Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφειο
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος βραβείου

Ήμουν κι εγώ με τη φαντασία μου εκεί, το Σάββατο 24 Απριλίου, στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την ώρα της απονομής από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του βραβείου παιδικής λογοτεχνίας για την κατηγορία μέσης σχολικής ηλικίας (8-14 ετών), στην και καλή μου φίλη, γνωστή στα Χανιά απ’ τις επισκέψεις της μέσω Ε.ΚΕ.ΒΙ. (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) σε σχολεία, συγγραφέα-εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη, για το βιβλίο της “Μαρδούκ”. Κι ήταν σαν να έζησα από κοντά τη χαρά της. Με λεπτομέρειες τα ’μαθα όλα, τόσο από την ίδια όσο κι από κοινούς μας φίλους, βλέπετε. Για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος βραβείου πρόκειται, σκέφτομαι εκ των υστέρων. Με την έννοια ότι το “Μαρδούκ” με το που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά απ’ τον εκδοτικό οίκο “Α.Α. Λιβάνη” και το διάβασα, ήμουν βέβαιος για την βράβευση. Σίγουρα δεν ήμουν ο μόνος. Πολλοί, και μάλιστα ειδικοί, ήταν εκείνοι που το ξεχώρισαν. Και βέβαια τα παιδιά που εντέλει είναι οι υπέρτατοι κριτές. Τα παιδιά της σημερινής εποχής που προτιμούν περισσότερο να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια από το να διαβάζουν...

Ένα βιβλίο αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα

Από την πρώτη κιόλας σελίδα του περί ου ο λόγος και στην προηγούμενη εύφημη μνεία βιβλίου, η συγγραφέας του κάνει απόλυτα σαφές ότι ο Μάριος Δούκας (απ’ τα αρχικά του οποίου βγήκε ο “Μαρδούκ”, που είναι και θεός των Βαβυλωνίων) ο ήρωας του βιβλίου αδιαφορεί για τους βαθμούς του και βαριέται αφάνταστα το διάβασμα. Κι αυτό ώσπου μια μέρα στο σχολείο του ανακοινώνεται ένας διαγωνισμός με θέμα “Κοιτάζω τ’ αστέρια κι αναρωτιέμαι...” κι ένα βραβείο που το θέλει τρελά. Τότε ανακαλύπτει μια άλλη χρήση του υπολογιστή κι αρχίζει ν’ αναρωτιέται και να ερευνά προκειμένου να ετοιμάσει την εργασία του. “Γιατί οι μέρες της εβδομάδας είναι εφτά και όχι δέκα;”, “Πώς γίνεται οι άνθρωποι να στέκονται όρθιοι σε όλα τα σημεία της Γης, αφού αυτή είναι στρογγυλή;”, “Πώς θα ήταν να ταξιδέψει στο παρελθόν και να συνομιλήσει με ένα αγόρι της ηλικίας του που όμως ζούσε αιώνες πριν απ’ αυτόν;”, κάποια απ’ τα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό του, πριν αρχίσει ένα παράξενο ταξίδι στον χρόνο, με τη βοήθεια ενός αστρονόμου, για να συναντήσει τον Μαρδούκ που “ζει” 4.500 χρόνια πριν από την εποχή μας. Κι αν νομίζετε, πως μια τέτοια μεταστροφή ήταν εύκολη κάνετε λάθος. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του τρώνε πολλές ώρες. Η μικρή του αδερφή κάνει ό,τι μπορεί για να του σπάσει τα νεύρα. Η μεγάλη του αδελφή, έχει χάσει τα μυαλά της με ένα αγόρι που γνώρισε στο Διαδίκτυο και ζητά τη συνεργασία του Μάριου για να βγεί ραντεβού μαζί του ενώ η Αθηνά, η σπαστικιά συμμαθήτριά του με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος του μπαίνει στο ρουθούνι και τον προκαλεί ότι δεν θα τα καταφέρει. Αυτά και άλλα πολλά υφαίνουν την πλοκή της ιστορίας και κορυφώνουν την αγωνία του αναγνώστη, ανεξάρτητα απ’ την ηλικία του.

Το βιογραφικό της Λιάνας Δενεζάκη

Η Λιάνα Δενεζάκη είναι η δεύτερη φορά που βραβεύεται από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το “Ένας Γενναίος Σκύλος” είχε αποσπάσει τον Έπαινο Πηνελόπης Μαξίμου για την κατηγορία Πρώτης Σχολικής Ηλικίας Παιδικής Λογοτεχνίας (βιβλίου δηλαδή που απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών). Είναι συγγραφέας και εικονογράφος πολλών βιβλίων. Ανάμεσα στα βιβλία της ξεχωρίζουμε το “Καλά Ξεμπερδέματα”, “Κωδικός: Μελάνι”, “Παράξενο Καλοκαίρι”, “Από Δευτέρα και βλέπουμε”, “Το Δάσος που άλλαξε όνομα”, που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις “Λιβάνη”. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς ενώ επισκέπτεται πολύ συχνά σχολεία και δημοτικές βιβλιοθήκες σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας, πραγματοποιώντας παράλληλα εργαστήρια συγγραφής κι εικονογράφησης μέσα στις τάξεις. Από το 2009 εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα “Αχτύπητη Παρέα” εξερευνώντας τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτό το σκεπτικό, ανέλαβε την αρχισυνταξία του www.lovebaby.gr για ένα πρωτοποριακό κι αξιόλογο για να ελληνικά δεδομένα portal, που σκοπό έχει να παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν στους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, παιδιά έως πέντε ετών αλλά και στην οικογένεια στο σύνολό της.

Χανιώτικα Νεα(17.05.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου