Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΠΑΝΙΟ είδος στη φύση και στην ιστορία ο άνθρωπος, όταν είναι άνθρωπος και δεν είναι (δεν γίνεται) λύκος για τον συνάνθρωπό του. Εχουν βαθιές ρίζες οι δυνάμεις του κακού. Μια απ’ αυτές να αρκούμαστε στα όποια ξεροκόμματα μας πετούν τα κάθε λογής κατεστημένα.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΚΟΣΜΟΣ άκοσμος', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός ποιήματος του και συνεργάτη της εφημερίδας μας, κατ’ εξοχήν πολιτικού ποιητή, Δημήτρη Κακαβελάκη. Πολλές οι 'ανομίες χωροχρόνου' για να θυμηθώ τον τίτλο ενός άλλου του ποιήματος. Με αφορμή το χθεσινό άρθρο - παρέμβασή του, στην εφημερίδα μας, με τίτλο 'Ενα πελώριο γιατί;'. Οταν οι ποιητές επιμένουν να μιλούν...

'ΚΑΤΙ ΦΡΙΚΤΟ συμβαίνει στην κοινωνία μας', δήλωσε ο Ινδός υπουργός των Εξωτερικών Σαλμάν Χουρσίντ, σχετικά με τον βιασμό ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Πολλά τα φρικτά που συμβαίνουν διαρκώς στις κοινωνίες μας. Πολλή η σαπίλα, δυστυχώς, στα όπου γης βασίλεια της Δανιμαρκίας...

ΣΠΑΝΙΟ είδος στη φύση και στην ιστορία ο άνθρωπος, όταν είναι άνθρωπος και δεν είναι (δεν γίνεται) λύκος για τον συνάνθρωπό του. Εχουν βαθιές ρίζες οι δυνάμεις του κακού. Μια απ’ αυτές να αρκούμαστε στα όποια ξεροκόμματα μας πετούν τα κάθε λογής κατεστημένα.

'Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ συνιστά επιτυχία'. Τάδε έφη τελευταία η Ανκελα Μέρκελ. Ο χορτάτος δεν σκέφτεται ποτέ τον νηστικό. Ούτε αυτός που έχει σπίτι τον άστεγο. Πολύ περισσότερο δεν τους σκέφτεται ο... φαταούλας.

ΜΕΓΑΛΗ η επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα λόγω της ύφεσης και της λιτότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων. Πράγμα που φαίνεται κολαούζους δεν θέλει.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη μηνιαία τούρκικη επιθεώρηση Ιστορίας και Πολιτισμού 'Yedikta Dergisi', τεύχος Απριλίου 2013, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, Suphi Saatci, ισχυρίζεται ότι το σημερινό κτίσμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι βυζαντινό, αλλά... δημιούργημα του Οθωμανού αρχιτέκτονα Mimar Sizan. 'Τώρα πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε ποιος είναι... ο Τούρκος αρχιτέκτονας της Κνωσού και της Ακρόπολης'. Από τον 'Βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική' Πέμπτη 11 Απριλίου 2013) το σχόλιο.

'ΤΟΥ ΔΙΑΦΥΛΑΞΑΙ τα αγαθά χαλεπώτερον εστί του κτήσασθαι'. Μ’ αυτήν την έννοια η παραμονή του Πλατανιά στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει μεγαλύτερη αξία από την είσοδό του σ’ αυτά. Διαφωνεί κανείς;

ΧΡΗΣΤΟ Π. Ιντο, επιτ. σχολ. σύμβουλο - συγγραφέα, Γουμένισσα Κιλκίς: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την αποστολή και μάλιστα με μια τόσο θερμή αφιέρωση, του νέου σου βιβλίου 'Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912 - 1913): Από το Κιλκίς στη Δοϊράνη και στη Στρώμνιτσα' που μόλις κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδ. 'Παρασκήνιο' (Αθήνα 2013). Χαίρομαι αφάνταστα που είσαι πάντα με άκρα ανιδιοτέλεια επί των επάλξεων, στο προσκήνιο της συγγραφής. Οντως το όνομα Κιλκίς είναι γνωστό στο πανελλήνιο, αφού έχει δοθεί ως επωνυμία σε πλατείες και οδούς πόλεων, σε σκάφη του αέρα και της θάλασσας, σε καταστήματα και σε προϊόντα! Πάντα άξιος. 

'ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ του Αμμωνα Δία είχε χρησμοδοτήσει ότι, όταν ο Αννίβας θα πέθαινε, θα σκεπαζόταν με χώμα της Λιβύης. Αυτός, λοιπόν, νόμισε ότι θα επέστρεφε νικητής στην πατρίδα του και εκεί θα πέθαινε. Τελικά βρέθηκε στη Μ. Ασία, ικέτης στον βασιλιά του Πόντου Προυσία καθώς τον κυνηγούσε, για να τον πιάσει ζωντανό, ο ύπατος Φλαμινίνος. Επειδή ο βασιλιάς τον έδιωξε, πήδησε στο άλογό του για να φύγει. Τότε όμως αυτοτραυματίστηκε από το γυμνό του ξίφος στο δάχτυλο. Η πληγή μολύνθηκε, τον έπιασε πυρετός και μέσα σε τρεις μέρες πέθανε σε ένα μέρος που οι κάτοικοι της Νικομήδειας ονόμαζαν Λιβύη'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Από τις ανομίες της χωρο-/χρονικότητας απειλούνται/ Τα ιπτάμενα δέντρα/ Πολιτικής ευθύνης/ και α-πολιτικής συνευθύνης/ Με όλα τα ανομήματα/ Να επιμένουν να φύγουν/ Από τις ρίζες των λέξεων/ Που απειλούνται από μέρες/ Του μη είναι σε ΦΩΣ/ Με διαδρομές ν’ αντιπαλεύουν/ Επιδρομές μέσα σε/ Κάθε φορεσιά πολιτικής δίνης/ Αναίσχυντου παρόντος/ Που ανεβαίνει και κατεβαίνει/ Χωρίς σταματημό/ Με μια φωτιά στο στόμα'. 
Το ποίημα 'Ανομίες Χωροχρόνου' 
του Δημήτρη Κακαβελάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου