Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ 13ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 
ΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ" ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ 
ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ



Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης «Ταξιδευτές στο Φως» συναντούν την Τετάρτη 13 Μαρτίου, και ώρα 6 μ. μ., στο 13ο Δημ. Σχ. Χανίων (Πρεβελάκη 11, Αμπεριά), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), τον ποιητή Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη και συζητούν μαζί του για το βιβλίο του «Όπως το ψωμί» και γενικότερα για το ποιητικό του έργο και την Ποίηση.  Συμμετέχει και ο Χρίστος Κοτσαύτης με την κιθάρα του, που θα τραγουδήσει μελοποιημένα από τον ίδιο, ποιήματα του Ποιητή. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους που θέλουν να παραβρεθούν.

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Ταξιδευτές στο Φως» είναι μια ομάδα επικοινωνίας κι έκφρασης πολιτών των Χανίων, που δημιουργήθηκε από γονείς μαθητών Δημ Σχολείων της Πόλης, υπό την εμψύχωση του ΕΔΕΕΚ (Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης) ως αντιπρόταση στη σκληρή πραγματικότητα. Στην προηγούμενη συνάντηση (27 Φεβρουαρίου τ. ε. ) τα μέλη της Λέσχης ταξίδεψαν με το μυθιστόρημα «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν» του Νίκου Ψιλάκη


Ο Βαγγέλης Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος  Αποκορώνου από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε για 3 χρόνια στα Ιδρύματα του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και 36 ως δάσκαλος και διευθυντής σχολείου. Έχει ασχοληθεί, για μια 20ετία περίπου, με τον συνδικαλισμό ( έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων και τρεις φορές πρόεδρος Γενικών Συνελεύσεων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος) και εξακολουθεί ν’ ασχολείται ενεργά εδώ και 45χρόνια με  θέματα πολιτισμού και παράδοσης Είναι μέλος πολλών συλλόγων και φορέων και Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία και γενικότερα με την συγγραφή   άρχισε στα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια. Κείμενά του (ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα, επιφυλλίδες, μελέτες κτλ)  έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα Από τα μέσα της 10ετίας του 1970, είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», επἰ σειρά ετών σε καθημερινή βάση. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών «ΡΑΔΙΟ- ΜΑΡΤΥΡΙΑ»  της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και «ΡΑΔΙΟ- Παρατηρητής», με διάφορες εκπομπές.
Εκτός από διάφορα ανάτυπα έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα σε βιβλία τέσσερις (4) ποιητικές του συλλογές: «Τα άλογα του χρόνου», 1973, «Όταν γίνεις ποίημα» («Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης Πυξίδα της Πόλης», 2013),  «ΚΑΖΟΒΑΡ» («Φιλιππότης» σε δύο εκδόσεις, 1987, και Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης Πυξίδα της Πόλης», 2014 με ζωγραφικά ανάγλυφα του Γιάννη Μαρκαντωνάκη) και «Όπως το ψωμί»,  το πεζό του «Τα Γράμματα της Παναγίας» (Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου. 2013),  οι συλλογές  χρονογραφημάτων του «Στα πεταχτά- Επιλογή από το 2012) και «Μια στάση εδώ , μια στάση εκεί – Επιλογή από το 2018»,  όπως και η μελέτη του -σε συνεργασία με τον επίσης δάσκαλο, Τάσο Βαλμά- «Το ποίημα στην Ε΄ και Στ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου» (1981).
Κάποια απ' τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί απ' τον Σταμάτη Κραουνάκη και από τον Χρίστο Κοτσαύτη, κάποια έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά απ' τον ελληνιστή, Desire Quiviger,  ενώ πολλά έχουν διακριθεί ιδιαίτερα. Τα προς έκδοση βιβλία του (ποικίλου περιεχομένου) είναι αρκετά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου