Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο
Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ, οργισμένος, με την αδικία που έγινε στους μη έχοντες ήλιο, κακακόκκινος απ' το αίμα των αθώων, καλά κρατεί τούτος ο Μάιος. Αργά, πολύ αργά, και βασανιστικά, πολύ βασανιστικά, περνούν οι μέρες του. Κι όμως μπορούμε, ακόμα κι έτσι που είμαστε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

ΤΙ ΑΠΑΙΣΙΟ έργο μα την αλήθεια η... κόλαση του ΔάΝΤη που μόλις άρχισε. ΔυΝαμίΤης για την κοινωνία που το παρακολουθεί άναυδη. Παίζοντας με τα αρχικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΑΡΧΙΣΕ να πέφτει το πρώτο χρήμα. Τον γκρεμό, έστω στο παρά ένα, τον αποφύγαμε. Δεν μας μένει τίποτε άλλο λοιπόν παρά να κολυμπήσουμε στο ρέμα που εκόντες άκοντες μπήκαμε.

ΔΕΝ ΘΑ παγώσουμε τους μισθούς. Δεν θα αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης. Δεν θα θίξουμε τον 14ο και τον 13ο μισθό. Δεν θα... ετούτο. Δεν θα... το άλλο. Δεν θα... το παράλλο. Κακομελέτα κι έρχονται. Ένα ένα με τη σειρά.

ΚΟΡΑΚΑΣ κοράκου μάτι δεν βγάζει. Με δεδομένο ότι όλοι οι κοράκοι έχουν μαύρο χρώμα. Ζητούνται άσπροι κόρακες.

ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ του Μεσαίωνα βάφτιζαν με μια συνοπτική προσευχή το κοτόπουλο σε ψάρι, το έτρωγαν και αμαρτία ουκ είχαν. Ωραίο παράδειγμα για τη μετατροπή του 15ου και του 16ου μισθού των υπαλλήλων της Βουλής σε επίδομα.

ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ του χωριού γεμίζουνε βαπόρι/ ό,τι είναι οι άρχοντες είναι κι οι ψηφοφόροι. Ελαφρά παραλλαγμένη, για τις ανάγκες της δημοσίευσης αλλά και της επικαιρότητας η γνωστή μαντινάδα. Διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό της;

ΔΗΛΩΝΩ παρών, δηλώνεις παρών, δηλώνει παρών, δηλώνουμε παρόντες, δηλώνετε παρόντες, δηλώνουν παρόντες. Δημοτικές εκλογές, και μάλιστα... καλλικράτειες, έρχονται, αγαπητοί μου συμπολίτες. Δηλώστε παρόντες ως υποψήφιοι υποψήφιοι. Κουβέντα να γίνεται για τ' όνομά σας.

ΛΟΥΚΕΤΟ στο λουκέτο. Το ένα λουκέτο ύστερα από τ' άλλο ή να μπει λουκέτο, ένα τέλος, δηλαδή, στα λουκέτα που μπαίνουν; Ούτε λόγος να γίνεται. Ζητούνται αναπτυξιακά μέτρα, πριν είναι πολύ αργά.

ΝΟΤΗ ΡΟΜΑ (Παναγιώτη Μαυρομάτη), Αθήνα: Το βιβλίο σου “Ο μικρός συγγραφέας” (Εκδ. “Χριστόπουλος”, Αθήνα 2010) τω όντι δεν διαβάζεται μόνο μια φορά. Εγώ ήδη, με το που το πήρα προχθές το 'χω διαβάσει κιόλας δύο φορές. Τόσο πολύ μ' αρέσει! Τω όντι είναι ένα βιβλίο οδηγός για πολλά πνευματικά ταξίδια. Για μικρά και μεγάλα παιδιά. Για μικρούς και μεγάλους συγγραφείς.

ΕΠΕΙΔΗ αυτοί που διψούσαν εξουσία διέφθειραν τον λαό με τα δώρα και ασκούσαν τη δωροδοκία ο Κάτων θέλησε να κόψει το κακό από τη ρίζα και έπεισε τη Σύγκλητο να εγκρίνει ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο, όσοι εκλέγονταν άρχοντες, ακόμα και στη περίπτωση που κανείς δεν τους κατηγορούσε, να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν από μόνοι τους σε δικαστήριο ενόρκων οικονομικό απολογισμό της εκλογής τους. Το ψήφισμα αυτό εξόργισε εκείνους που επιζητούσαν τα αξιώματα, αλλά ακόμα περισσότερο εξόργισε τον όχλο που εξαγοραζόταν.

“Σας παρακαλώ να ξεχάσετε τον καιρό/ που αλλάζει συνέχεια πρόσωπο/ και δεν λειτουργεί πλέον για μένα./ Και μην αφήσετε να δοκιμάσει κάποιος/ τη δεινή ευγλωττία του/ με τον δικό μου θάνατο,/ γιατί το θάνατο, όπως και τη ζωή/ αλλιώς τον είχα σχεδιάσει./ Άσε που η πολυτέλεια της ταφής/ μου ανοίγει και νέες πληγές”.
Το ποίημα “Σας παρακαλώ” του Κώστα Χελμού

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου