Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


“ΤΟΥ ΔΩΣΑΝΕ και όνομα και Σήφη τονε ’βγαλα/ και τα περνά στους Ποταμούς ο μάγκας μέλι γάλα”. Για τον φίλο κροκόδειλο, που μπήκε το φετινό καλοκαίρι, εντελώς ξαφνικά, στη ζωή μας ο λόγος, από τον φίλο μοναχό στη μαντινάδα που μου έστειλε. Ακολούθησε και δεύτερη: “Σήφης εδώ, σήφης εκεί,/ μα πουθενά δε φάνη/ σκερτσάκια ο κροκόδειλος σαν κοπελιά μας κάνει”.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΕΙΑ κι εφέτος η όλη ατμόσφαιρα στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο Νίππος. Με ξαναβρίσκω εκεί. Οπως τον παλιό καλό καιρό. Οταν ήμασταν παιδιά κι είχαμε την αίσθηση ότι δεν θα μεγαλώναμε ποτέ. Κάποτε πρέπει ν’ αρχίσω να γράφω το βιβλίο που έχω στο νου μου για εκείνα τα χρόνια…
ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΑΝΕΙ κανείς αλήθεια! Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, προτεραιότητα έχει το γράψιμο των “πεταχτών”. Η έγνοια τους με έφερε άρον – άρον από το καφενείο του Κοτσιφογιάννη οίκαδε, όπου με περίμεναν οι δύο άσπρες κόλλες και οι σημειώσεις μου. Εκ των ων ουκ άνευ, βέβαια, ότι περάσαμε με την Ευδοκία απ’ το κοιμητήρι του Αϊ Θανάση. Αυτό έλειπε να μη πω καταλεπτώς τα νέα απ’ το πανηγύρι στη μάνα μου… Αντε μολυβάκι μου!
ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ θυμίζει η Λωρίδα της Γάζας μετά από εννέα μέρες ασταμάτητων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, διαβάζω στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. Αμήχανη παρακολουθεί, λέει, τα συμβάντα η Δύση. Τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Το μέτρημα των νεκρών…
“ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ εποχή του πολέμου/ πλεόναζαν οι κακοί άνθρωποι/ Τώρα/ στην καλή εποχή της ειρήνης/ πλεονάζουν οι χειρότεροι”. Από το “Ψηφιδωτό (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ στα Χανιά, σχεδόν 100 μέρες τώρα, οι 140 Σύροι πρόσφυγες. Νίπτουν και ξανανίπτουν τας χείρας των οι διάφοροι Πόντιοι Πιλάτοι. Το νερό προσφέρεται άφθονο γι’ αυτόν τον σκοπό. Αφθονη η προσφορά και ειδικών πετσετών για το σκούπισμα…
ΩΣΤΟΣΟ συνεχίζονται οι αντιδράσεις, εντός και εκτός Κρήτης, για την εν πλω υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Κόντρα στα όποια “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” των αμερικανο-νατοϊκών κύκλων που καρφάκι δεν τους καίγεται για την όποια επιβάρυνση της θάλασσάς μας. Τι τους κόφτει αυτούς!
ΕΝΤΟΝΟΣ Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Εξακολουθούν να πιστεύουν οι λαοί ότι δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. Μεγάλη η κουβέντα που κάναμε σχετικά τις προάλλες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
“ΤΟΥ ΔΩΣΑΝΕ και όνομα και Σήφη τονε ’βγαλα/ και τα περνά στους Ποταμούς ο μάγκας μέλι γάλα”. Για τον φίλο κροκόδειλο, που μπήκε το φετινό καλοκαίρι, εντελώς ξαφνικά, στη ζωή μας ο λόγος, από τον φίλο μοναχό στη μαντινάδα που μου έστειλε. Ακολούθησε και δεύτερη: “Σήφης εδώ, σήφης εκεί,/ μα πουθενά δε φάνη/ σκερτσάκια ο κροκόδειλος σαν κοπελιά μας κάνει”.
ΚΑΠΟΙΟΣ Φαλύσιος από τη Ναύπακτο αρρώστησε κάποτε και έχασε σχεδόν την όρασή του. Ο Θεός Ασκληπιός τότε έδωσε εντολή στην ποιήτρια Ανύτη να πάει στη Ναύπακτο και να του δώσει μια σφραγισμένη πινακίδα. Μόλις η Ανύτη την παρέδωσε ζήτησε από τον Φαλύσιο να διαβάσει το περιεχόμενό της. Αυτός δίστασε προς στιγμήν καθώς νόμιζε ότι ήταν αδύνατον εξαιτίας της αρρώστιας του να διαβάσει. Μόλις, όμως, κοίταξε το κερί πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένα τα γράμματα θεραπεύτηκε και έδωσε στην Ανύτη αυτό που έγραφε ο Ασκληπιός, δηλαδή 2.000 χρυσούς στατήρες. Ετσι ο Ασκληπιός πληρώθηκε για την υπηρεσία που πρόσφερε. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 “Σήμερα το δάσος έγινε μια απέραντη/ σιωπηλή εκκλησία. Ανάψανε τα κεριά τους τα έλατα και τα πεύκα γονάτισαν σε μια προσευχή/ που μόνο ο άνεμος μπορεί να διαβάσει./ Δεν μπορώ να μαντέψω, η καρδιά μου/ ακόμη δεν έμαθε να συλλαβίζει φωνήεντα/ να τραγουδάει ρυθμούς να γράφει ποιήματα/ των ανέμων, των πουλιών και του δάσους./ Σήμερα το δάσος προσεύχεται. Μην έχοντας/ άλλο να κάνω, γονατίζω και κλαίω μαζί του./ Τότε όλα αρχίζουν να μου απευθύνουν το λόγο·/ μιλάω μαζί τους· αισθάνομαι άνθρωπος”. Το ποίημα “Αισθάνομαι άνθρωπος”  της Νέλλης Β. Λαγάκου. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (18.07.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-136/#ixzz37o3cD7FT
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου