Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΒΟΥΝΙΣΙΑ και θαλασσινή, κυρά του βουνού, μα και κυρά της θάλασσας, της πολιτείας, μα και του χωριού, η Αγία Μαρίνα. Στην καρδιά ενός σπάνιου κάλλους δαφνοδάσους το εκκλησάκι της στο Νίππος. Δεν το ’χω κάμει τάμα, όμως το θέλω, το θέλω πολύ να είμαι, κάθε χρόνο την ημέρα της Χάρης της εκεί…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα! 
ΑΠ’ ΤΙΣ πιο αγαπημένες μορφές της ελληνικής ορθοδοξίας, όπως γράφει και ο Νίκος Ψιλάκης στο βιβλίο του “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη”, η Αγία Μαρίνα, που γιορτάζει σήμερα. “Πολλοί, πάμπολλοι, οι ναοί που έχει υψώσει και εξακολουθεί να υψώνει ανά την Ελλάδα, η ευσέβεια των ανθρώπων στη Χάρη αυτής της Αγίας, που εκτός όλων των άλλων μπορεί και μαραίνει και τον ίδιο τον διάβολο. Καθεδρικοί ναοί, κυρίως όμως ταπεινά εξωκκλήσια.
ΒΟΥΝΙΣΙΑ και θαλασσινή, κυρά του βουνού, μα και κυρά της θάλασσας, της πολιτείας, μα και του χωριού, η Αγία Μαρίνα. Στην καρδιά ενός σπάνιου κάλλους δαφνοδάσους το εκκλησάκι της στο Νίππος. Δεν το ’χω κάμει τάμα, όμως το θέλω, το θέλω πολύ να είμαι, κάθε χρόνο την ημέρα της Χάρης της εκεί…
ΔΙΑΣΗΜΟ σ’ όλη την Κρήτη, μα και σ’ όλη την Ελλάδα, το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη Ηρακλείου. Στον Νομό μας σπουδαία πανηγύρια είναι αυτά που γίνονται στο Νεροχώρι Αποκορώνου (χωριό του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη), στο Κολυμπάρι και βέβαια στην Αγία Μαρίνα Κυδωνίας. Βοήθειά μας ολωνών και με την ευκαιρία “Χρόνια Πολλά” στις Μαρίνες.
“Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ κόβγει απίδια κι η Μαρίνα κόβγει σύκα/ και ο Παντελής σταφύλι να γεμίσει το μαντήλι”. Αντιφατική η προσέγγιση των ημερών εμφάνισης των καλοκαιρινών φρούτων (να θυμίσω ότι οι αναφερόμενοι Αγιοι γιορτάζουν στις 8, στις 17 και στις 27 Ιουλίου αντίστοιχα) η παροιμία, ωστόσο, παροιμία… Πάμε παρακάτω!
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ είναι οι παραβάσεις του ορίου ταχύτητας που έχουν καταγραφεί απ’ τις κάμερες της Τροχαίας στον Βόρειο Οδικό Αξονα. Ολα τα ’χε η Μαριωρή… οι κάμερες της έλειπαν. Κακομοίρα Μαριωρή, τι τραβάς και δεν το μαρτυράς!
“ΝΙΚΗΣΑΝΕ οι Γερμανοί η Μέρκελ το γλεντάει/ ξεχνάει το Μνημόνιο και μας χαμογελάει”. Στον απόηχο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία από τους Γερμανούς η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Τώρα μάλιστα, σωθήκαμε Νεκταρία!
ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ αποκλεισμός της ΝΑΤΟϊκής Βάσης της Σούδας στο Μαράθι από κατοίκους και φορείς της Κρήτης, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για την εν πλω υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Καιρός ν’ αφήσουμε, έστω και για λίγο, τους καναπέδες και τις παραλίες και να πάρουμε μέρος. Το οφείλουμε σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που θα ’ρθουν. Και βέβαια στους εαυτούς μας!
ΑΠ’ ΤΟ πλήθος των σχετικών παραδόσεων (για την Αγία Μαρίνα της Βόνης Ηρακλείου) πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στην ιδιότητα του νερού να προκαλεί ζύμωση όταν προστίθεται στο αλεύρι, χωρίς να χρειάζεται προζύμι. “Από το νερό αυτό οι γυναίκες των Χριστιανών της Βόνης πολλάκις έπαιρναν και εζύμωναν ψωμί κι έβγαινε χωρίς μαγιά (προζύμι). Τούτο όμως οι Τούρκοι της Βόνης δεν επίστευον επ’ ουδενί λόγω, οπότε γραία χριστιανή ονόματι Σταφυλομαρία, ανέλαβε να το αποδείξη εις τον Ιμάμη Τούρκον [...] Ζύμωσε μια μεγάλην λεκάνην αφ’ εσπέρας και σκεπάζοντάς το παρήγγειλε να μην το δη κανείς ως το πρωί. Ανυπόμονος, όμως ο Τούρκος κατά το μεσονύκτιον ξεσκέπασε τη λεκάνη και είδε ότι το προζύμι είχε φουσκώσει τόσο ώστε άρχισε να χύνεται”. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Ιμάμης πέταξε το ζυμάρι και έβαλε καινούργιο στην ίδια λεκάνη, αλλά το τέχνασμά του έγινε αντιληπτό. (Από το βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη: “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη”). 
“Σκίζει η πλώρη τα νερά/ κι αντηχάνε τα βουνά/ Ντούκου – ντούκου μηχανάκι/ ντούκου το παλιό μεράκι/ Τρίτη, Πέμπτη και Σαββάτο/ μες στης θάλασσας τον πάτο/ Ποιος θα ρίξει ποιος θα πάρει/ τ’ ασημένιο το φεγγάρι/ Χάιντε – Χάιντε βρε παιδιά/ Πάμε στην Αγιά Μαρίνα/ Πάμε στην Αγιά Μαρίνα/ με την όμορφη μπενζίνα/ Και Δευτέρα και Τετάρτη/ ποιος θ’ ανέβει στο κατάρτι/ κι άχου την Παρασκευή/ Ποιος θα κάτσει στο κουπί/ Βρε παπά το θυμιατό σου/ γύρισέ το κατά δω/ και με το βασιλικό σου/ ράντισέ μας με νερό”. Ντούκου – ντούκου μηχανάκι (Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης. Μουσική: Λίνος Κόκοτος. Πρώτη εκτέλεση: Μιχάλης Βιολάρης και Ρένα Κουμιώτη). 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (17.07.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-135/#ixzz37jEXNn1g
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου