Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ




Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Μαθήματα ενεργού πολίτη στο 5ο Νηπιαγωγείο Χανίων, στο ένα απ’ τα νηπιαγωγεία της Νέας Χώρας, κατά τη διάρκεια της δύσκολης σχολικής χρονιάς που πέρασε. Μαθήματα που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στο περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη από μια επίσκεψη στο γειτονικό τους πάρκο, στα γνωστά “Πευκάκια”, όταν συνάντησαν σκουπίδια, “κακά” σκύλων και διάφορες άλλες ασχήμιες, μας λένε οι δασκάλες των παιδιών στο εμπεριστατωμένο κείμενο – ρεπορτάζ με τίτλο “Τα παράπονα στον Δήμαρχο” που έστειλαν μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στον Παιδότοπο.
«Διαμαρτυρία για την κατάντια του πάρκου της γειτονιάς μας», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πολυεπίπεδης δράσης που ξεκίνησαν τα νηπιάκια με τις δασκάλες των, έχοντας σε κάποιες φάσεις της σε… ρόλο συμβούλου τον και παλιό μαθητή του σχολείου τους δημοσιογράφο Δημήτρη Μαριδάκη. Ενα γράμμα, ένα εντυπωσιακό γράμμα 2,5 μέτρων(!) στο οποίο μιλούν για τη δράση τους, το τελικό αποτέλεσμα, που μαζί μ’ ένα σημείωμα έστειλαν στον δήμαρχο και περιμένουν απΠάντα άξιες ως Ελληνίδες Δασκάλες, καλές μου συναδέλφισσες!
Να χαίρεστε τα νηπιάκια σας και να σας χαίρονται!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος.



Ήταν αρχές Νοέμβρη, τότε που ακόμα μπορούσαμε να πηγαίνουμε επισκέψεις κι εκδρομές, όταν με τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου Χανίων, μετά από μια επίσκεψη στο πάρκο της γειτονιάς μας παρατηρήσαμε τα εξής: στα πεζοδρόμια μέχρι να φτάσουμε στο πάρκο… κακά σκύλων. Έπρεπε συνεχώς να προσέχουμε που πατάμε, ακόμη και να κατεβούμε από το πεζοδρόμιο σε κάποια σημεία! Επίσης το πάρκο Πολυχρονίδη (τα γνωστά Πευκάκια) ήταν αφρόντιστο και παραμελημένο, ορισμένα παιχνίδια επικίνδυνα λόγω της έλλειψης συντήρησης, σκουπίδια παντού και …κακά σκύλων. Βγάλαμε φωτογραφίες.




Γυρνώντας στο σχολείο, μετά από  αυτή την παρατήρηση-διαπίστωση, ακολούθησε συμβούλιο στην τάξη. Είδαμε τις φωτογραφίες από το πάρκο, συγκεντρώσαμε σε χαρτί τις παρατηρήσεις μας, επικεντρωθήκαμε σ’ αυτά που μας δυσαρέστησαν και στη συνέχεια αναζητήσαμε τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίσαμε. Πάρθηκαν αποφάσεις και μετά το πέρας του συμβουλίου   οι αποφάσεις της συζήτησης αποτυπώθηκαν σε κείμενο, ζωγραφιές και συνθήματα, που μας ακολούθησαν στην εξόρμηση μας στη γειτονιά. Τα συνθήματα και οι ζωγραφιές γρήγορα έγιναν αφίσες, που μοιράστηκαν σε πρώτη φάση στα παιδιά. Κάθε παιδί ανέλαβε να κολλήσει την αφίσα με την οικογένειά του  σε όποιο σημείο θεωρούσε κατάλληλο κοντά στο σπίτι του. Στη συνέχεια όλη η ομάδα των παιδιών ετοιμάστηκε για την πρώτη διαμαρτυρία στη γειτονιά γύρω από το σχολείο. Τα συνθήματα ακούστηκαν δυνατά γύρω από το πάρκο:

 «Θέλω να περπατώ , σε πεζοδρόμιο καθαρό»,

 «Μαζεύω ότι αφήνει ο σκύλος μου»,

 «Μαζεύω τα κακά του σκύλου μου, δεν είναι ντροπή, είναι υποχρέωσή μου».

Παράλληλα με την διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και αφισοκόλληση στη γειτονιά, στην πόρτα του σχολείου, στο οδοντιατρείο, στο καφενείο, στα μπακάλικα, στο πάρκο. Όλοι οι μαγαζάτορες στη γειτονιά δέχτηκαν πρόθυμα να κολλήσουμε  τις αφίσες μας και υπογράμμισαν ότι συμφωνούν με τις προτάσεις-συνθήματά μας.

Δεν θέλαμε όμως να μείνουμε εκεί. Θέλαμε η φωνή των μικρών νηπίων να ακουστεί και πέρα από τη γειτονιά, να φτάσει στα αυτιά των αρμοδίων.  Ζητήσαμε λοιπόν τη βοήθεια του δημοσιογράφου των Χανιώτικων Νέων, Δημήτρη Μαριδάκη, για να μας δείξει τον τρόπο. Με μεγάλη προθυμία κατέφτασε στο σχολείο και  μας έμαθε τα μυστικά της δημοσιογραφίας. Παρατήρηση, καταγραφή γεγονότων, ηχογράφηση, φωτογράφιση,  αντικειμενικότητα, διάχυση πληροφορίας, προτάσεις για λύση του προβλήματος. Πειραματιστήκαμε με όλα και στο τέλος συντάξαμε ένα μεγάααλο  γράμμα 2,50 μέτρα-για να μην παραπέσει με άλλα γράμματα προς τον Δήμαρχο-όπου αποτυπώθηκαν γραπτά και καλλιτεχνικά τα αιτήματά μας.  




Σε αυτό γράψαμε:                                                                  

Mάρτης 2020!

Κ. Δήμαρχε!

Έχουμε πρόβλημα στα πεζοδρόμια γύρω από το σχολείο μας: πολλά κακά σκύλων.

Τί κάναμε;




1)        Φτιάξαμε αφίσες

2)       Τις κολλήσαμε στη γειτονιά μας

3)       Ήρθε δημοσιογράφος στην τάξη μας

Ζητάμε την βοήθειά σας επειδή θέλουμε:

1)     Ένα πάρκο για σκύλους

2)     Το πάρκο της γειτονιάς μας καθαρό, φωτισμένο, όμορφο!

                                                               Τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου Χανίων



Σχεδιάζαμε λοιπόν να παραδώσουμε το γράμμα στον Δήμαρχο Χανίων κ. Σημαντηράκη, επίσης τα παιδιά πρότειναν να τον καλέσουμε στο σχολείο και να τον οδηγήσουμε στο πάρκο για να διαπιστώσει τα προβλήματα από κοντά  αλλά …μας βρήκε το «Μένουμε Σπίτι» και μετά μας βρήκαν οι αποστάσεις. Κι έτσι χρειάστηκε να περιμένουμε λίγους μήνες ακόμη μέχρι η αποστολή μας να φτάσει στο τέλος.




Η παράδοση της επιστολής παραπόνων  λοιπόν, έγινε από ένα παιδί του σχολείου με τη συνοδεία του παππού του λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων.  Έτσι ο εκπρόσωπος της τάξης παρέδωσε το γράμμα και τα παράπονα έφτασαν στον Δήμαρχο. Και όπως μας διαβεβαίωσε, ο Δήμαρχος διάβασε προσεκτικά το γράμμα μας, και απάντησε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τα αιτήματά μας.  Σε ένα επόμενο άρθρο μας οι μικροί δημοσιογράφοι θα σας ενημερώσουν για τα νεότερα.  Σε αναμονή των εξελίξεων!

Οι Νηπιαγωγοί: Σίσσυ Χριστοφορίδου, Μάρω Βελίγγου, Δήμητρα Βαλαβάνη, Τασούλα Αηδονίδου, Τζίνα Μυστακίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου