορίζοντας' στη Λέσχη Αξιωματικών (η τελευταία μέρα χθες). Χριστουγεννιάτικο bazaar για τους 'Γιατρούς του Κόσμου' σήμερα και αύριο στην Πύλη Sabbionara. Παζάρι με χριστουγεννιάτικα είδη στο Δημαρχείο Χανίων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Χριστουγεννιάτικη αγορά αγάπης από τον Σύλλογο 'Η Χρυσοπηγή' στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου στο κέντρο 'Κανάρια'!

'ΔΥΟ ΤΙΝΑ παραμένουν αθάνατα διά τον νουν του ανθρώπου· ο Θεός εις τον ουρανόν και η μεγάλη Ιδέα επί της γης· ό,τι δε διετέθη κατ? αυτών, εις ουδέν άλλο συνέβαλεν, ή εις την ιδίαν εξόντωσίν του'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, πριν από 46 χρόνια, 8 Δεκεμβρίου 1966 και περί ώραν 02.06 πρωινή το φέρι - μποτ 'Ηράκλειον' βυθίζεται λόγω διάρρηξης του πλευρικού καταπέλτη μέσα σε 10? ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στον θάνατο 217 από τους επιβαίνοντας. Σαν σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, 8 Δεκεμβρίου 1969 ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής συνετρίβη, ενώ εκτελούσε τη γραμμή Χανιά - Αθήνα κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες... Τα χρόνια περνούν, οι μνήμες μένουν νωπές.

'ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝΑ στα σύννεφα γαρδένιες να φυτεύω/ να βρέχουνε ανθόνερο όταν τους το γυρεύω'. Από τον Ηλία Σταματάκη, καλά το καταλάβατε, η μαντινάδα. Δίχως σχόλιο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Αννες που γιορτάζουν αύριο. Ξεχωριστά σ? εσένα Αννιώ που σε στενοχώρεσε τόσο πολύ το φευγιό της γιαγιάς σου για τη Χώρα των Μακάρων τις προάλλες. Στη μνήμη της αφιερωμένο το σημερινό ποίημα με το οποίο κλείνω τη στήλη.

Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ τους ρήτορες και όλους που μιλούσαν για δόξα τους ονόμαζε τρισανθρώπους αντί τρισάθλιους. Εναν αμόρφωτο πλούσιο τον αποκαλούσε χρυσόμαλλο πρόβατο. Οταν είδε στο σπίτι ενός ασώτου την επιγραφή 'πωλείται', είπε: 'Το ήξερα ότι το σπίτι αυτό, τόσο που έπινε, θα ξερνούσε τον ιδιοκτήτη του' (πηγή: Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'γνώση').

'Πήραν στρατί - στρατί το μονοπάτι/ βασιλοπούλες και καλοκυράδες,/ από τις ξένες χώρες βασιλιάδες/ και καβαλλάρηδες απάνω στ? άτι./ Και γύρω στης γιαγιάς μου το κρεβάτι/ ανάμεσ? από δύο χλωμές λαμπάδες/ περνούσανε και σαν τραγουδιστάδες/ της τραγουδούσαν ποιος το ξέρει; κάτι./ Κανείς για της γιαγιάς μου την αγάπη,/ δεν σκότωσε τον Δράκο ή τον Αράπη,/ και να της φέρει το αθάνατο νερό./ Η μάνα μου είχε γονατίσει κάτου·/ μα πάνω -μια φορά κι έναν καιρό-/ ο Αρχάγγελος κουνούσε τα φτερά του'.
Το ποίημα 'Το στερνό παραμύθι' του Λάμπρου Πορφύρα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (08.12.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου