Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΝΑΙ ΣΙΩΠΗΛΑ»

[Ένας Έλληνας κἀτοικος της Αρμενίας μιλά για την κατάστασση στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ]

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης







Μία ανάρτηση που κυκλοφόρησε σε κοινωνικό δίκτυο -σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Αρμενία- ενός φίλου ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αρμενία σε Διεθνή Οργανισμό τα τελευταία χρόνια, ήταν η αφορμή για τη συνομιλία μαζί του!
Τι γίνεται στ’ αλήθεια στην Αρμενία! Πώς αντιμετωπίζουν τις πολεμικές συρράξεις ο Αρμενικός λαός;Τι συμβαίνει με τους Τούρκους; Ποιες οι πολιτικές και ποια τα συμφέροντα που και πάλι έβαλαν φωτιά στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ;
Πολλά τα ερωτήματα που ετέθησαν κι εδώ κατά τη συνομιλία μας· εδώ θα καταγράψουμε μόνο κάποια από αυτά!

Ωστόσο μια φράση του Δημήτρη που έχει καταγωγή από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου είναι ίσως αυτή που αντικατοπτρίζει επακριβώς την αλήθεια: «Την πληρώνει βαριά ο απλός λαός. Αυτός με τις χαρακιές της ιστορίας στο μέτωπο. Ξέρεις. Όπου μπορεί να ακουστεί η φωνή είναι καλό».

Να ακουστεί λοιπόν η φωνή της Αρμενίας· τούτο το πρώτιστο ζητούμενο και με την ελπίδα ότι τα όσα άσχημα και τραγικά συμβαίνουν εκεί και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, σύντομα θα παύσουν…

ΚΩΦΕΥΕΙ Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ο Δημήτρης ζει και εργάζεται σε Διεθνή Οργανισμό στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, διατυπώνει την κάθε του φράση ιδιαίτερα προσεκτικά – για ευνόητους λόγους.
Σε μια αποστροφή του λόγου του στην προαναφερόμενη ανάρτηση σχετικά με τις συγκρούσεις, τις δολοφονίες, τις βομβιστικές επιθέσεις και τους εκτοπισμούς που συνεχίζονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σημειώνει πολύ στοχευμένα: «Όσοι μπορούν πραγματικά να δώσουν στην ειρήνη μια ευκαιρία προτιμούν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους κάτω από τα χρυσά τους τραπέζια και να κάνουν επίπεδες και χωρίς νόημα συνεντεύξεις για να ενισχύσουν το ηθικό τού αβοήθητου κοινού, ενώ μοιράζονται επιδέξια το φταίξιμο κάτω από τις μελωδίες μιας ενορχηστρωμένης μπαλαλάικας που τροφοδοτείται με μετρητά».
Οφείλουμε να διαβάσουμε προσεκτικά πίσω από τις λέξεις αυτές· θα κατανοήσουμε απόλυτα τις αλήθειες!

Στη συνομιλία που είχαμε, αναφέρεται στη μεγάλη διαφορά στις δυνάμεις που αντιμάχονται!
Από τη μια πλευρά υπάρχει μια τεράστια “σύμπραξη” δυνάμεων και από την άλλη ο αρμενικός λαός που έχει αφεθεί στη μοίρα του, κι ενώ ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος κρατά… ίσες αποστάσεις από τους αντιμαχόμενους!

«Τα δάκρυα του αρμενικού έθνους είναι σιωπηλά», λέει ο Δημήτρης.

«ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»
«Η φωνή και η αποφασιστικότητά τους όμως είναι το αρχέτυπο της επιμονής. Τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπω πόσο δυνατοί είναι οι Αρμένιοι και θα συνεχίζω πάντα έχοντας μαζί μου τις ιστορίες και το θάρρος τους. Το αρμενικό έθνος αξίζει περισσότερα. Προσεύχομαι και ελπίζω για ειρήνη και όλοι οι φίλοι μου και οι άνθρωποι που έχω ακούσει ότι βρίσκονται κοντά στις συγκρούσεις να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ασφαλείς και περήφανοι», μας λέει!

Του ζητάω να μου πει λεπτομέρειες, πράγματα τα οποία πρέπει να ακουστούν, να γίνουν γνωστά! Λόγω της ιδιότητάς του τον διαβεβαιώ ότι θα γραφτούν μόνο όσα κρίνονται δημοσιεύσιμα.

«Αργυρό το μίλημα, μα χρυσό το σώπα…θα έλεγε ο παππούς μου ο Μπρονιερίτης σε αυτή την περίπτωση» τονίζει.
«Παλιότερα έγραφα κάπου να σκεφτείς με ψευδώνυμο για να μην περάσω αυτή τη διαδικασία.
Στο κομμάτι της ενημέρωσης οι Αζέροι με τη βοήθεια των Τούρκων και του Αλ Τζαζίρα έχουν σκίσει…
Και στις μάχες το ίδιο…
Έχω συναδέλφους Αρμένιους στο μέτωπο. Συζύγους, παιδιά…
Και οι απώλειες των Αρμενίων είναι τρομερές.
Δε πάει καλά το πράγμα. Εμείς για την ώρα (σ.σ. εργαζόμενοι στον Διεθνή Οργανισμό) δε φεύγουμε γιατί η Ρωσία εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας αλλά όχι του Καραμπάχ.
Και ο Πούτιν πήρε ίσες αποστάσεις γιατί το εμπόριο με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ γερό…

Οι πολιτικοί των Αρμενίων, τι λένε, πώς ενεργούν», τον ρωτάω.
«Είναι ρε φίλε διασπασμένοι πολιτικά μετά την αναίμακτη επανάσταση του ’18 αλλά τώρα είναι σαν μια γροθιά
Αλλά στις μάχες χάνουν…
Οι άλλοι έχουν drones και τους έχουν λιανίσει
Τουρκικά, ισραηλινά κ.λπ. Πολλά λεφτά έχουν ρίξει. Οι Αζεροι δε θέλουν διαπραγματεύσεις γιατί κερδίζουν.
Επίσης, τα περισσότερα ΜΜΕ, παίρνουν πληροφορίες από το αλ Τζαζίρα άρα είναι πιο φίλα προσκείμενο στο Αζερμπαϊτζάν…
Γενικά οι Αρμένιοι πολιτικά και διπλωματικά είναι στα κάτω τους», σημειώνει.

 

Στα πεδία των μαχών
«Πολεμάνε σε βουνά… Αυτό είναι το Καραμπάχ. Τα μοναστήρια και οι μνήμες τους. Αλλά οι Αζέροι έχουν το δίκαιο -υποτίθεται- σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Καθώς ήταν μέρος της σοβιετικής δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν με όμως σχεδόν απόλυτη αρμένικη πληθυσμιακή κάλυψη. Έγιναν διαφορά μετά. Πογκρόμ κλπ. Οι Αζέροι λένε πως οι Αρμένιοι ήταν σκληροί επίσης κ.λπ… Είναι από τα ζητήματα που πραγματικά δεν βρίσκεις άκρη. Συναισθηματικά οι Αρμένιοι πολεμάνε υπέρ βωμών και εστιών!».

Απίστευτες καταστάσεις
Αυτές τις ημέρες η πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν έχει κατακλειστεί από πρόσφυγες που έχουν αφήσει τις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες! «Είναι ολοφάνερο, βλέπουμε ακρωτηριασμένους πολλούς! Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, τόσο από ασθενείς του κορωνοϊού αλλά και από τραυματίες, στρατιώτες.

Να σου αναφέρω ένα από τα αισχρά που γίνονται! Οι Αζέροι παίρνουν από τους σκοτωμένους τα κινητά τους και με το δακτυλικό αποτύπωμα (των σκοτωμένων) τα ανοίγουν, τραβούν φωτογραφίες των σκοτωμένων και τις στέλνουν στους συγγενείς και φίλους (σ.σ. των σκοτωμένων). Επίσης έχει γεμίσει το ίντερνετ από τέτοιες φωτογραφίες!

 

 

Aπό το αρμενικό ειδησεογραφικό site του armenpress.am που δημοσίευσε φωτογραφίες από ένα γάμο που τελέστηκε σε βομδαρδισμένο ναό. «Και μια ωραία ιστορία… Παντρεύτηκαν στα ερείπια του καθεδρικού τους που βομβάρδισαν οι Αζέροι, οι οποίοι λένε πως το έκαναν οι ίδιοι οι Αρμένιοι. Για να δεις τον παραλογισμό και το μίσος αυτού του πολέμου…», αναφέρει ο Δημήτρης, που μου έστειλε το link του site.

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 4.11.2020)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου