Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΚΑΙ παλλαϊκός ο ξεσηκωμός ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης εν πλω των χημικών της Συρίας. Καθολικό το όχι του κρητικού λαού που  εκφράζεται με τον τριήμερο αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας. Καλές οι παραλίες, μόνο που για να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε θα πρέπει και να τις προστατεύουμε. Το ξέρουν κι οι πέτρες του τόπου μας αυτό!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ, Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“AKOY ΠΟΥ σου λέω./ Αν ο λόγος σου πέσει σ’ αυτό το νερό που λιμνάζει/ και δεν κάνει κύκλους, και δεν το ταράξει,/ τότε ο λόγος σου δεν έχει βάρος/ ή δεν πέφτει απ’ το κατάλληλο ύψος”… Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΝΑ ΤΑΡΑΖΕΙ το νερό που λιμνάζει ο λόγος. Είναι κι αυτό μια έγνοια, πρέπει να ’ναι μια έγνοια, του γράφοντος. Ισχύει και για τον προφορικό λόγο, βέβαια. Οντε μιλείς να κατέεις είντα λέεις, πότε το λέεις και γιάντα το λέεις… Κάνουμε και τέτοιας λογής κουβέντες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
ΟΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ, μην πολυπηγαίνεις. Κι αν πολυπηγαίνεις, μην πολυκάθεσαι. Κι αν πολυκάθεσαι μην πολυμιλείς. Κι αν πολυμιλείς να κατέεις είντα λέεις. Σοφός και σαφής ο λαός μας.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΚΑΙ παλλαϊκός ο ξεσηκωμός ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης εν πλω των χημικών της Συρίας. Καθολικό το όχι του κρητικού λαού που θα εκφραστεί με τον τριήμερο αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας. Καλές οι παραλίες, μόνο που για να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε θα πρέπει και να τις προστατεύουμε. Το ξέρουν κι οι πέτρες του τόπου μας αυτό!
ΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ κι αυτή η συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία απ’ την οποία σκοτώθηκαν 295 άνθρωποι! Μέσα στα “επιτεύγματα” του… “εξελισσόμενου” ανθρώπινου πολιτισμού και αυτή. Δεν γυρίζουμε στην εποχή των σπηλαίων, λέω εγώ!
ΜΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ γαλάζιων σημαιών για τις ακτές του Δήμου Χανίων. Στην παραλία της Νέας (Καινούργιας κατά Μιχάλη Γρηγοράκη, κατά παπα – Αντώνη Σαπουνάκη και κατά πολλούς άλλους) Χώρας, η πρώτη. Να τη βλέπουν οι Νεοχωρίτες (Καινουργιοχωρίτες) ν’ ανεμίζει κι ο κόσμος όλος!
“ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ έπηξε η χώρα μας οφέτος/ πως θα μας σώσει ο τουρισμός, όμως, δεν είμαι νέτος”. Ωραίος ο Εννιαχωριανός (Γιάννης Μαλαξιανάκης) που ειρήσθω εν παρόδω την έχει καταβρεί με τον Μυτιληνιό (Γιώργο Καμβυσέλλη)… ριμάροντας “ομού αμφότεροι και οι δύο” διά της εφημερίδας.
ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ Ηλία, του Αϊ – Λια (χρόνια πολλά στους Ηλίες και στις Ηλιάνες) π’ ανεβαίνει το λάδι στην ελιά αύριο. Μεγάλα πανηγύρια κάνουν για να τιμήσουν τον Αγιο αυτόν, σε πολλά μέρη, της πατρίδας μας. Σε κάποια απ’ αυτά ανάβουν φωτιές που τις πηδούν και χορεύουν γύρω τους. Σε κάποια άλλα κάνουν αλεκτοροθυσίες (σφάζουν κόκορες). Σύμβολο του ήλιου, βλέπετε, ο κόκορας καθώς αυτός φέρνει την ημέρα.
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ… Ο Ηλίας… Ο Ήλιος… Η αντανάκλαση του ήλιου… Η εμμονή του υγρού λάμδα να διαδηλώνει την παρουσία του…
ΛΕΝΕ ΟΤΙ οι Τρώες, μετά την πτώση της Τροίας, έφυγαν με πλοία για τη Δύση και τελικά έφτασαν στην Ιταλία. Τότε οι άνδρες πήγαν να εξερευνήσουν την ενδοχώρα για να δουν κατά πόσο οι ντόπιοι ήταν φιλικοί. Οι Τρωαδίτισσες, όμως, που θεωρούσαν ότι κάθε εγκατάσταση στη στεριά ήταν προτιμότερη από τις φουρτούνες στη θάλασσα, έβαλαν φωτιά στα πλοία και μάλιστα την αρχή έκανε κάποια που την έλεγαν Ρώμη. Οταν οι Τρώες, που είδαν τη φωτιά, έτρεξαν να προλάβουν το κακό, αυτές τους προϋπάντησαν με αγκαλιές και φιλιά και έτσι μαλάκωσαν την οργή τους. Οι Τρώες φάνηκαν τυχεροί, γιατί οι Λατίνοι τους δέχτηκαν φιλικά. Από τότε συνηθίζουν να υποδέχονται με φιλιά τους φίλους και τους συγγενείς τους. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Η αντανάκλαση του ήλιου με σκοτώνει/ Έτσι που χτυπά πάνω στην πίσσα των δρόμων/ Έτσι που τσουρουφλίζει πάνω απ” το κεφάλι μου./ Κι εγώ έχω κάνει πολύ δρόμο περπατώντας/ Κι εγώ έχω ακόμα αρκετό δρόμο να κάνω./ Σκέφτομαι, θ” αντέξω ως το τέλος;/ Θα φτάσω άραγε στον προορισμό μου;/ Θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μου;/ Όλα δείχνουν καλά, ώσπου η αντανάκλαση/ Μου χαλά τα σχέδια./ Ένα τέτοιο αόρατο εχθρό δεν μπόρεσα ποτέ/ Μα ποτέ να φανταστώ”.
Το ποίημα “Η αντανάκλαση” του Γιάννη Νικ. Πετσαλάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (19.07.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-137/#ixzz37v8aM2Df
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου