Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Τα Χανιά μετά τις τελευταίες κακοκαιρίες και τις καταστροφές που αυτές επέφεραν, μοιάζουν να έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου!
Εναν αγώνα δρόμου με τον εαυτό τους· με την ιστορικότητά τους και το μέλλον τους!
Βρίσκονται στο μεταίχμιο… μιας βιώσιμης “επανασύστασης – ανάπτυξης” ή της αυτοκαταστροφής!
Εμείς, οφείλουμε να σταθούμε με θάρρος μπροστά στην… επόμενη μέρα! Πρέπει να την οραματιστούμε κι έπειτα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με “στιβαρή σοβαρότητα”, με πράξεις απλές, απτές, λογικής και όχι παράλογες τα έργα που υπολειπόμασταν αλλά κι εκείνα που χρειαζόμαστε! Μακριά από μικροσυμφέροντα ιδιωτικά – πολιτικά κ.λπ., κ.λπ.! Μακριά από… τεθλασμένες παρακάμψεις για να μην χαλάσουμε τη ζαχαρένια ορισμένων!
Και με τον νου μας ότι ο νομός αποτελεί μέρος του όλου της Κρήτης! Αυτό είναι το brand name! Eίτε το θέλουμε είτε όχι! Είτε το γνωρίζουμε είτε το αγνοούμε! Διότι τα Χανιά έχουν την τάση να θέλουν να “ξεκόβουν” από τους άλλους νομούς· εδώ πρέπει να αναλογιστούμε αποκλειστικά τις δικές μας ευθύνες γιατί ισχύει αυτό! Ισως εξαιτίας μιας ιδιότυπης ιδιοσυγκρασίας λειτουργούμε υπό μία νοοτροπία που αποκλείει το κοινό καλό του νομού ενώ την ίδια ώρα “παραρτήματα” στήνονται για ίδιον όφελος κι από κει ίσως κάπου αντλεί και η πόλη τα μικρά της οφέλη, τα οποία πάλι αποτελούν τροχοπέδη για την υγιή ανάπτυξή της!
Ναι, ανοίγεται ένα τεράστιο ζήτημα αλλά ίσως τώρα είναι η καλύτερη εποχή να το ανοίξουμε…
Μπορούμε άραγε να προχωρήσουμε στην επόμενη 100ετία μακριά από τις νοοτροπίες του παρελθόντος  ή επιλέγουμε να αφανιστούμε; Το ερώτημα αφορά βεβαίως και ολόκληρη την Κρήτη!
…Πού θα πρέπει να βασιστούμε; Ποιοι είναι εκείνοι οι πυλώνες στους οποίους θα θεμελιωθεί γερά το οικοδόμημα του τόπου; Κάποια από τα πλείστα ερωτήματα που επιζητούν σοβαρές απαντήσεις και γενναίες ενέργειες από όλους μας!
Ωστόσο, τούτη την ώρα οφείλουμε να δούμε μπροστά μας τον νέο αγώνα δρόμου που ξεκινούμε, ένας αγώνας που δεν είναι 100 μέτρων· θεωρώ ότι η τουριστική περίοδος που ξεκινάει δεν θα είναι η καλύτερη δεδομένων των συνθηκών, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τούτη την παράμετρο! Τούτος ο αγώνας δεν πρέπει να είναι ούτε… Μαραθώνιος!
Μάλλον για ένα “αγώνα δρόμου 5000 μ.” πρέπει να προετοιμαζόμαστε! Μπορούμε π.χ. να φτιάξουμε τις συνθήκες για να προλάβουμε την επόμενη τουριστική σεζόν;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη μαγιά συντελώντας όλοι μαζί για να συζητήσουμε πώς πρέπει να στηθούν σωστά σύγχρονες υποδομές που θα βοηθήσουν την τοπική ανάπτυξη και οικονομία;

Χανιώτικα νέα (Πέμπτη, 7.3.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου