Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΑΡΤΗΣ από σήμερα! Καλό μήνα, λοιπόν, και καλώς να υποδεχθούμε κι εφέτος τα χελιδόνια, τα πουλιά που κουβαλούν στα φτερά τους την άνοιξη. Τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη, εδώ θα ?ναι στις παλιές τους φωλιές. Το δίχως άλλο. Δεν πληρώνουν φόρο ιδιοκατοίκησης αυτά. Δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ανεργίας. Δεν νοιάζονται για το αύριο. Οπως όλα τα άλλα πετεινά του ουρανού, τα φτάνει ο επιούσιος σπόρος, που όσο να ?ναι τον βρίσκουν. Μακριά απ? αυτά η όποια κρίση.

ΜΑΡΤΗΣ γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης! Πίσω έχει ο χειμώνας την ουρά. Οι περισσότερες μέρες του Μάρτη, εξάλλου, στον χειμώνα ανήκουν επισήμως. Στις 22 του μήνα μπαίνει, μην τον ξεχνάμε, ως γνωστό, η Ανοιξη.

ΜΑΡΤΗΣ βρέχει; Ποτέ μην πάψει. Μάρτης βρέχει; Θεριστάδες χαίρονται. Με χαρά περίμεναν τις βροχές του Μάρτη μια φορά οι γεωργοί. Μια σχετική παροιμία ακόμα. 'Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά/ κι ο Απρίλης άλλο ένα/ χαρά στονε το γεωργό/ που ?χει πολλά σπαρμένα'.

'ΟΠΟΧΕΙ κόρη ακριβή/ το Μάρτη ο ήλιος μην την ιδεί'. Ασχετη με τις προηγούμενες παροιμίες αυτή, που έχει να κάνει με τον μαρτιάτικο ήλιο που έτσι και βγει, βγαίνει για τα καλά και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών, προπάντων των κοριτσιών, που ο λαός μας τα θέλει άσπρα και ροδομάγουλα. Να, γιατί την 1η του Μάρτη όλα τα παιδιά και προπάντων τα κορίτσια έβαζαν στον καρπό του χεριού τους τον 'Μάρτη', μια στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή.

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Στην ελληνική αρχαιότητα έχει τις ρίζες του το έθιμο αυτό με την κλωστή. Οσοι έπαιρναν μέρος στα Ελευσίνια Μυστήρια, λένε οι μαρτυρίες, έδεναν μια κλωστή γύρω απ? το δεξί χέρι και μια άλλη γύρω απ? το αριστερό πόδι. Ετσι πίστευαν ότι έδιωχναν το κακό. Κλείνω την παρένθεση και πάμε αμέσως παρακάτω.

'ΟΙ ΟΡΟΙ του μνημόνιου να μοιάζανε με χιόνια/ να λειώσουνε όντε θα ?ρθουν φέτος τα χελιδόνια'. Η μαντινάδα που μου έστειλε προχθές η μαντιναδολόγος μας, η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Ευσεβείς πόθοι...

ΧΩΡΙΣ φαγητό, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σπίτι. Χωρίς όλα τα χωρίς απ? τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει πίστη. Κι όμως τον βρήκα να χαμογελά σ? ένα παγκάκι. Μου είπε τ? όνομά του ο άνθρωπος χαμόγελο. Τι σημασία έχει, όμως...

ΑΠΟΥ κυνηγά μαζί δύο λαγούς στο τέλος δεν πιάνει κανένα. Με την έννοια αυτή καλά που έχασε προχθές ο Πλατανιάς από τον Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδό του. Του μένει τώρα να κυνηγά μόνο τον... 'λαγό' της παραμονής στη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ είναι λέει τα δεδομένα που συνέλεξε το νορβηγικό σκάφος για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Αντε και ποιος θα μας πιάνει σε λίγο! Σεΐχηδες θ? αρχίσουμε να το παίζουμε.

ΣΤΗ ΜΙΛΗΤΟ ο Λύσανδρος βοηθούσε τους ολιγαρχικούς να ανατρέψουν τη δημοκρατία. Οταν, όμως, έγινε η επανάσταση, έτρεξε στην πόλη και τους πρώτους από τους επαναστάτες που συνάντησε τους έβριζε και τους μεταχειριζόταν απότομα, λέγοντας ότι θα τους τιμωρήσει. Στους άλλους έλεγε να έχουν θάρρος και να μη φοβούνται ότι θα πάθουν κανένα κακό, όσο αυτός είναι παρών. Υποκρινόταν τόσο καλά και φαινόταν πανούργα, ώστε έπεισε τους πιο ισχυρούς δημοκρατικούς να μείνουν στην πόλη γιατί ήθελε να θανατωθούν. Πράγματι, όταν υπερίσχυσαν οι ολιγαρχικοί, έσφαξαν όλους όσοι τον έχουν πιστέψει. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδόσεις Σαββάλας).

'Γδάρτη σε λεν παλουκοκαύτη,/ μα εσύ κρύβεις την άνοιξη στη στάχτη./ Στο τζάκι μπουμπουνίζουν τα κλαδιά/ που οι γέροι παν να βάλουν στη φωτιά./ Φλόγες οι παπαρούνες στο χωράφι/ και μαργαρίτες και χρυσάφι./ Πέρα για πέρα πανηγύρι,/ λάμπει ένα στέμμα του ήλιου η γύρη./ Το «χαίρε» του Ευαγγελισμού,/ σταλάζει από τα βάθη του ουρανού./ Και μήνυμα σκορπούν τα χελιδόνια,/ πως γίναν ανθοπέταλα τα κλώνια'.

Το ποίημα 'Μάρτιος' της Ρένας Καρθαίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου