Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ



ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ



«Οι δάσκαλοι/ δεν είμαστε μόνο συνδικαλιστές του μισθού/ είμαστε δημιουργοί και φορείς πολιτισμού./ Δεν είμαστε αγαθοί καταναλωτές ιδεολογιών·/ είμαστε ερευνητές της αλήθειας και παραγωγοί ιδεών./ Δεν είμαστε επαγγελματίες διδακτικών εγχειριδίων/ είμαστε ποιητές τεχνών και βιβλίων./ Δεν είμαστε το μακρύ χέρι καμιάς εξουσίας·/ είμαστε οι αφουγκραστές της λαϊκής αγωνίας./ Δεν είμαστε ανατροπείς της ειρηνικής κοινωνίας·/ είμαστε οι θεμελιωτές της υπεύθυνης ελευθερίας./ Δεν είμαστε συμβασιούχοι της αρετής·/ είμαστε οι προμαχοι της αξιοπρέπειας και της τιμής./ Δεν είμαστε της εκπαίδευσης ρηχοί τεχνικοί·/ είμαστε των παιδιών του λαού οι δάσκαλοι». Εν χορώ μου φάνηκε ν’ απαγγέλλουν τους παραπάνω στίχους του δασκάλου – ποιητή Κώστα Καλαπανίδα, που βρίσκονται εν είδει προλόγου στην ποιητική του συλλογή “Είπε ο Δάσκαλος” (εκδόσεις “Πάσσαρη”, Αθήνα 2017), οι δάσκαλοι του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, επί τη λήξει της δύσκολης και παράξενης φετινής σχολικής χρονιάς. Κλείνοντας τη γιορτή που έκαναν για τα Εκτάκια τους, την οποία γλαφυρά και με άκρα ευαισθησία περιγράφει η γνωστή και για την ευρύτερη κοινωνική της προσφορά διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Κληματσάκη σε ανάρτησή της στο Βιβλίο των Προσώπων (Φέισμπουκ). Δεν αποπαίδισεν ο κλάδος των δασκάλων! Χαίρομαι που το διαπιστώνω συνεχώς αυτό.

1. Education Leaders Awards 2020. Πανελλήνιο Βραβείο Χάλκινο. Kατηγορία: Εξωστρέφεια και Συνεργασία. Κατεύθυνση: Δεσμός με την Κοινωνία. Θεματολογία: Σχολείο – Κοινωνία… Σχέσεις Αποδοχής – Συνύπαρξης – Ενσυναίσθησης. Συμμετέχοντες: Διευθύντρια και Σύλλογος Διδασκόντων 11ου Δημ. Σχ. Χανίων.

2. Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Bravo Schools 2020”. Πρόταση: Πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό με τίτλο “Μίλα”. Κατηγορία: Μαθητικές Δημιουργίες. Συμμετείχαν οι μαθητές – τριες της Γ2 τάξης με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη θεατρολόγο Σοφία Κάσσαρη (σενάριο – σκηνοθεσία), την εικαστικό Λαμπρινή Μποβιάτσου (σκηνικά) και τις δασκάλες της τάξης Μαρία Γοναλάκη και την έχουσα και ρόλο Στέλλα Χατζημουράτ. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 236 σχολεία με 657 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

3. Διάκριση για την καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο 1 και στην κατηγορία “Καλή πρακτική” με τίτλο “Μην το πετάς χάρισέ το”. Εντάσσοντας το σχολείο στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γεωργία Ασγουδάκη, Γεώργιος Κανδαράκης με τους-τις μαθητές/μαθήτριες της Ε’ τάξης.

4. Βραβείο από τα πέμπτα Πανελλήνια YouSmile Awards από το “Χαμόγελο του παιδιού” για το σχολικό έτος 2020-21 για τις παρακάτω συμμετοχές: “Αδελφοποίηση και συνεχείς δράσεις με το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων”, “Το σπίτι των κοριτσιών του Αγίου Νεκταρίου” και τις Ειδικές Δομές (ΚΑΠΝΙΚ, ΕΕΕΕΚ, 2ο Ειδικό Σχ. Χανίων). Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνα Μαρτσάκη, Παναγιώτα Μπούρα, Παναγιώτα Κοντολέων, Αικατερίνη Δημογεροντάκη, Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος Κανδαράκης, Βαρβάρα Λεμπιδάκη, Ναυσικά Καραγιάννη, Χρισταλένα Καραντζίκου, Αγορή Ταταριώτη, Ανεστία Νησούδη, Ανδρέας Μαρκαντωνάκης, Ευανθία Αγριμάκη, Χρυσάνθη Αγίου, Γραμματία Γιώτα, Παναγιώτης Σταυρουλάκης, Στέλιος Δόλγυρας και Ηλίας Καημενάκης.

5. Πρώτο βραβείο από τον πέμπτο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό πολυμέσων για την Οδική Ασφάλεια 2020 στην κατηγορία Βίντεο με τίτλο “Σε πέντε λεπτά… θα είμαι εκεί”. Με τους-τις μαθητές/τριες της Γ1 τάξης και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη θεατρολόγο Σοφία Κάσσαρη, την εικαστικό Λαμπρινή Μποβιάτσου και τη δασκάλα του τμήματος Βασιλική Σιώζου.

Πέντε (5) τα βραβεία και οι διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο τη φετινή “δύσκολη και παράξενη” σχολική χρονιά για το δασκαλικό “εμείς” του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων. Συγχαρητήρια και από μένα, μέσω της στήλης, καλοί μου συνάδελφοι! Χάριν των μαθητών υπάρχουν οι δάσκαλοι…

«“Ο καιρός που αφιέρωσες στο τριαντάφυλλό σου είναι που κάνει το τριαντάφυλλο τόσο σημαντικό”. “Ο καιρός που αφιέρωσα στο τριαντάφυλλό μου…”, είπε κι ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται! “Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια”, είπε η αλεπού. “Εσύ όμως δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Θα ‘σαι για πάντα υπεύθυνος για κείνα που έχει εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου!”. “Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου…”, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται». Και για ένα ευρύτερο παιδαγωγικό προβληματισμό, μα και γιατί ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το έμβλημα του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, το παραπάνω απόσπασμα απ’ το γνωστό βιβλίο του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ (εκδ. Ύψιλον, μετάφραση Τάκη Κουνέλη).

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 10.7.2020)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου