Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΗΡΩΙΔΑ Η… ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΘΕΑ

 

 Και σαν μυθιστόρημα διαβάζεται το ιδιαίτερα επιμελημένο 120 σελίδων μεγάλου σχήματος βιβλίο με τίτλο “Ποδοσφαιρικό Ημερολόγιο Χανίων (1898- 1945)” του Αγησίλαου Κ. Αλιγιζάκη, που εκδόθηκε πρόσφατα από την εφημερίδα μας, τα “Χανιώτικα νέα”, και παρουσιάζεται αύριο Σάββατο 1 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ., στο Ιστορικό Καφέ “ΚΗΠΟΣ” της πόλης μας. Σαν ιστορικό μυθιστόρημα που συνεξετάζει με Κρη(ι)τική ματιά τα εν Χανίοις ποδοσφαιρικά δρώμενα από το 1898 μέχρι το 1945, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, έχοντας κεντρική ηρωίδα τη λεγόμενη “στρογγυλή θεά”, μια μπάλα ποδοσφαίρου, δηλαδή. Τη δερμάτινη μπάλα που κρατά στα χέρια του ένας από τους παίκτες της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Χανίων, εν έτει 1906, στη φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο. Μα και μια οποιαδήποτε άλλη μπάλα, απ’ αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στους επίσημους ή ανεπίσημους αγώνες που έγιναν στο Πεδίο του Aρεως ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο εν Χανίοις ή όπου αλλού στον νομό μας, την συγκεκριμένη περίοδο. Αχ αυτή η μπάλα!

”Οι πρώτες σταγόνες της Χανιώτικης ποδοσφαιρικής ιστορίας…” Θα μπορούσε να ‘χει κι αυτόν τον τίτλο το περί ου ο λόγος βιβλίο, σκέφτομαι, έχοντας υπόψη την υπέροχη στήλη που κρατά στις “διαδρομές”, στο σαββατιάτικο ένθετο των Χανιώτικων νέων, ο συγγραφέας του. Θα μπορούσε, βέβαια, να έχει και κάποιον άλλον όπως: “Η παιδική ηλικία του Χανιώτικου Ποδοσφαίρου”, ή “Τα πρώτα βήματα του Χανιώτικου Ποδοσφαίρου”, ή κάτι άλλο ανάλογο. Ο τίτλος που έδωσε, ωστόσο ο και ποδοσφαιρόφιλος, όπως εμένα, συγγραφέας του είναι σε… τελευταία ανάλυση ο καλύτερος. Και γιατί θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει τη συγγραφή του ποδοσφαιρικού ημερολογίου του τόπου μας…

«Η χρονική περίοδος 1898 – 1913, ήταν ο “τοκετός” του Χανιώτικου ποδοσφαίρου, η οκταετία 1923 -1930 “τα νηπιακά βήματα” και η δεκαετία του 1930 τα “παιδικά” και “εφηβικά” σκιρτήματα. Το προπολεμικό ποδόσφαιρο της πόλης και του Νομού Χανίων ήταν ερασιτεχνικό με ανύπαρκτη διαιτησία, πολύ πάθος και μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία, αν και μερικές φορές υπήρχαν αρνητικές κριτικές για την ποιότητα και τη βιαιότητα του αθλήματος. Ο “Διαγόρας Χανίων” ήταν η πρώτη Χανιώτικη ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1906, ενώ το 1923 ο “Ατρόμητος” εγκαινίασε το ποδόσφαιρο του Μεσοπολέμου. Η “Ιωνία” και ο “Τάλως” το 1924 συμπλήρωσαν το αρχικό ποδοσφαιρικό παλίμψηστο της πόλης. Η έκδοση αθλητικών εφημερίδων, η ίδρυση ομοσπονδιών, η δημιουργία νέων συλλόγων, η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό (1933) και τον Ολυμπιακό (1937) στα Χανιά, η διακοπή του πρωταθλήματος με το κίνημα της 29ης Ιουλίου του 1938, η Γερμανική κατοχή, καθώς και η πολιτική με τις κοινωνικές δραστηριότητες των ομάδων, συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν του Χανιώτικου ποδοσφαίρου». Η περίληψη του βιβλίου, όπως παρατίθεται εν είδει επιλόγου στην τελευταία σελίδα από τον συγγραφέα του.

«Η κοπιώδης ερευνητική προσπάθεια ήταν μια εμπειρία, την οποία μοιραστήκαμε η πρώην προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κα Μαρίνα Αρετάκη, ο ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, η νυν προϊσταμένη κα Μαίρη Αγάθου και η μητέρα μου Λύδια Αλιγιζάκη, ενώ η φιλολογική επιμέλεια του αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας Κρήτης ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή και φιλάθλου Κώστα Αποστολάκη, ολοκλήρωσε την ομάδα των πολύτιμων συνεργατών. Ενα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους». Τα που γράφει στην αρχή του βιβλίου, εν είδει προλόγου, ο συγγραφέας του, απονέμοντας εξαρχής τα αναλογούντα εύσημα.

Δεν το συζητώ ότι, Θεού θέλοντος, θα είμαι παρών αύριο στο Καφέ “ΚΗΠΟΣ”, στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο και πολιτισμολόγος, καταξιωμένος και ως γιατρός ορθοπεδικός και ως ιστορικός ερευνητής συμπολίτης μας Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης.
Και για να τον συγχαρώ εκ του σύνεγγυς και για να του ευχηθώ καλή συνέχεια…

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 31.7.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου