Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ


ΤΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΠΕΡΠΙΡΑΚΗ







«“Ακτζιπόπουλο”: Η λέξη αυτή απαντάται για πρώτη φορά στο Χρυσόβουλο του 1182 του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ με το οποίο ορίσθηκε η περιφέρεια καθενός από τα 12 Αρχοντόπουλα που έστειλε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Κρήτη μετά την ανακατάληψή της από τον στρατηγό Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ. Το τοπωνύμιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ορισθεί η περιοχή των Χορτάτζηδων: “Οι δε άρχοντες και στρατιώται Χορτάτζηδες να έχουν εξουσίαν εις τας πατρικάς αυτών μερίδας εις τα μέρη της Ρεθύμνης αρχίζοντας εκ βορέα από το χείλος της θαλάσσης, να υπάγει εις ταις χαλέπαις του Πρινιακού και Ακτζιποπούλου έως τον Αγιον Κωνσταντίνον να υπάγει εις την υπεραγίαν Θεοτόκον του Σταυρού”». Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Ατσιπόπουλο: Ιστορία – Οικονομία – Πολιτισμός” του Γεωργίου Εμμ. Περπιράκη.

Το Ατσιπόπουλο σαν χώρος στον χρόνο… Το Ατσιπόπουλο σαν χρόνος στο χώρο… Το Ατσιπόπουλο στο διάβα των αιώνων… Το διάβα των αιώνων στο Ατσιπόπουλο… Το Ατσιπόπουλο κι ο κόσμος όλος… Ο κόσμος όλος και το Ατσιπόπουλο… Το “εμείς” του Ατσιπόπουλου… Το Ατσιπόπουλο και το “εμείς” του… Το Ατσιπόπουλο του και γνωστού στους παλιούς Χανιώτες δασκάλους (υπηρέτησε στον τόπο μας ως σχολικός σύμβουλος τα τέλη της δεκαετίας 1980) Γιώργη Περπιράκη. Ετσι όπως “με λογισμό και μ’ όνειρο”, “με γνώση και με τρόπο”, το ανασταίνει σ’ έναν καλαίσθητο τόμο 448 σελίδων μεγάλου σχήματος στη μνήμη των γονέων του Μανόλη και Ελένης, των θείων του Μάρκου και Ελισάβετ και όλων των Ατσιπουλιανών που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας. “Υποδειγματικό” και “παραδειγματικό” το περί ου ο λόγος, υψηλού οικονομικού κόστους, βιβλίο, για το όμορφο και μεγάλο αυτό χωριό του Ρεθύμνου, που κυκλοφόρησε το 2014 για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιπόπουλου “Ο Αγιος Ελευθέριος”, με χορηγία του προέδρου AEGEAN Δημήτρη Μελισσανίδη. “Scripta Manent” (τα γραπτά μένουν), όπως έλεγαν και οι Λατίνοι. “Αξιος ο μισθός” (η ηθική ικανοποίηση, τι άλλο;) τόσο του συγγραφέα, όσο και των συντελεστών του πραγματικά μνημειώδους αυτού έργου.

«Προτρέπω τον αναγνώστη να ρίξει μια ματιά στον πίνακα περιεχομένων και τη βιβλιογραφία για να αντιληφθεί την έκταση της έρευνας και το βάθος της μελέτης που πραγματοποίησε ο Γιώργης Περπιράκης με ευσυνειδησία και με οδηγό τα διδάγματα της μεγάλης του πείρας και παιδείας», επισημαίνει προλογίζοντας το βιβλίο ο Δρ Ελευθέριος Σκανδάλης. «Είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα ήταν αδύνατο να γραφτεί αν δεν κινητοποιούσε τον συγγραφέα το μεράκι και η αγάπη για την ιστορία, για τον τόπο του και τους συμπατριώτες του», υπογραμμίζει στον δικό του πρόλογο ο γενικός διευθυντής, του Ιδρύματος “Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης. Ανθός αγάπης και καρπός γνώσης το “Ατσιπόπουλο” του Γιώργη Περπιράκη, που δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς το ομηρικό «ουκ αισχυνέμεν γένος προγόνων».

Ο Γεώργιος Εμμ. Περπιράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Αποφοίτησε με άριστα από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Τον Φεβρουάριο του 1964 διορίστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη διετία 1968 – 1970 φοίτησε στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το 1973 έλαβε το πτυχίο της Παντείου Ανωτάτης Σχολής. Τη διετία 1976-78 υπηρέτησε στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ. Το 1982 αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και εργάστηκε σε ομάδες συγγραφής διδακτικών βιβλίων (Γλώσσα Δ’ Δημοτικού και Πολιτική Κοινωνική Αγωγή Ε’ και Στ’ τάξεων). Το 1983 προήχθη σε Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε. και υπηρέτησε στην Αθήνα, στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Οργάνωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια και δίδαξε στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Ηρακλείου (Π.Ε.Κ.) .Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2000 ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας. Εχει λάβει μέρος σε συνέδρια Κρητικής Ιστορίας και έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικού ενδιαφέροντος.

«Στην πόρτα στέκει τση Τουρκιάς, Βαρδιάνος μανισμένος/ Το μπασαλί ‘χει στο ζερβί και στο δεξί τουφέκι./ Μπράτσο παλαίβει τον οχτρό και τη ζωή του μπράτσο […] Κι όση καρδιά ‘χει όμορφη κι αισθήματα γι’ ανθρώπους,/ έχει τσι μπάλες για κακούς, τσι βέργες ξωλαλήστρες./ Το ντοτινάτο το κρασί έχει για χαροκόπους». Από το ποίημα “Τ’ Ατσιπόπουλο (Acerpopulus) του Γιάννη Μάρκου Δαλέντζα.

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 21.7.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου