Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

   ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ        


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

         ΄Εχω αποδεχθεί τη διαπίστωση της… “αρχής των δύο αντίθετων”!

Υπάρχει εξάλλου η αρχή και το τέλος! Υπάρχει όμως και το μεσοδιάστημα· αυτό που ο μεγάλος Κρητικός στοχαστής, Ν. Καζαντζάκης διατύπωσε πολλές φορές μέσα από τα έργα του· έγραψε: «Ερχόμαστε από μία σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μία σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή…».

Σε μια Ζωή που μας δόθηκε άπαξ και όσο φρονούμε και μπορούμε, οφείλουμε να πράττουμε και όχι να μένουμε άπραγοι!

Φευ, τούτες τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε και εκτός άλλων έχουμε όσο ποτέ άλλοτε -και εδώ στη χώρα μας- βρεθεί τόσο κοντά, αντιμέτωποι με τον ιό Covid-19, παρακολουθούμε καθημερινά τα όσα συμβαίνουν!

Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε για την κίνηση των νοσηλευτριών από την Κρήτη (Βασιλική, Ολυμπία, Ευαγγελία, Άρτεμις, Κατερίνα, Μαλαματή, Ευφροσύνη, Ανθή, Χρυσούλα και Πηνελόπη, τα ονόματά τους) οι οποίες προσέτρεξαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.

Αυτής της είδησης ακολούθησε μόλις προχθές η κίνηση κάποιων βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ιατρών, των Χρήστου Κέλλα, Κώστα Μπλούχου και Γιώργου Λαμπρούλη οι οποίοι ζήτησαν απαλλαγή από τα καθήκοντά τους ως βουλευτές για να συνδράμουν και αυτοί στις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

Και… χθες στον ίδιο αυτό δρόμο που χάραξαν οι νοσηλεύτριες αλλά και οι προαναφερόμενοι βουλευτές, είδαμεαρκετούς ακόμη βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να δηλώνουν “παρών” σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ως γιατροί για τις ανάγκες του Ε.Σ.Υ.!

…Ο Ν. Καζαντζάκης στην Ασκητική του έγραφε: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω…».

Σε αυτή τη συγκυρία, τα παραπάνω λόγια πρέπει να γίνουν οδοδείκτης για όλους μας ειδικά στην παρούσα φάση! Ας επωμιστούμε όλοι μας την ευθύνη που μας αναλογεί αλλά και να φτάσουμε ακόμη παραπέρα… «έως εκεί που δεν μπορούμε».

Υ.Γ. Στην αρχή του κειμένου μου έκανα λόγο για “την αρχή των δύο αντίθετων”! Εσκεμμένα αναφέρθηκα μόνο στη μία πλευρά· στα παραδείγματα, στις πράξεις των νοσηλευτριών κ.λπ.!
Για την αντίθετη πλευρά, αυτήν που στέκεται επικριτική απέναντι σε όλα, για τις αερολογίες αλλά και τα πληκρολογούμενα λόγια στο πληκτρολόγιο, θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 25.11.2020)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου