Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΔΕΗΣΗ ΥΠΕΡ ΑΘΛΙΩΝ

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
«Ο Βίκτωρ Ουγκό ευχαριστεί όλους τους γενναιόδωρους δωρητές, που είναι έτοιμοι να σώσουν την Παναγία των Παρισίων και τους προτείνει να κάνουν το ίδιο με “Τους Αθλιους”». Τα παραπάνω τουίταρε ο φιλόσοφος, ακαδημαϊκός Ollivier Pourriol, ένας από τους αγαπημένους -ιδιαίτερα στη νεολαία- Γάλλος συγγραφέας. Μια ιδιαίτερα προσεκτικά διατυπωμένη πρόταση – θέση η οποία “συνοψίζει” τα παράλογα της εποχής μας· ή μήπως την ίδια την εποχή μας!
Ο κ. Pourriol έχω την αίσθηση ότι με τη συγκεκριμένη διατύπωση φέρνει προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που συγκλονιζόμαστε από κάποια γεγονότα αλλά συγχρόνως αποστρέφουμε τα μάτια από άλλα όχι ήσσονος σημασίας!
Εξάλλου ο ίδιος διαβάζοντας πίσω από τα γεγονότα, προσπαθώντας να τα επεξηγήσει ή ακόμη και να τα “εκμεταλλευθεί”, υποδεικνύει ένα μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τη γαλλική κοινωνία και κυρίως τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις· της οικονομικής κρίσης που τις έχει οδηγήσει στην ανέχεια!
Και βέβαια αυτό δεν είναι μόνον πρόβλημα της γαλλικής κοινωνίας αλλά ένα  ευρωπαϊκό και παγκόσμιο “φαινόμενο” που θα ’πρεπε ουσιαστικά να απασχολήσει τους δυνατούς της γης!
Ισως θα μπορούσαν να “προσφέρουν” μια ανακούφιση έστω σε κάποιους από τους “άθλιους”, αλλά δεν το θέλουν!
Χανιώτικα νέα (Μ. Τετάρτη, 24.04.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου