Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΚΟΥΤΣΟΠΙΝΑΝ, σχολιάζοντας την κατάσταση ή σχολίαζαν την κατάσταση κουτσοπίνοντας. Ανεργοι κι οι δυο. Εργολάβος, με πολλούς στη δούλεψή του, πάλαι ποτέ, ο ένας. Σουβατζής, απ’ τους καλύτερους στη δουλειά, ο άλλος. Με είδαν που περνούσα και με κάλεσαν στη συντροφιά τους. Δεν μπορεί κάποτε θα γυρίσει ο τροχός, είπε ο ένας. Μόνο που δεν γυρίζει από μόνος του, είπε ο άλλος.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'AΜΥΝΑ ΠΕΡΙ πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία... των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος και η πρόληψις της χρεωκοπίας'. Αυτά από τον Αγιο των Νεοελληνικών Γραμμάτων. Να μνημονεύουμε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, όταν μας βρίσκει το κακό, η παραγγελιά του Οδυσσέα Ελύτη.

ΤΟ ’ΔΑΜΕ μια, το ’δαμε δυο, το ’δαμε... δεκαδυό, μέχρι εκατό δύο φορές προβλέπεται να το δούμε το γνωστό και μη εξαιρετέο έργο. 'Με το βλέμμα στην τρόικα', ο τίτλος του επεισοδίου που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες. Ζητείται διέξοδος στη διαφωνία για το χαράτσι, λέει...

ΔΕΝ ΠΙΑΣΑΜΕ ακόμα πάτο! Ακόμα πιο δύσκολα βλέπει να γίνονται τα πράγματα ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η μόνη διέξοδος είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης. Να μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε, όσο λίγο κι αν είναι, με τον διπλανό μας που δεν έχει.

ΚΟΥΤΣΟΠΙΝΑΝ, σχολιάζοντας την κατάσταση ή σχολίαζαν την κατάσταση κουτσοπίνοντας. Ανεργοι κι οι δυο. Εργολάβος, με πολλούς στη δούλεψή του, πάλαι ποτέ, ο ένας. Σουβατζής, απ’ τους καλύτερους στη δουλειά, ο άλλος. Με είδαν που περνούσα και με κάλεσαν στη συντροφιά τους. Δεν μπορεί κάποτε θα γυρίσει ο τροχός, είπε ο ένας. Μόνο που δεν γυρίζει από μόνος του, είπε ο άλλος.

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ρυθμούς ανάπτυξης το 2016, λέει, η Ελλάδα. Ζήσε, μαύρε μου, να φας τον Αύγουστο τριφύλλι, δηλαδή! Αν υποθέσουμε ότι θα ’ναι έτοιμο το τριφύλλι τον Αύγουστο και δε θα ’χει εν τω μεταξύ ψοφήσει ο μαύρος.

ΑΝΟΙΞΕ η όρεξη ορισμένων! Και γιατί δηλαδή να μην πάρει ο Πλατανιάς την προνομιούχο 5η θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα και να μη βγει στην Ευρώπη! Τι ’ναι οι 5 βαθμοί που τον χωρίζουν απ’ τον ΠΑΣ Γιάννινα! Ονειρο εαρινής νυκτός.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ κλείνουν εκδοτικοί οίκοι, ιστορικά βιβλιοπωλεία και το ΕΚΕΒΙ πνέει τα λοίσθια, δάσκαλοι και παιδιά σε πείσμα των καιρών γιόρτασαν εφ’ όλης της ύλης την Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Πολύπτυχο και πολυδιάστατο το θέαμα που παρουσίασαν επί σκηνής τα παιδιά του 3ου Δημ. Σχολείου. Τίποτα δεν άφησαν που να μην το αναφέρουν. Μέχρι και βιβλιοθήκη εγκαινίασαν. «Εφυγα αισιόδοξη, απογειωμένη», έγραψε προχθές στη σελίδα μου στο βιβλίο των Προσώπων η φίλη απ’ τα παλιά, τ. σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Αγγέλα Μάλμου. Σαν επίλογο στα προηγούμενα.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου και η μαντινάδα που μου έστειλε η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. 'Αμύθητοι οι θησαυροί κρυμμένοι στις σελίδες/ βιβλία δώστε στα παιδιά του ήλιου τις αχτίδες'. Τι πάει να πει κατόπιν εορτής; Κάθε μέρα είναι ημέρα του Βιβλίου!

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ (1882 - 1945), ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ήταν ανέκαθεν οι αντίπαλοι των Δημοκρατικών, εκφωνούσε κάποτε έναν λόγο. Κάποιος από το ακροατήριο τον διέκοψε φωνάζοντας: «Εγώ προτιμώ να ψηφίσω τους Δημοκρατικούς». «Γιατί;», τον ρώτησε ο πρόεδρος. «Γιατί ο παππούς μου ήταν Δημοκρατικός και ο πατέρας μου Δημοκρατικός», απάντησε αυτός. «Κι αν ο παππούς σου ήταν ηλίθιος και ο πατέρας σου επίσης ηλίθιος, εσύ τι θα ήσουνα τότε;», τον ξαναρώτησε ο πρόεδρος. «Τότε θα ήμουνα Ρεπουμπλικανός», φώναξε γελώντας ο ακροατής.

'Βασιλικός πλατύφυλλος να ’μουν και μαντζουράνα,/ να με δροσίζεις την αυγή, να μου μιλάς το βράδυ./ Να ’μουν ο ήλιος ο χρυσός και το λαμπρό φεγγάρι,/ στο παραθύρι να ’ρχομαι να σε κρυφοκοιτάζω,/ μια χαραμάδα να ’μουνα καρδιάς αστροπελέκι,/ που στα όνειρά σου να ’πεφτε όταν γλυκοκοιμάσαι'.
Από το ποίημα του Αυγερινού Ανδρέου
'Να ’μουν για σένα'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (04.04.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου