Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

        ΠΕΡΙ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ" Ο ΛΟΓΟΣ.. 



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Ο στρουθοκαμηλισμός δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία. Επιτέλους οφείλουμε να λέμε «τα σύκα – και              τη σκάφη – σκάφη».

Π.χ. δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε ως “παρέμβαση” τον προπηλακισμό ενός ανθρώπου, τη διαπόμπευσή του και την ψυχολογική βία που του ασκείται, όπως π.χ. στην περίπτωση με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη.

Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές! Τέτοιου είδους “παρεμβάσεις” ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που γίνονται!

Ενας ξεκαθαρός τραμπουκισμός, γυμνός από “φτιασιδώματα” και λογικές ήταν!
Οποιαδήποτε απόπειρα -πολύ συχνό φαινόμενο από ανάλογες ενέργειες του παρελθόντος- να καλυφθούν τέτοιου είδους πρακτικές, οφείλουμε να την καταδικάζουμε συλλήβδην, απλοί πολίτες, κόμματα, κ.ά.!

Σκέφτομαι ότι στους καιρούς μας -έχω αναφερθεί και στο παρελθόν- υπάρχει η τάση να αποδύονται οι σημασίες των λέξεων.

Εχω δε την αίσθηση ότι μία από αυτές τις λέξεις είναι και η”παρέμβαση”.

Μία λέξη που “παίζει” πολύ στη Δημοκρατία μας -μια Δημοκρατία που πολλές φορές εξακολουθεί να ανέχεται και πέραν των δυνάμεών της(!)- και έχει γίνει το απόλυτο trend ειδικά και τούτης της πόλης… κυρίως εικαστικά μιλώντας!

Διότι, ολοφάνερα η πόλη μας, οι τοίχοι της, ακόμη και τα μνημεία της αποτελούν τον καλύτερο καμβά για τέτοιου είδους παρεμβάσεις εικαστικές!

Κλασικότατο παράδειγμα το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς και η πρόσοψή του!

Κι αν για την περίπτωση του ανθρώπου (σ.σ. πρύτανη) υπήρξαν αντιδράσεις σχεδόν από παντού, δυστυχώς τα κτήρια, τα ιστορικά μνημεία κ.λπ. δεν έχουν φωνή να φωνάξουν!

Τάχα δεν αξίζουν τη δική μας υπέρ αυτών φωνή;

Κοιτάξτε τι έγινε με τα κτήρια στον λόφο Καστέλι και τον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην ξενοδοχοποίησή τους!

Η Δημοτική Αγορά, το πάλαι ποτέ καμάρι των Χανίων και όχι μόνο δεν αξίζει μία καλύτερη εικόνα από αυτήν που παρουσιάζει εδώ και αρκετό καιρό;

Ποιος θα επιληθφεί;

Υ.Γ. Το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου πλέον μπορούμε να το αποκαμαρώνουμε μετά από καιρό και απαλλαγμένο από τις… σιδεριές του!

Σειρά ας πάρει πλέον η Δημοτική Αγορά!

Χανιώτικα, νέα (Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου