Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Πληγές γεμάτες τούτος ο τόπος! Οι άνθρωποί του πληγιασμένοι μα και πληγώνουν! Αθώοι και φταίχτες συνάμα!

Εικόνες από το Ιτζεδίν, βεβηλωμένος ο Αη Λεφτέρης! Τοίχοι που τρέχουν αίματα, ξεφτίζει η ιστορία, κι εμείς παρακολουθούμε σιγά-σιγά τη φθορά, την πτώση!

Επαναστατούντες και απατημένοι!
Τούτα εδώ «τα κρητικά τα χώματα με το κουτάλι αν σκάψεις», δεν θα βρεις μόνο κόκκαλα παληκαριών!
Θα βρεις θρύμματα του Πολιτισμού ολάκερης της ανθρωποσύνης, ολάκερης της Ανθρωπότητας!
Τα λέμε – τα λέμε! Θα συνεχίσουμε να τα λέμε!
…Τα ολοκάθαρα νερά είν’ του Κρητικού Πελάγου, του Λιβυκού Πελάγου! Εκεί να βουτούμε και να εξαγνιζόμαστε, με τους ορίζοντες του νου να… ξανοίγονται!
Πισίνες και γκρουμ δεν πρέπουν σ’ αρχαίες Ακροπόλεις! Θα μας στοιχειώνουν εσαεί, στο μέλλον· σα θα ετοιμαζόμαστε να ανταμώσουμε τη συνείδηση, κείνη την τελευταία ώρα, τότε θα δούμε και θα δείτε τα στοιχειά!
…Τούτες τις ώρες που βγαίνει απόφαση για το “μόρφωμα” που εμείς βάλαμε και μέσα στη Βουλή, ανακαλώ τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν (βλ. “Χ.Ν.” 6-10-20) σε ένα -τολμώ να πω- ιστορικό φύλλο της εφημερίδας. Γιατί άνθρωποι από διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς χώρους συντάχθηκαν με τον ευθύ – γραπτό τους λόγο (scripta manent) απέναντι στον φασισμό!
Σπουδαίο, παρήγορο, μα… ευκολάκι!
Ο φασισμός κι ο ναζισμός δεν χωρoύν σε τούτον εδώ τον τόπο! Μια μεγάλη νίκη νίκη ολόδική μας, σε ένα τόπο που άντεξε μα και δεν πουλήθηκε σε δυσκολότερες συνθήκες!
Και τώρα; Στο ξεπούλημα που επιχειρείται της ιστορίας της Ακρόπολης τούτης της πόλης, είναι τόσο δύσκολο να συνταχθούμε και να την αποσωβήσουμε άπαντες;
Αποδεδειγμένα όλο αυτόν τον καιρό από τούτη εδώ την εφημερίδα, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και “φωνάζουν” για το μέγα λάθος της ξενοδοχοποίησης!
Έστω την ύστατη στιγμή ας το διορθώσουμε αυτό το λάθος!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 7.10.2020)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου