Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Η αγωνία και ο πόνος της Παναγίας για τα πάθη του Χριστού, ιδωμένα όμως μέσα από την ανθρώπινη, μητρική μάτια της μάνας προς τον γιο της, κυριαρχούν στο βιβλίο του δάσκαλου και λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη "Τα Γράμματα της Παναγίας", που εκδόθηκε πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και παρουσιάστηκε χθες στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεως. 


ΣΤΑ "ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ

Η αγωνία της Μάνας

Η αγωνία και ο πόνος της Παναγίας για τα πάθη του Χριστού, ιδωμένα όμως μέσα από την ανθρώπινη, μητρική μάτια της μάνας προς τον γιο της, κυριαρχούν στο βιβλίο του δάσκαλου και λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη "Τα Γράμματα της Παναγίας", που εκδόθηκε πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και παρουσιάστηκε χθες στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεως. 


Τα κείμενα του βιβλίου, που είναι διαρθρωμένο με τη μορφή έξι επιστολών, μία για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, από τη Μ. Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο, διάβασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατά σειρά οι: Αργυρώ Δελή (φιλόλογος), Πηνελόπη Ντουντουλάκη (ιατρός - λογοτέχνις), Αντωνία Μαζοκοπάκη (τεχνολόγος), Φωτεινή Σεγρεδάκη (λογοτέχνις), Ρόζα Μοτάκη - Κονταδάκη (δικηγόρος), Αναστασία Αννουσάκη (φιλόλογος), ενώ επίκαιρους ύμνους της Μ. Εβδομάδος απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Χαχλάκη.
«Τα "Γράμματα της Παναγίας" περιλαμβάνουν έξι γράμματα, ένα για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, που έγραψε η Παναγία -όπως το είδα εγώ- στο γιο της», σημείωσε ο συγγραφέας και συνεργάτης των "Χ.Ν." Βαγγέλης Κακατσάκης και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ιδέα αυτή γεννήθηκε όταν πήγαινα στην έκτη γυμνασίου και διάβασα το ποίημα του Βάρναλη "Η Μάνα του Χριστού"».
«Βέβαια για να τα γράψω έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, να ωριμάσει μέσα μου η ιδέα, να αποκτήσω την κατάλληλη πνευματική αρματωσιά και να μπουν οι λέξεις στο αυλάκι, πράγμα που έγινε κατά θαυματουργικό θα έλεγα τρόπο ύστερα από πολλά χρόνια», ανέφερε ο κ. Κακατσάκης χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «μια μη αναμενόμενη ευλογία», την έκδοση -από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου- του βιβλίου, τα έσοδα απ’ την πώληση του οποίου θα διατεθούν υπέρ του Αννουσάκειου Ιδρύματος.
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, μιλώντας στα "Χ.Ν.", ανέφερε σχετικά με την έκδοση: «H Μεγάλη Εβδομάδα ενθυμίζει σε όλους μας ότι η πορεία της ζωής ενός ανθρώπου είναι ένας Γολγοθάς και ένας σταυρός αλλά που όμως της σταύρωσης ακολουθεί η ανάσταση. Ετσι σκεφτήκαμε ότι η έκδοση των κειμένων αυτών που αναφέρονται στη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούσε να εμπνεύσει τον κόσμο και να του δώσει δύναμη στη σταυρική πορεία που έχει ο καθένας μας και που ολοκληρώνεται με την Ανάσταση».
Η δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη - Κονταδάκη, μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης καταφέρνει να παρουσιάσει την Παναγία σαν μια γυναίκα, μία από εμάς, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε όσο είναι δυνατόν να εισπράξουμε την αγωνία αυτή και το συναίσθημα και να συν-ταυτιστούμε με αυτά τα οποία γράφει».
Η γιατρός και λογοτέχνις Πηνελόπη Ντουντουλάκη αναφέρθηκε στην επιστολή της Μ. Τρίτης την οποία επέλεξε να διαβάσει, όπως είπε, διότι «έχει μέσα επαναλαμβανόμενη τη λέξη ξένος». «Η επιστολή αναφέρεται σε ένα προφητικό όνειρο της Παναγίας στο οποίο είδε το τραγικό τέλος του Χριστού. Τον είδε να υφίσταται την επίθεση ενός όχλου απλώς και μόνο επειδή ο όχλος δεν μπορούσε να κατανοήσει τον Ιησού και αυτό που εκπροσωπούσε. Ήταν λοιπόν και ο Ιησούς ένας ξένος, ένας ακατάληπτος. Γι’ αυτό και σήμερα αυτό που ενδεχόμενα για εμάς είναι ξένο και ακατάληπτο είτε επειδή δεν ανήκει στην οικογένεια και την παρέα μας, είτε επειδή δεν είναι στις προτιμήσεις, τη γλώσσα, την παράδοσή μας, τη θρησκεία και τη χώρα μας, πρέπει να είναι πάντοτε σεβαστό και να περιφρουρούμε έστω και αν δηλώνουμε αδύναμοι να το κατανοήσουμε».
Η λογοτέχνις Φωτεινή Σεγρεδάκη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στο βιβλίο η διαβάθμιση του δράματος ξεκινάει ομαλά από τη Μ. Δευτέρα και ακολουθεί τα γεγονότα του θείου δράματος «με ένα λόγο πηγαίο, αγωνιώδη, μητρικό, που παρά τον πόνο και την αγωνία για το θάνατο που έρχεται, παραμένει νηφάλιος» και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «μια λαϊκή ελεγεία που αποδίδει με νηφαλιότητα αυτό το έξοχο μοιρολόι της μάνας».
Από την πλευρά του ο επιμελητής του βιβλίου Αντώνης Βακάκης σημείωσε σχετικά ότι "Τα γράμματα της Παναγίας" περιέχουν «πλούσια συναισθήματα τα οποία αγγίζουν τη διαδρομή των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλο τον κόσμο».
Να σημειώσουμε τέλος ότι την χθεσινή εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η λογοθεραπεύτρια Αργυρώ Σκουλάκη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου