Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

.ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΜΕ ΤΟΝ νου μου “κολλημένο” στη βάφτιση της Ευρυδίκης, της μικρής μου εγγονής, που θα γίνει σήμερα το βράδυ, αρχίζω να γράφω,  τη στήλη. Ωστόσο, έξω αστράφτει η Ελλάδα απ’ το καλοκαίρι και τα γεγονότα τρέχουν, άλλοτε παρασύροντάς μας κι άλλοτε προσπερνώντας μας…
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

“ΣΑΝ εβαφτίστη το παιδί κι έγινε χριστιανάκι”… Να το τραγουδάς στεντορεία τη φωνή στη βάφτιση του παιδιού σου. Προπάντων, όμως, στη βάφτιση του εγγονιού σου, που ’ναι του παιδιού σου το παιδί, δυο φορές παιδί σου, δηλαδή, να το τραγουδάς! Ενας απ’ τους ορισμούς της ευτυχίας κι αυτός!
ΜΕ ΤΟΝ νου μου “κολλημένο” στη βάφτιση της Ευρυδίκης, της μικρής μου εγγονής, που θα γίνει σήμερα το βράδυ, αρχίζω να γράφω, (είναι) μεσημέρι Παρασκευής τη στήλη. Ωστόσο, έξω αστράφτει η Ελλάδα απ’ το καλοκαίρι και τα γεγονότα τρέχουν, άλλοτε παρασύροντάς μας κι άλλοτε προσπερνώντας μας…
ΠΕΙΡΑΜΑ για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη από ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών, που παρακολουθούν την πορεία της στο νησί, λέει. Μέσα σ’ όλες τις ειδήσεις κι αυτή, που έχει την “τύχη” να γίνει “πεταχτό”, μόνο και μόνο γιατί τη συναντά το μάτι μου (ξ)απλωμένη σε μια απ’ τις σελίδες του ανοιχτού διάπλατα χθεσινού φύλλου της εφημερίδας που βρίσκεται κάτω απ’ την κόλλα το χαρτί καθώς γράφω. Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει… Ισχύει και για την είδηση, την όποια είδηση αυτό. Ας πάμε όμως παρακάτω ή παραπέρα…
“ΟΛΑ τα πλούτη πήρανε και τις χαρές στερήσαν/ φτωχέ μόνο τη θάλασσα να χαίρεσαι αφήσαν!”. Ωραίος ο φίλος μοναχός και στη σημερινή του μαντινάδα, που αποτυπώνει πλήρως μ’ ένα ιδιότυπο πικρό χιούμορ την πραγματικότητα. Καλά μπάνια σε όλους!
ΣΤΙΣ αγορές βγαίνει, όπως αναφέρει το Bloomberg, την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα. Ωρες είναι να μας καλέσει η κυβέρνηση να βγούμε στους δρόμους και να πανηγυρίζουμε έστω και με σβηστά φώτα. Ας υποθέσουμε ότι δεν θα ’χει λήξει η απεργία της ΔΕΗ… Ο ΜΙΚΡΟΣ… χαμός για το θέμα της “μικρής” ΔΕΗ συνεχίζεται. Μικρός, ωστόσο, ο κίνδυνος να γίνει προσώρας μεγάλος, μου είπε σε κουβέντα που κάναμε, χθες ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Ιδωμεν…
ΣΤΗΝ τελική ευθεία η διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο… Τα μίλησαν, τα συμφώνησαν και τα τιμούν οι κυβερνήσεις. Σιγά που θα… ιδρώσουν τα αφτιά τους απ’ τις όποιες διαμαρτυρίες. Το πείραμα, πείραμα! ΕΝΑΣ απ’ τους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ελληνες ταξιδιώτες τα Χανιά, τα Χανιά μας. Μόνο αν τα δούμε σαν επισκέπτες, θα εκτιμήσουμε σε ποιον παράδεισο ζούμε και δεν το καταλαβαίνουμε. Νομίζω!
“ΜΑ ο σκοπός είναι/ να υπάρχει μόνο μια ζυγαριά/ για το κάθε δίκιο όλων των ανθρώπων./ Αλλιώς…”. Απ’ το “Ψηφιδωτό” (Γ’ Σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τη μυθολογία, ο Αιτωλός Όξυλος, που ηγήθηκε της εκστρατείας των Ηρακλειδών στην Πελοπόννησο, προσπάθησε να καταλάβει την Ηλεία, που ανήκε στους προγόνους του, αλλά την κατείχαν οι Επειοί. Ο Όξυλος, λοιπόν, οδήγησε τους Αιτωλούς εναντίον των Επειών, διαπιστώθηκε όμως ότι τα στρατεύματά του ήταν ισοδύναμα με αυτά των αντιπάλων του. Τότε, σύμφωνα με παλιά ελληνική συνήθεια, η έκβαση της μάχης μπορούσε να κριθεί από τη μονομαχία δύο ανδρών, των πιο σπουδαίων από κάθε παράταξη. Ετσι μονομάχησαν εκ μέρους των Επειών ο Δέγμενος και εκ μέρους των Αιτωλών ο Πυραίχμης. Ο Δέγμενος ήταν οπλισμένος μόνο με τόξο και νόμιζε ότι εύκολα θα νικούσε τον αντίπαλό του, τοξεύοντάς τον από μακριά. Ομως ο Πυραίχμης κατάλαβε τον δόλο του αντιπάλου του και είχε προμηθευτεί σφεντόνα και ένα σάκο με πολλές πέτρες. Λένε μάλιστα ότι η σφεντόνα ήταν εφεύρεση των Αιτωλών και με αυτήν μπορούσε κανείς να χτυπήσει τον αντίπαλό του, από πολύ μακριά, μακρύτερα ακόμη και από τα βέλη Ετσι ο Δέγμενος σκοτώθηκε και οι Αιτωλοί έγιναν κύριοι της Ηλείας καθώς και του ιερού της Ολυμπίας. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Σαν εβαπτίσθη το παιδί κι έγινε Χριστιανάκι/ Να το χαρούν οι γονέοι του και να το μεγαλώσουν/ και να το πέψουν στο σκολειό γράμματα για να μάθει./ Να το χαρεί και ο νονός και να το στεφανώσει/ να του βαφτίσει και παιδί”. Ριζίτικο τραγούδι της βάφτισης. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
.(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (05.07.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/files-ke-fili-kalimera-11/#ixzz36aMZvnSJ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου