Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΩΡΑΙΟΙ οι καλόγεροι του Μεσαίωνα. 'Βάφτιζαν' το κοτόπουλο ψάρι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τη νηστεία. Κάπως έτσι, και κατ’ αναλογία, αντικατέστησαν οι κυβερνητικοί εταίροι το ειδικό τέλος (χαράτσι) με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και περιμένουν την... ευλογία της τρόικας.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΗΓΑΙΝΕ να βρέξει αλλά το μετάνιωνε τις τελευταίες μέρες στα μέρη μας. Νωρίς είναι βέβαια ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις.... λιτανείες, αλλά ας τις έχουμε υπόψη μας, μου είπε χθες από τηλεφώνου ένας παλιός βοσκός 'ειδικευμένος' στη μετεωρολογία.

ΑΠΟ ΑΕΡΗΔΕΣ πάντως καλά (τρόπος του λέγειν καλά) πάμε. Μας πήραν και μας σήκωσαν τελευταία. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΥΣΤΕΡΑ επέστρεψε η τρόικα. Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο. Ολα έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις. Λες και μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα βουβάλια του Βορρά και στα βατράχια του Νότου!

'Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ κήρυξε, όπως ο Χίτλερ, τον πόλεμο εναντίον της Ευρώπης -αυτή τη φορά για να εξασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας... Μας τιμωρεί για να προστατεύσει τις Τράπεζες και τις επιχειρήσεις της καθώς επίσης για να αποκρύψει από τους εκλογείς της ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων είκοσι ετών  με το 50% του γερμανικού πληθυσμού να κατέχει μόνο το 1% του εθνικού πλούτου'. Αυτά από την ισπανική εφημερίδα 'El Pais' (Πηγή: www.sofokleous10.gr).

ΩΡΑΙΟΙ οι καλόγεροι του Μεσαίωνα. 'Βάφτιζαν' το κοτόπουλο ψάρι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τη νηστεία. Κάπως έτσι, και κατ’ αναλογία, αντικατέστησαν οι κυβερνητικοί εταίροι το ειδικό τέλος (χαράτσι) με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και περιμένουν την... ευλογία της τρόικας.

'ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ φύσεως όντα δεν στρέφονται όπισθέν των· ο λύκος και ο αθώος άνθρωπος. Θέλεις να πλήξης επιτυχέστερον; Ελθέ εκ των νώτων'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΟΠΩΣ ΕΣΩΣΕ η Παναγιά τον Πλατανιά από τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, έτσι θα σώσει και την ΑΕΚ, μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο φ(θ)ανατικός Αεκτζής γείτονάς μου σε γενομένη συζήτηση. Ωρες είναι να ’χει τάξει και καμιά λαμπάδα στη Χάρη της. Ικανό τον έχω! ΑΕΚ - Θρησκεία - Βυζαντινή Αυτοκρατορία!

ΣΥΝΤΑΓΗ για ερωτική μαντινάδα απ’ τον ειδικό (ποιον άλλον;) τον Ηλία τον Σταματάκη: 'Βάζω λαλιά του αηδονιού, της άνοιξης λουλούδι/ αγάπη και πολλά φιλιά και γράφω το τραγούδι'. Δοκιμάστε και ό,τι καταφέρετε. Μετρά η προσπάθεια.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΑ, ποιήτρια, Αθήνα: Δική μου η τιμή για τις 'συχνές', όπως γράφετε δημοσιεύσεις ποιημάτων σας στη στήλη. Καληνωρίζω την κοινή μας φίλη ποιήτρια Πόπη Γαβριλάκη που μου γνώρισε την ποίησή σας, μια ποίηση τόσο τρυφερή μα και τόσο δυναμική ταυτόχρονα. Χάρηκα που το ποίημά σας 'Αυτόματος τηλεφωνητής' τυπώθηκε σε κάρτα μαζί με άλλων 31 ποιητών και μοιράστηκε την ημέρα της ποίησης. Για την ιδιαίτερα 'αγαπητική' κριτική σας της ποιητικής μου συλλογής 'Οταν γίνεις ποίημα', θερμά σας ευχαριστώ.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της Τροιζήνας Σάρων ήταν παθιασμένος κυνηγός. Κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι, που του ξέφυγε και έπεσε στη θάλασσα. Χωρίς δισταγμό έπεσε κι αυτός και συνέχισε να κυνηγά κολυμπώντας. Χωρίς όμως να το καταλάβει απομακρύνθηκε από τη στεριά και βρέθηκε στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί παλεύοντας με τα κύματα, δεν άντεξε και πνίγηκε. Το πτώμα του ξεβράστηκε στη στεριά και το έθαψαν μέσα στον ιερό περίβολο ενός άλσους της Αρτεμης. Η γύρω λιμνοθάλασσα ονομάστηκε Σαρωνίδα (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας).

'Η ανυπότακτη φωνή σου/ Συμβατική ακούγεται/ να επαναλαμβάνει στερεότυπα/ την απουσία σου./ Και θυμίζει περιεχόμενο κονσέρβας/ που σου στερεί οριστικά/ την προσδοκία της έκπληξης./ Ισως θα έπρεπε/ και να ευγνωμονώ/ το σύγχρονο μηχάνημα/ που με απάλλαξε διά παντός/ από την πλάνη των υπαινιγμών σου'.
Το ποίημα 'Αυτόματος τηλεφωνητής'
της Αγγελικής Σιδηρά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (05.04.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου