Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ….

Λίγο απ’ όλα...
Νεκτάριος Κακατσάκης

Πολύ θα το 'θελα να επαναλάβω τα ίδια, όσα έλεγα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά επειδή η επανάληψη θα με καθιστούσε έναν από τους πιο βαρετούς και βαρεμένους στηλο-βάτες δεν θα το κάνω κι έτσι θα προσπαθήσω να κρατηθώ σε κάποιο επίπεδο!
...Ενας φίλος που είχε διαβάσει το κείμενο τής περασμένης Τετάρτης, πάντως, μου πρότεινε να αρχίσω να βγάζω πιο συχνά τα... σώψυχά μου στη φόρα γιατί αυτό... είναι πολύ ενδιαφέρον!
Δεν έχει κι άδικο, ειδικά στην σημερινή εποχή που ουδείς μπορεί να κρυφτεί από ουδένα, η έννοια του προσωπικού μοιάζει να εκλείπει και τελικά εμείς μόνοι μας αυτοπροβαλλόμαστε, αυτοχαρακτηριζόμαστε, αυτοφακελωνόμαστε και πολλά "αυτό..."! Οπότε τα πάντα αφορούν τους πάντες και τελικά ελάχιστα είναι εκείνα που δεν έχουν θέση στο... χαγιάτι της δημοσιότητας!
Με αυτή τη λογική, ποιος ο λόγος να μην αρχίσω να μιλάω για τα πολύ προσωπικά μου, για τις ενδόμυχες σκέψεις μου, μα κυρίως για όλα όσα θεωρούνται ταμπού και ενδεχομένως να μη μπορούν να ειπωθούν ή να είναι δύσκολο να διαβαστούν!
...Στην εποχή μας, όλα μπορούν να συμβούν και όλα σε κάποια στιγμή να γίνουν τόσο κοινότυπα και αποδεκτά! Απειρα τα παραδείγματα· πεθαίνει κάποιος δίπλα μας και δεν του δίνουμε σημασία, ξεψυχά ο άλλος μπροστά μας κι εμείς αδιαφορούμε, παρακολουθούμε από τη κλειδαρότρυπα -ή από τη τηλεόραση- τα όσα συμβαίνουν δίχως να κατανοούμε το "πώς" και το "γιατί"! Μάθαμε να λειτουργούμε με την έννοια του Big Brother και να την υποστηρίζουμε κιόλας!!! Κάπως έτσι, έχουμε πλέον διδαχθεί(!) να ζούμε!
Είναι η πραγματικότητα ενός σύγχρονου τρόπου ζωής! Ισως ένα από τα χειρότερα είναι ότι έχουμε πλέον αρχίσει να πιστεύουμε στο αξίωμα ότι "δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτόν", ιδίως από τη στιγμή που το έχουμε δει και στη πράξη να συμβαίνει! Κι εν τέλει δεν μας νοιάζει να ψάχνουμε για τα βαθύτερα αίτια, ειδικά όταν εύκολα πειθόμαστε από όποιον μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του με επιχειρήματα έστω κι αν αυτά βασίζονται σε σαθρά δεδομένα! Εκείνος μπορεί να γίνει αποδεκτός από πάρα πολλούς και να ορίσει νέους κανόνες, μια νέα λογική που στους περισσότερους μοιάζει παράλογη, αρχικά τουλάχιστον και έως ότου την αποδεχθούν κι εκείνοι!

Χανιώτικα Νέα(26.05.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου