Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Στα πεταχτά

Γράφει ο
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

e-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΕΚΑΜΕ το τσαλιμάκι του, αυτό δα έλειπε να μην τo κάμει, ο Μάης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τσαλιμάκι και όχι τσαλίμι πάντως. Για να μη μας χαλάσει το τριήμερο. Με δεδομένο ότι του χρόνου θα 'ναι από μόνο του χαλασμένο.
ΑΦΘΟΝΟΥΣΑΝ στην αρχαία Αθήνα οι ειδικές σχολές για ρήτορες. Σχολές για… ψιθυριστές πάντως δεν είχαν. Δική μας, σύγχρονη, ειδικότης αυτή. Διά της… αλληλοδιδακτικής μεθόδου διδασκoμένη. Άνευ διδασκάλου.

ΨΙΘΥΡΙΖΕ, ψιθύριζε/ και τις ειδήσεις ψείριζε. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να πιστέψουν τα πάντα αρκεί να τους τα ψιθυρίσεις. Να τους τα ψιθυρίζεις, βέβαια, σωστά. Ξέρετε εσείς πώς…

ΨΙΘΥΡΙΖΩ, ψιθυρίζεις, ψιθυρίζει, ψιθυρίζουμε, ψιθυρίζετε, ψιθυρίζουν… Σε ενεστώτα χρόνο. Επάγγελμα ψιθυριστής.
Ο,ΤΙ 'ΝΑΙ να 'ρθει θε να 'ρθει/ αλλιώς θα προσπεράσει! Ηλίου φαεινότερο τι θέλει να πει ο ποιητής. Αντιψιθυριστής ο τύπος…

ΚΑΙ ΜΙΑ και δύο και τρεις και πέντε και δέκα ιστορικές πρωτεύουσες σε κάθε δήμο. Σιγά μην παραξηγηθεί ο… Καλλικράτης! Τι τον κόφτει αυτόν; Ούτε τσόχα ούτε ραφτικά χρειάζονται γι' αυτήν τη δουλειά.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ, λέει, μέτρα τον Ιούλιο… Μόνο μέτρα; Χιλιόμετρα ολόκληρα μας ετοιμάζουν οι ραφτάδες της τρόικας. Ψιθυριστή, ε ψιθυριστή…

ΤΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ του Captain Jimmy/ που μ' αυτό θα φύγετε και σεις/ είναι φορτωμένο με χασίς… μας έχει αποκαλύψει ο Νίκος Καββαδίας. Τι να είναι άραγε φορτωμένο το πειρατικό του κινέζου καπετάνιου, του Κάπτεν Γουέι Τζιαφού, που μπήκε προ ημερών στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

“ΑΙ ΥΨΗΛΑΙ της κοινωνίας θέσεις ομοιάζουσι τα βουνά, τα μακρόθεν τοσούτον αρμονικά το σχήμα και το σχήμα φαιδρά, ότε μεν παρθενικήν εκ νεφελών εσθήτα ενδεδυμένα, ότε δε ενθυμίζοντα δια της χροιάς των τον χρυσόν εις τους εμπόρους ή την πορφύραν εις τους βασιλείς αλλ' άμα τις αναβή εις την κορυφήν, υπό τριβόλων, ακανθών και θηρίων, εν Αττική δε και υπό ληστών περικυκλούται” Εμμανουήλ Ροΐδης (“Πάπισσα Ιωάννα”)

Η ΚΡΙΣΗ κρίση αλλά και το Μουντιάλ στη Νότιο Αφρική Μουντιάλ με τα όλα του. Εθνική Ελλάδος, γεια σου! Το θέαμα και τι θέαμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το εξασφαλίσαμε. Αν είχαμε εξασφαλισμένο και τον άρτον για το λαό, θα μπορούσαμε να ζούμε με τη φαντασία μας εκεί γύρω στο 2ο μ.Χ. αιώνα, επί ρωμαϊκής εποχής.

ΚΑΙ ΣΑΝ επίλογος στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την 69η επέτειο της Μάχης της Κρήτης μπορεί να θεωρηθεί η μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας Σταματάκης. Διαβάστε την: Εξήντα χρόνια και εννιά η Κρήτη μας γιορτάζει/ τη μάχη που την έκαμε με ήρωα να μοιάζει.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ο Λουδοβίκος ο ΙΔ' που του άρεσαν τα έξυπνα αστεία είπε στον διάσημο φυσιοδίφη Μπυφφόν που ήταν το χαϊδεμένο παιδί της αυλής του: “Μπυφφόν μπορείς να κάνεις μια πράξη που η δικαιολογία της να είναι χειρότερη της πράξης;” Ο Μπυφφόν περιορίστηκε να του απαντήσει: “Θα το δούμε, Μεγαλειότατε!” Μια μέρα, λοιπόν, καθώς ο Λουδοβίκος ήταν σκυμμένος στον εξώστη των Βερσαλλιών και παρακολουθούσε μια στρατιωτική παρέλαση, πλησίασε ο Μπυφφόν από πίσω και τον χάιδεψε. Ο Βασιλιάς γίνηκε έξω φρενών με την ανευλάβεια του σοφού. Κι εκείνος με μεγάλη απάθεια: “Συγγνώμη, Μεγαλειότατε, σας πέρασα για τη Βασίλισσα!”

“Ερμητικά κλειστοί οι αρμοί/ των λίθων της συνείδησης./ Το πολιούχο χρέος μου σεβάστηκα./ Τους νεκρούς Ποιητές./ Τα νεώρια./ Τις φωτοσκιάσεις μιας ίνας,/ ενός μεταξοσκώληκα./ Τον ιερό φλοίσβο του πλανήτη./ Κι ο θόλος της ψυχής μου πάμφωτος./ Αστέρια από συντρίμμια.”
Το ποίημα “Οι αρμοί” της Γιώγιας Σιώκου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου