Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


 ΣΤ1 ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821... 


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακό και με το καλό να γιορτάσουμε την εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου!
Επιμένουν να διδάσκουν, μεταξύ των άλλων, και τα της Επανάστασης του 1821 οι Eλληνες Δάσκαλοι και οι Ελληνίδες Δασκάλες. Επιμένουν να τους μιλούν για τους Hρωες που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Με λόγια της καρδιάς αλλά και με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια. Όπως η εκ Δροσάτου του Κιλκίς της Μακεδονίας, γνωστή στους αναγνώστες του Παιδότοπου και από άλλες εργασίες μαθητών της, νεαρή ωραία ως Eλληνίδα δασκάλα Βασιλική Χαραλαμπίδου. Σ’ αυτήν η πρότασή μου ν’ αναλάβει τον σημερινό “επετειακό” Παιδότοπο. Τον ανέλαβε με ενθουσιασμό. «Oλη η δόξα όλη η χάρη, άγια μέρα ξημερώνει», μεθαύριο. Οσο υπάρχουν δάσκαλοι και δασκάλες, όπως την Βασιλική, δηλώνω αισιόδοξος. «Όλβιος εστιν όστις ιστορίας έσχεν μάθησιν…»
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος


«Κάθε χρόνο ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου μας ταξιδεύει στα αλησμόνητα εκείνα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων προκειμένου να αποκτήσουν το αναμφισβήτητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα ,που τους είχε στερήσει ο τούρκικος ζυγός, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Στους αγωνιστές που δε δίστασαν ούτε μία στιγμή μπροστά στον εχθρό και που με θάρρος αντιμετώπισαν κάθε πρόκληση. Αυτοί λοιπόν οι ήρωες της Επανάστασης μας δημιούργησαν σκέψεις και συναισθήματα. Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν επιλέξαμε τους ήρωες που θαυμάζουμε και που θα θέλαμε να είμαστε.»
Η δασκάλα της τάξης Βασιλική Χαραλαμπίδου  








Θα ήθελα να ήμουν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γιατί αυτός ήταν η «ψυχή» και η «φλόγα» της Επανάστασης. Πέτυχε μεγάλες νίκες όπως η μάχη στα Δερβενάκια και η απελευθέρωση της Τρίπολης. Ήταν πολύ θαρραλέος  για αυτά που έκανε , σκεφτόταν αρκετά έξυπνα και ήταν πολύ ευφυής. Ακόμα και όταν φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο γιος του από τους Έλληνες, κατά τον εμφύλιο, αυτός τους συγχώρησε και ξαναπολέμησε για να σώσει την Ελληνική Επανάσταση όταν «έσβηνε». Με έκανε να νιώσω έκπληξη, χαρά και να έχω θάρρος στη ζωή μου. Είμαι πολύ περήφανη για αυτό που ήταν και ότι έδειξε να μην το βάζεις κάτω ποτέ…!
Μαρία Δρακάκη
Εάν είχα την επιλογή να ήμουν ένας αγωνιστής της ηρωικής επανάστασης θα επέλεγα να ήμουν ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης. Αυτός ο γενναίος και με πάρα πολύ πάθος ήρωας είχε καταφέρει σχεδόν απίστευτα κατορθώματα. Αυτό που μου έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι αυτό που κατάφερε να κάνει στην καταστροφή της Χίου. Πυρπόλησε ένα ολόκληρο τουρκοαιγυπτιακό πλοίο. Επίσης ένας ακόμη λόγος που επέλεξα τον Κανάρη είναι η στρατηγική που ο ίδιος χρησιμοποίησε και ο τρόπος που αντιμετώπισε τον αντίπαλο. Ο απίστευτος πυρπολητής για εμένα είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο της επανάστασης του ΄21. Καθώς μάθαινα για τα κατορθώματα του ένιωσα τόσο υπερήφανη για άτομο το γενναίο αυτό άτομο. Όταν ακούω το όνομα Κωνσταντίνος Κανάρης στο μυαλό μου έρχονται οι εξής λέξεις: ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ, ΔΥΝΑΜΗ και ΠΑΘΟΣ.
               Ευαγγελία Θεοδοσάκη
Ο ήρωας του 1821 που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε σπουδαία προσωπικότητα. Ήταν πολύ έξυπνος, είχε καλή στρατηγική, έξυπνες ιδέες και  αυτοπεποίθηση. Μπορούσε να επιβληθεί στους άλλους και κατάφερε να γίνει πολύ σημαντικό πρόσωπο αλλά και ένας από τους αρχηγούς της Επανάστασης. Θεωρώ ότι η στρατηγική του ήταν μία από τις καλύτερες της Επανάστασης γιατί περικύκλωσε τους Τούρκους στα κάστρα , τους νίκησε και έπειτα απελευθέρωσε την Πελοπόννησο μαζί με άλλους οπλαρχηγούς. Όταν διαβάζω για αυτόν νιώθω υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση και θα ήθελα πάρα πολύ να αποκτήσω τον χαρακτήρα του.
Χριστίνα Μακρυγιαννάκη




Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα όπως και η Μαντώ Μαυρογένους έδωσαν όλα τους τα χρήματα για να αγοραστούν πλοία ώστε να έχουν όσα περισσότερα μπορούν. Έκαναν πολλά για να μπορέσουμε να νικήσουμε . Ήταν όμορφες, καλόκαρδες ,έξυπνες και όλα όσα έκαναν για να νικήσουμε μας εντυπωσίασαν πολύ. Αν ήμασταν στη θέση τους θα κάναμε αυτό που έκαναν και θα δίναμε όλη  την περιουσία μας  και ό,τι άλλο έπρεπε να δώσουμε. Νιώθουμε χαρά για όσα προσέφεραν στον αγώνα. Μακάρι να μπορούσαμε να τις ευχαριστήσουμε για όλα αυτά τα ωραία πράγματα  που έκαναν.
Χριστίνα Αμπράσι -  Ελένη Αποστολάκη- Γεωργία Δρουμπάκη-Βασιλική Κωνσταντουδάκη
Το πρόσωπο που επέλεξα είναι ο Παπαφλέσσας διότι ήτανε πολύ γενναίος και τολμηρός, έξυπνος και δυνατός. Επίσης συμφωνώ με τις ενέργειες του. Αν ζούσε περισσότερο θα μπορούσε να κάνει και άλλα πράγματα. Όταν πρωτάκουσα την ιστορία του μου έκανε  εντύπωση το θάρρος του.
Αλέξανδρος-Ευτύχιος Κονταδάς




Το πρόσωπο που επέλεξα είναι ο Αθανάσιος Διάκος. Μου αρέσει περισσότερο από τους άλλους αγωνιστές γιατί ήταν γενναίος και δεν υποχωρούσε ποτέ. Ρίσκαρε να πεθάνει με πολύ φρικτό τρόπο. Στην τελευταία του μάχη έμεινε μόνος του ενάντια στους Τούρκους. Όταν νικήθηκε ο Ομερ Βρυώνης ήθελε να του χαρίσει τη ζωή όμως αυτός αρνήθηκε.
Θαλής Καβαλλιεράκης




Ο Ανδρέας Μιαούλης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Επανάστασης του 1821.Επέλεξα το Μιαούλη γιατί ήταν ένας πολύ καλός ναυτικός, ήταν ευφυής και πολύ γενναιόδωρος. Με εντυπωσιάζει το ότι ήταν σχεδόν αγράμματος και πολύ παθιασμένος με την απελευθέρωση της χώρας. Μία από τις σημαντικότερες μάχες του ήταν στον κόλπο του Γέροντα εναντίον του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Επίσης έδωσε πολλά από τα καράβια του για τη μάχη. Κάθε φορά που διαβάζω γι αυτόν είμαι εντυπωσιασμένος.
Γεώργιος Δούκας
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ένας γενναίος αρχηγός της Επανάστασης του 1821. Είχε συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες όπως στην άλωση της Τριπολιτσάς. Ήταν τόσο τολμηρός που με τη στρατηγική του ιδιοφυΐα έγινε αρχιστράτηγος. Επίσης ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Τον θαυμάζω γιατί ήταν αυτός που ξεκίνησε τον κλεφτοπόλεμο κάνοντας ξαφνικές επιθέσεις στους Τούρκους.
Εμμανουήλ Αυγουσιανάκης

Χανιὠτικα νέα (Σάββατο, 23. 3. 2019)

http://www.haniotika-nea.gr/milontas-gia-tous-iroes-tou-1821/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου