Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

Ο ΜΑΪΟΣ ΜΑΣ έφθασε/ εμπρός βήμα ταχύ/ να τον προϋπαντήσουμε παιδά/ στην εξοχή... Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα/ κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια με ’κείνα/ στον Μάη που σήμερα προβάλει στη γη... Τι καλά να ‘τανε λέει πέρυσι! Τι καλά να συνεχίζαμε να ζούμε στην εποχή του μήνα που τρέφει τους ένδεκα. Τι καλά να ‘χαμε κι εφέτος το νου μας, μόνο στο στεφάνι που θα φτιάξουμε. Φευ, όμως! Η εποχή που έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα μας τελείωσε. Η εποχή της άγριας λιτότητας μόλις αρχίζει.

ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ Μάιε κι όπως μας βρήκες! Σιγά που δεν θα σε υποδεχθούμε, επειδή βρίσκεται εδώ το ΔΝΤ. Ίσα ίσα επειδή είναι εδώ θα σε υποδεχθούμε καλύτερα. Στους δρόμους και στις πλατείες πολύ περισότεροι απ’ ό,τι στις εξοχές, πάντως. Εκεί μας καλεί η βοή των επερχόμενων μέτρων.

ΑΠ’ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ θεότητα Μaja (Μάγια), που προήλθε απ’ την ελληνική λέξη Μαία (τροφός και μητέρα) πήρε τ’ όνομα του ο Μάιος. Άλλο ότι η λαϊκή παράδοση, λόγω παρετυμολογίας του ονόματός του τον σύνδεσε με τα μάγια.

ΤΟ ΔΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥ μας έλειπε, ήρθε κι εκείνο νάτο!/ Μα τ’ άλλα δεν μας φτάνανε, οι “φίλοι” και το ΝΑΤΟ; Το χειρότερο δεν είναι ότι ήρθε Ηλία Σταματάκη, αλλά ότι ήρθε και θρονιάστηκε και δεν το βλέπω να ξεκουμπίζεται. Όσα μάγια και μαγικά να του κάνουμε.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ... Μερκελιανό ημερολόγιο. Αυτό που χωρίζει το έτος σε 10 μήνες, των 36 ημερών και κάθε τέσσερα, 56 ημερών. Για να πληρώνονται 10 μήνες και όχι 12 οι Έλληνες. Να μάθουν αυτοί.

ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ. Μισοαστεία, μισοσοβαρά. Ενας και μόνον ένας δήμος όλος ο νομός Χανίων. Νομός Χανίων με πρωτεύουσα την Χώρα Χανίων. Αυτό υπαγορεύει ο ....Ικτίνος. Ο έτερος των αρχιτεκτόνων της Ακρόπολης.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έχει τον... πατέρα του και ο Α.Ο.Χανίων τον... Πάτερό του. Η συνταγή για πρωταθλητισμό δεδομένη.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ που δημοσιεύεται σήμερα μου το έστειλε εδώ κι έναν μήνα περίπου, ανταποκρινόμενος στη σχετική δεύτερη “πεταχτή” έκκλησή μου, μαζί με μερικά άλλα, ο γνωστός και ως Γερω - Χαράλαμπος ή Χαράλαμπος Ελευθεροπολίτης, ιστορικός ερευνητής Χαράλαμπος Μπουρνάζος. Πολύ πράμα, .... ενσωματωμένα σε ποιήματά του, μου έστειλε και ο γνωστός τοις πάσι και μη εξαιρετέος σατιρικός ποιητής Παβλής Πολυχρονάκης. Να ‘ναι καλά και οι δύο! Μ’ αυτά που μου έστειλαν και με κάποια άλλα που βρήκα από δω κι από κει μπαλώθηκε προς το παρόν η κατάσταση!

Ο ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ πάρα πολύ τα παιδιά του. Λένε μάλιστα ότι, τότε που ήταν κι αυτά μικρά, καβαλούσε κι αυτός σαν ιππέας ένα καλάμι, παίζοντας μαζί τους στο σπίτι. Κι όταν ένας φίλος του τον είδε, του είπε: “Μην πεις τίποτα, πριν να γίνεις και ο ίδιος πατέρας”.

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ μου μίσεψες/ μέρα Μαγιού σε χάνω/ άνοιξη γιε που αγάπαγες/ κι ανέβαινες απάνω/ Στο λιακωτό και κοίταζες/ και δίχως να χορταίνεις/ άρμεγες με τα μάτια σου/ το φως της οικουμένης/ και μου ιστορούσες με φωνή/ γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια/ τόσα όσα του γιαλού/ δεν φτάνουν τα χαλίκια./ Και μου ’λεγες πως όλα αυτά/ τα ωραία θα ‘ν’ δικά μας/ και τώρα εσβήστης κι έσβησες/ το φέγγος της καρδιάς μας”...
Από τον “Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου”

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(01.05.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου