Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ζυμώνει" παραμύθια.... αγοράζουμε όνειρο


Γράφει η
Νανώ Σπανουδάκη-Κουτσάκη

«Ο καθένας μπορεί να αγοράσει λίγο όνειρο από το «μαγαζάκι» της Ευδοκίας»
(Χρήστος Κωσταντουδάκης εκπαιδευτικός για τα παραμύθια της)








Τα παραμύθια μου δεν απευθύνονται στο μυαλό των παιδιών μας. Στην ψυχούλα τους απευθύνονται. Με τρυφερότητα και αγάπη…
«Θεού θέλοντος θα συνεχίσω να ζυμώνω στην σκάφη της καρδιάς μου τέτοια παραμύθια»
------------
Με αυτά τα λίγα από καρδιάς-όπως πάντα- λόγια και με μια υπόσχεση συνέχειας που κρατάμε, η Ευδοκία Σκορδαλά -Κακατσάκη ευχαρίστησε τους διοργανωτές και το πολυπληθές κοινό μεγάλων και μικρών που γέμισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Χανίων της Ι.Μ.Κ.Α. την περασμένη Τετάρτη 28/4. Στην εκδήλωση αγάπης και τιμής που διοργάνωσαν για την εθνική μας παραμυθού η νομαρχία Χανίων, ο δήμος Χανίων, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών.

Ελάχιστος φόρος

Η λογοτέχνης « παραμυθού» Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, μπορεί να γεννήθηκε στην μυστηριακή Σαμοθράκη των θρύλων αλλά ρίζωσε στα Χανιά, λόγω του επίσης λογοτέχνη -δημοσιογράφου Βαγγέλη Κακατσάκη («ιππότη της δασκαλοσύνης» τον έχουν αποκαλέσει).
Και ήδη από τα χρόνια των σπουδών της στην ΑΣΟΟΧΑ Χανίων- εικοσάρηδες και οι δυό τότε- μεγάλωσαν, δημιούργησαν και δημιουργούν ΜΑΖΙ. Αξεχώριστα σαν άνθρωποι. Ξεχωριστά σαν δυο αυτόνομες, δημιουργικές, λογοτεχνικά καταξιωμένες, αγαπητικές παρουσίες στην πόλη και στο νομό.
Κι επειδή ο λόγος σήμερα για την Ευδοκία. Η γνωστή και αγαπημένη, ήδη, από παιδιά αλλά και μεγάλους (αφού σε δεύτερη ανάγνωση τα παραμύθια της απευθύνονται και στους μεγάλους, στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις τους για τον κόσμο που καλλιεργούν και «παραδειγματίζουν» τα παιδιά όπως –στο περίπου-είπε και ο καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ κ. Μιχάλη Αεράκης που διάβασε αποσπάσματα από τα παραμύθια της) τιμά τα Χανιά με την εργασιακή, κοινωνική και λογοτεχνική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει και συνεχίζει.
Και οι τοπικοί μας φορείς αλλά και οι Χανιώτες πολίτες, με την παρουσία τους και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις αγάπης τους, της ανταπέδωσαν τιμή και αγάπη, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Συνεχίστε
Γιατί αλήθεια, τα λόγια-χαιρετισμοί των εκπροσώπων των φορέων αλλά και των τριών πνευματικών ανθρώπων που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα τρία τελευταία παραμύθια της, ήταν λόγια τιμής για το έργο της αλλά και λόγια αγάπης για το πρόσωπό της και τον μοναδικό τρόπο που προσεγγίζει τις παιδικές ψυχές: Με αγάπη, με αγάπη και με αγάπη.
Σ’ αυτό στάθηκε και ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης «Να συνεχίσετε να προσφέρετε με τα παραμύθια σας που πάντα αλλά και αυτή την εποχή ειδικά το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας». Και ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκης, προσυπογράφοντας και επαυξάνοντας, και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος που αναφέρθηκε στον εκ-παιδευτικό χαρακτήρα των παραμυθιών της Ευδοκίας Κακατσάκη.
Ξεχωριστός ο χαιρετισμός και του κ. Δημήτρη Νικολακάκη, προέδρου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και προϊσταμένου του τομέα Πολιτισμού της νομαρχίας (που σήκωσε –όπως ειπώθηκε- το μεγαλύτερο κουπί της άρτιας διοργάνωσης μαζί εργαζόμενους της νομαρχίας και την εκπαιδευτικό κυρία Xριστίνα Τζομπανάκη που επιμελήθηκε την ψηφιοποίηση των εικόνων των παραμυθιών και την ηλεκτρονική τους παρουσίαση στην εκδήλωση). Ο κ. Δημ. Νικολακάκης, μεταξύ άλλων, είπε ότι η «δημιουργική φαντασία της Ευδοκίας αφομοίωσε τις δυο «ζωές» της σε Σαμοθράκη και Χανιά, και τις μετατρέπει σε μοτίβα των παραμυθιών της».

Αγοράζοντας…όνειρο


Ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Κωνσταντουδάκης , που ήλθε επί τούτου από το Ηράκλειο μαζί με άλλους «φαν» των παραμυθιών της Κακατσάκη, παρουσίασε γλαφυρά το παραμύθι «Να σ’ αγαπούν και ν’ αγαπάς» και είπε ότι η Ευδοκία είναι μία δόκιμος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας με αναγνωρίσιμο ύφος. Καταξιωμένη-καθιερωμένη. «Η καθιέρωση, είπε, σημαίνεται από την ιερή σιωπή των παιδιών όταν διαβάζονται τα παραμύθια της στην τάξη». Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι «Ο καθένας μπορεί να αγοράσει λίγο όνειρο από το «μαγαζάκι» της Ευδοκίας».

Λυρική


Η σύμβουλος σχολικής αγωγής θεατρολόγος κυρία Αγγέλα Μάλμου παρουσίασε με πληρότητα την λογοτεχνική, την κοινωνική αλλά και «σκηνοθετική» διάσταση του παραμυθιού «Το νησί που ταξίδευε». Μίλησε για ένα δύσκολο θέμα με δυνατό κείμενο που καταφέρνει να προειδοποιεί για προβλήματα ακόμα και σε οικογενειακές σχέσεις, χωρίς να πληγώνει το παιδί. Κι αυτό επισήμανε, θέλει μαεστρία. Ανέφερε επίσης, ότι η συγγραφέας «είναι μεγάλη τεχνίτισσα στην λυρική περιγραφή». Γράφει ποίηση, είπε, διηγούμενη παραμύθια και γράφοντας παραμύθια μιλά για ποίηση.

Για μικρούς και μεγάλους


Με την γνωστή λογοτεχνική της δεινότητα η λογοτέχνης, γιατρός και νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Πηνελόπη Ντουντουλάκη, παρουσίασε το τελευταίο από τα τρία παρουσιαζόμενα βιβλία .
«Ο Λυκούργος και το Δίκτυ της Αγάπης» τεκμηρίωσε, μεταξύ άλλων «είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους». Η συγγραφέας, τόνισε η κυρία Ντουντουλάκη, είναι τεχνίτρα του λόγου, χαρισματική και δεξιοτέχνης παραμυθού. Ζωντανεύει με απαράμιλλη χάρη τον τόπο, τον χρόνο και τους ήρωες των έργων της.

Να σ’ άγαπούν και ν’ αγαπάς


Το ν’ αγαπάς είναι κάτι, το να σ’ αγαπούν είναι πολύ, το ν’ αγαπάς και να σ’ αγαπούν είναι το ΠΑΝ. Αυτή η φράση-κλειδί, που περιλαμβάνεται ως συμπέρασμα στο παραμύθι της «Να σ’ άγαπούν και ν’ αγαπάς», μοιάζει να είναι το καρμικό «μότο» που περι-τριγυρίζει την ζωή και το συγγραφικό έργο της Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη. Αλλά και το ποιητικό της έργο. Γιατί η Κακατσάκη γράφει και ποίηση.
Και αυτή η «ανταλλαγή» ενεργειακής αγάπης φάνηκε και φαίνεται στην πορεία ζωής της και την εν γένει εργασιακή, κοινωνική, συγγραφική και ποιητική της δράση.
Γι αυτό και κλείνοντας την εκδήλωση μαζί με τα ευχαριστώ της για τους διοργανωτές, τους παρουσιαστές και τον κόσμο, πάλι για αγάπη μίλησε.
«Νιώθω την αγάπη σας να με τριγυρίζει, να με κυκλώνει, να μου δίνει φτερά… Νιώθω περήφανη που είμαι από τα Χανιά. Γιατί είμαι και από τα Χανιά. Αφού μετά τα 18 μου χρόνια ζω εδώ… Τα παραμύθια μου δεν απευθύνονται στο μυαλό των παιδιών μας. Στην ψυχούλα τους απευθύνονται. Με τρυφερότητα και αγάπη…
«Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα ζυμώνω στην σκάφη της καρδιάς μου τέτοια παραμύθια».

« Ζυμωμένα και… αζύμωτα»


Η Ευδοκία Σκορδαλά- Κακατσάκη τηρεί τις υποσχέσεις της. Άλλωστε, εκτίμηση όλων είναι ότι βρίσκεται στην πιο δημιουργική –παραγωγική της περίοδο. Με τρεις ιστορίες «ζυμωμένες» και έτοιμες να (ξε) φουρνιστούν. Ήδη, την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιόφωνο» το πρώτο από τα ΤΡΙΑ καινούργια παραμύθια της, το «Ένα παράξενο γαϊτανάκι». Θα ακολουθήσουν, πολύ κοντά, «Η Χαρά του Θεού» και «Η γιασεμιά και τ’ αστεράκια» ένα παραμύθι για παιδιά που ξεκινάνε τώρα να διαβάζουν. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα πολλά… «αζύμωτα» παραμύθια στην σκάφη της καρδιάς της. Δεν θ’ αργήσουν κι αυτά. Θεού θέλοντος, θα τα περιμένουμε.


Δημοσίευτηκε στα "Χ.Ν" 30-4-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου