Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει
ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΣΤΩΝ αμαρτωλών την χώρα τον Μάη μήνα βρέχει! Τουλάχιστον τέσσερις φορές έχω γράψει μέχρι τώρα τούτο το μήνα αυτήν την παροιμία. Εγώ φταίω που μας το θυμίζει διαρκώς ο καιρός;

ΑΠΟ… καιρού άρξασθαι! Δοκιμασμένη η συνταγή, όταν το μολύβι δεν έχει όρεξη ν' αρχίσει με τη μία να σαλαγάει τα γίδια… του κακού μας του καιρού. Όσο να 'ναι ένα μικρό ζέσταμα είναι απαραίτητο.

ΟPΑ! Οpa! Οpa!/ Οpa και αλλάζουμε,/ οpa και βουλιάζουμε!/ Οpa! Οpa! Οpa!/ Οpa και βουλιάζουμε,/ οpa και αλλάζουμε!/ Οpa! Οpa! Οpa!/ Οpa και την βάψαμε!/ Opa και την κάτσαμε. Οpa! Οpa! Οpa!/ Opa και την κάτσαμε/ οpa και την βάψαμε! Οpa! Οpa! Οpa!

ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ημών εμπιμπραμένης, ημείς άδομεν! Για τις ανάγκες της Γιουρβίζιον βεβαίως, βεβαίως. Όπως τα σαλιγκάρια του Αισώπου.

ΚΑΙ ΜΗ χειρότερα! Η καλύτερη ευχή τη σήμερον ημέρα, που όλα, όπως έχω ξαναγράψει, χρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, βαίνουν καλώς εναντίον μας.

ΕΚΕΙ που πάει να φτιάξει η κατάσταση, εκεί χαλά! Αχ αυτός ο ήλιος και γιατί να μην μπορεί να διαλύσει ή τουλάχιστον να απομακρύνει τα συσσωρευμένα σύννεφα!

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Μνημόνιο και το Ασφαλιστικό της Ανασφάλειας, Ασφαλιστικό της Ανασφάλειας. Καθαρές κουβέντες. Για να συνεννοούμαστε και να μην παραξηγούμαστε. Από τους επιτηρητές, παύλα, δανειστές μας!

ΜΙΑ ΣΤΟ καρφί, μια στο πέταλο! Μια στο καρφί, δύο στο πέταλο! Μια στο καρφί, τρεις στο πέταλο… Από δω και πέρα δεν είναι δύσκολο να συνεχίσετε μόνοι σας το μοτίβο…

ΠΟΛΛΟΙ οι βάτοι του Βατοπαι(ε)δίου και τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν τον κατάλληλο βατοκόπο για να καθαρίσουν το πεδίο. Αχ ρε γερω-δάσκαλε με τα ωραία σου!

ΔΗΜΟΣ Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά, δήμος Ρεθύμνου με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο… και πάει λέοντας η δουλειά για όλη την Κρήτη και για όλη την Ελλάδα. Το ξαναγράφω για ν' αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε που πρέπει να πάμε μετά τον Καλλικράτη.

ΔΥΟ δεκάδες ποιήματά του εμπνευσμένα από πολύ ή λιγότερο γνωστά ιστορικά ανέκδοτα μου 'χει στείλει εδώ και καιρό για τις ανάγκες της στήλης, ανταποκρινόμενος στη δημόσια έκκλησή μου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος, εξαίρετος και ως σατιρικός ποιητής Παύλος (Παβλής) Πολυχρονάκης. Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι; Όχι βέβαια! Εξαιρετικώς εξαίρετα για την περίπτωση είναι. Ιδού στο επόμενο "πεταχτό"… η Ρόδος της δημοσίευσης ενός, ιδού και… η εκ μέρους σας διαπίστωση!

“ΕΙΣΑΙ ο ισχυρότερος ο άνθρωπος του κόσμου/ κι αμέσως σου το εξηγώ, καμάρι μου και φως μου!/ Οι Αθηναίοι κυβερνούν τον κόσμο τον επάνω/ Τους Αθηναίους κυβερνώ και σ' όλα επιτυγχάνω./ Η μάνα σου με κυβερνά χρόνια πετυχημένα/ και Συ τη μάνα κυβερνάς που κυβερνά εμένα/ Γι' αυτό και υποχρέωση γνώριζε ότι έχεις/ από τους συνομήλικους, εσύ να υπερέχεις.” Αυτά τα λόγια έλεγε κατά τον Παβλή, “Ο Αθηναίος Περικλής, ο του Χρυσού Αιώνα,/ στης δόξας σαν βρισκότανε τότε τον κολοφώνα”, στον… τεμπελοχανά γιο του.

“Οχι πως δεν έχω τίποτα μαζί τους./ Όμως δεν εμπιστεύομαι τους καιρούς,/ έτσι που γρήγορα αλλάζουν πρόσωπο./ Ασυλλόγιστα παίρνουν αποφάσεις/ και λειτουργούν αντίθετα με μας./ Κι έρχεται η κάθε καινούργια μέρα/ με νέα προβλήματα και δυσκολίες/ χωρίς χαμόγελο και δίχως μουσικές/ από τα πεύκα της ακτής που λυπάται.”
Το ποίημα “Οι καιροί” του Κώστα Χελμού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(27.05.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου