Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης |
Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ πάντα θα υπάρχουν. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχουν πάντα κάποιοι... εγκέφαλοι για να μην αφήνουν τους ανεγκέφαλους να δρουν ανενόχλητοι; Στον απόηχο των προχθεσινών γεγονότων, της προχθεσινής δολοφονίας τριών νέων ανθρώπων και ενός αγέννητου παιδιού. Χωρίς άλλα σχόλια.

ΚΑΠΟΤΕ, έστω σε βάθος χρόνου, θα μάθουμε να κουβεντιάζουμε, ήρεμα, ήσυχα κι απλά, όπως λέει κι ο ποιητής. Δεν γίνεται να μην μάθουμε. Το θέμα είναι να μην είναι τότε πολύ αργά. Να μην είναι αυτή η μάθηση δώρον άδωρον.

ΩΣΤΟΣΟ το Δ.Ν.Τ. είναι εδώ! Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα είναι εδώ. Η... Αγία Τριάς διαφυλάσσει πάντας ημάς. Σε ενεστώτα Οριστικής το ρήμα;

ΚΑΙ ΤΑ οικονομικά μέτρα, τα άθλια μέτρα εξαθλίωσης, είναι εδώ. Με όλα τα συμπαρομαρτούντα τους και τις συνέπειές τους. Προπάντων ύστερα απ’ τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Και δια της ψήφου Ντόρας Μπακογιάννη. Και δια της μη ψήφου του Γιάννη Δημαρά, της Σοφίας Σακοράφα και του Βασίλη Οικονόμου.

ΝΑ ΠΑΝΕ στον "Κορυδαλλό" όλοι μικροί μεγάλοι/ αυτοί που μας εφέρανε σε τούτονέ το χάλι. Πριν απ' τα προχθεσινά μου είχε στείλει τη μαντινάδα του ο Ηλίας. Εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν έχει χάσει την επικαιρότητά της. Αυτό δα έλειπε.

ΟΧΙ οι τιμές των καυσίμων δεν είναι εδώ. Έχουν πετάξει και βρίσκονται στον ουρανό. Πάνω απ' τα σύννεφα που κρύβουν τον ήλιο.

ΕΔΩ ο Καλλικράτης, εκεί ο Καλλικράτης, πού είναι ο Καλλικράτης... Εκεί ο Καλλικράτης, εδώ ο Καλλικράτης, πού είναι ο Καλλικράτης... Εδώ ο Καλλικράτης, εκεί ο Καλλικράτης, πού είναι ο Καλλικράτης... Τον παπά; Όχι βέβαια! Τον Καλλικράτη!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, Ωκεανός, Ζαν Κλωντ, Νικολά, Δάφνις! Πέντε ονόματα, ναι καλά διαβάσατε, 5 (!) για να το γράψω και αριθμητικώς, έχει δώσει μια γνωστή μου που ζει στο Παρίσι, στον γιο της. Ας το έχουν υπόψη τους οι... νονοί του Καλλικράτη στην ονομασία των δήμων.

“ΕΛΠΙΖΩ ότι όσοι, εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμόν του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσία της". Ιωάννης Καποδίστριας. Ομιλία προς την Δ' Εθνοσυνέλευση (1829).

ΚΑΠΟΤΕ που ο Περικλής αρρώστησε από τον λοιμό έδειξε σ' έναν φίλο του που τον επισκέφτηκε το φυλακτό που του είχαν κρεμάσει γύρω από τον λαιμό του οι γυναίκες του σπιτιού. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να του πει: "Από τη στιγμή που ανέχομαι αυτή την ανοησία είμαι πάρα πολύ άσχημα."

“Το ποίημα δεν είναι πουκάμισο/ που το έπλυνες, το σιδέρωσες και το φόρεσες,/ να πας Κυριακή πρωί στην εκκλησία./ Είναι καρδιά και διάφανο φως/ που ανοίγει διαδρόμους στη νύχτα/ να προχωρούν οι τυφλοί χωρίς το μπαστούνι./ Καμπάνα εσπερινού στα ξωκλήσια μας./ Αυλάκια που κυλάει το αίμα του ποιητή./ Του αξίζουν λοιπόν λίγα λουλούδια/ κι ένας στίχος πάνω στον τάφο του./ Να σταματάνε όσοι περαστικοί, για ένα λιτό και σύντομο προσκύνημα."”
Το ποίημα "Το ποίημα και ο ποιητής" του Κώστα Χελμού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα( 07.05.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου