Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΔΕΝ θέλει πολλά ο άνθρωπος για να ?ναι ευχαριστημένος. Να το πω κι αλλιώς. Δεν πρέπει να θέλει πολλά ο άνθρωπος, ο απλός άνθρωπος, για να νιώθει ασφαλής. 'Λίγο ψωμί, λίγο κρασί, Χριστούγεννα κι Ανάσταση', μας λέει ο Ποιητής. Για να συμπληρώσει: 'Κι όπου φωλιάσει και σταθεί,/ κανείς να μην τον φτάνει, εκεί'. Να, όμως, που έρχονται αλλιώς τα πράγματα.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΕΝ θέλει πολλά ο άνθρωπος για να ?ναι ευχαριστημένος. Να το πω κι αλλιώς. Δεν πρέπει να θέλει πολλά ο άνθρωπος, ο απλός άνθρωπος, για να νιώθει ασφαλής. 'Λίγο ψωμί, λίγο κρασί, Χριστούγεννα κι Ανάσταση', μας λέει ο Ποιητής. Για να συμπληρώσει: 'Κι όπου φωλιάσει και σταθεί,/ κανείς να μην τον φτάνει, εκεί'. Να, όμως, που έρχονται αλλιώς τα πράγματα.

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ των φετινών Χριστουγέννων και η μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Γράφει: 'Χριστούγεννα μέρα γιορτής, μα λίγοι θα γιορτάσουν/ μισθούς, συντάξεις κούρεψαν κι εδά πού θα μας φθάσουν;'. Εχεις δίκιο, Ηλία, πλην όμως υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Ενας γνωστός μου οικοδόμος, για παράδειγμα, έχει να κάνει μεροκάματο πάνω από έξι μήνες...

Ο ΙΩΣΗΦ και η Μαρία έφτασαν, λέει νύχτα στη Βηθλεέμ. Κλειστές όλες οι πόρτες που χτύπησαν. Ούτε μια δεν άνοιξε για να τους δεχθεί. Αναρωτιέμαι. Τώρα που ξέρουμε την ιστορία πόσοι από μας είμαστε διατεθειμένοι ν? ανοίξουμε τις πόρτες μας σ? έναν άνδρα και σε μιαν έγκυο γυναίκα που ζητούν στέγη για ένα βράδυ;

ΕΧΕΙΣ, λέμε τώρα, τρία, τέσσερα, πέντε παιδιά; 'Ε, αυτό αποτελεί περίτρανη απόδειξη κατά τους εγκεφάλους των τροϊκανών (ξένων και εγχωρίων) ότι διαθέτεις, όχι απλώς αρκετό εισόδημα, αλλά ότι είσαι πάμπλουτος!'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012) το σχόλιο.

ΔΙΕΘΝΕΣ πρωτοσέλιδο ουκ ολίγες φορές τη χρονιά που, οσονούπω, τελειώνει, η Ελλάδα. Το κοντό του ο ένας, το μακρύ του ο άλλος για την κρίση. Το θέμα είναι να βγούμε τουλάχιστον απ? το κάδρο τη νέα χρονιά, κάτι είναι κι αυτό.

ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ φως στο βάθος του τούνελ της νέας χρονιάς ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Μπορεί και να υπάρχει όμως, αλλά να μην φαίνεται, μου είπε. 'Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός απ? τα πιο γνωστά έργα του Ευγένιου Ο? Νηλ, συνεχίζεται.

Η ΦΤΗΝΕΙΑ φέρνει τον παρά. Ενας απ? τους παλιούς νόμους του εμπορίου. Τον αγνόησε η κυβέρνηση, αύξησε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του κράτους. Να δείτε που θα βάλει φόρο στα καυσόξυλα στο τέλος.

ΟΧΙ, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου χθες. Ετσι και σήμερα θα διαβάσεις τα 'Χανιώτικα νέα', Ζαχαρία, όπως με σιγουριά είχες προβλέψει στη σελίδα που έχω στο Προσωποβιβλίο (φέισμπουκ)...

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ των Περσών Καμβύσης (βασίλεψε από το 529 μέχρι το 522 π.Χ.) ζήτησε να παντρευτεί την κόρη του Φαραώ της Αιγύπτου Αμαση. Ο Αμασης, που υποπτευόταν ότι ο Καμβύσης δεν την ήθελε γυναίκα, αλλά για παλλακίδα του, δεν ήξερε τι να κάνει. Αφενός δεν ήθελε να του τη στείλει, αφετέρου όμως φοβόταν την περσική δύναμη. Ενώ, λοιπόν, βρισκόταν σε αδιέξοδο, του ήρθε μια σκέψη που θεώρησε ότι αποτελεούσε τη λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Εστειλε στον Καμβύση ως κόρη του τη θυγατέρα του προηγούμενου Φαραώ, του Απρίη, τον οποίο ο ίδιος είχε δολοφονήσει και είχε σφετεριστεί το βασιλικό αξίωμα. Οταν, λοιπόν, η νέα έφτασε στην Περσία και ο Καμβύσης καλωσορίζοντάς την, την προσφώνησε κόρη του Αμαση, εκείνη του αποκάλυψε την αλήθεια. Ο Πέρσης βασιλιάς εξοργίστηκε από το γεγονός και αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον της Αιγύπτου, την οποία και υπέταξε. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος/ να ?ν? ήμερος, να ?ναι άκακος/ λίγο φαΐ, λίγο κρασί/ Χριστούγεννα κι Ανάσταση/ κι όπου φωλιάσει και σταθεί/ κανείς να μην τον φτάνει εκεί./ Μα ήρθαν αλλιώς τα πράγματα/ τονε ξυπνάν χαράματα/ τον παν, τον φέρνουν πίσω, μπρος/ του τρώνε και το λίγο βιος/ κι από το στόμα τη μπουκιά/ πάνω στην ώρα τη γλυκιά/ του τηνε παίρνουνε κι αυτή/ χαρά στους που ?ναι δυνατοί!/ Χαρά στους που ?ναι Δυνατοί/ γι? αυτούς δεν έχει χόρταση'.

Από τον 'Ηλιο τον Ηλιάτορα' του Οδυσσέα Ελύτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα (22.12.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου