Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ γνωρίζω τους ανθρώπους τόσο περισσότερο αγαπώ τα ζώα. Δεν θυμάμαι πότε πρωτοδιάβασα ή πρωτοάκουσα αυτήν τη φράση, με την οποία αρχίζω τα σημερινά «πεταχτά». Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, γαρ?

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, αντίθετα οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Ενα από τα 14 άρθρα της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978). Από διακηρύξεις άλλο τίποτα, στην πράξη τι γίνεται; Ρητορικό το ερώτημα.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ηλεκτρονική διασταύρωση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονική διαβούλευση, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ηλεκτρονική φορολογιστική απόδοση ηλεκτρονικού χρήματος, ηλεκτρονική αγορά, ηλεκτρονική πώληση? ηλεκτρονικό φαΐ δεν βλέπω?».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ στην ηλεκτρονική εποχή. Με ξεναγό μια «ηλεκτρονική» μου φίλη που έγραψε τις προάλλες, εν είδει σχολίου στη σελίδα μου στο φέισμπουκ, όπου εκτός απ' το ιστολόγιό μου, αναρτώ τα «πεταχτά» τα παραπάνω. Υπομονή, Μαρία, το μαγειρεύουν, που θα πάει θα μας το σερβίρουν.

«ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ μας απολύσουν με SMS και για αποζημίωση θα μας δώσουν 5 λεπτά ομιλία προς όλους τους συνδρομητές», γράφει στη δική της σελίδα στο φέισμπουκ μια άλλη φίλη δημόσιος υπάλληλος προφανώς. Αργεί, νομίζεις, το κακό να γίνει φάντασμα, καλή μου φίλη;

ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ! Καμιά αντίρρηση απ' τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο για την? ισχύ του αρχαίου τούτου ρητού. Με μια σημαντική υποσημείωση, ωστόσο. Ποιος φταίει και φτάσαμε στο μη χείρον;

«ΤΟ ΜΕΓΑ ΟΝΟΜΑΖΕ ΜΕΓΑ και το μικρόν μικρόν, μη επιχειρήσεις όμως να τα περιγράψεις, διότι θα σμικρύνεις το πολύ μέγα και θα μεγαλώσεις το πολύ μικρόν». Από τη «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΓΕΩΡΓΙΟ Β. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗ, οικονομολόγο - συνεταιριστή, τ. γενικό γραμματέα Υπουργείου Γεωργίας, Αθήνα: Kαι σαν μυθιστόρημα διαβάζεται το 600 περίπου σελίδων βιβλίο σας «Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα», που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε και στο οποίο κατά δήλωσή σας στο εξώφυλλο αποκαλύπτετε τα γεγονότα της πτώσης, όπως τα ζήσατε, καταγγέλετε τον κομματισμό, υπόλογο της λεηλασίας και προτείνετε διέξοδο από το αδιέξοδο. Σας ευχαριστώ εκ βαθέων και για την αφιέρωση.

«ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ο ΠυθαγOρας όταν ανακάλυψε το θεώρημα ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των κάθετων πλευρών, προσέφερε θυσία εκατό βόδια. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό επίγραμμα: O Πυθαγόρας βρήκε το θεώρημα τ' αθάνατο/ και εκατό μοσκάρια βρήκανε τον θάνατο». Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της ιστορίας» (εκδόσεις «Σαββάλας»).

«Κι η αλυσίδα δεν τον αφήνει να φτάσει ως το νερό/ χημεία τυραννική για το σκλάβο φίλο του ανθρώπου/ αλλά ο φίλος του σκύλου από τις τόσες και τόσες/ δικές του παλιές και νέες δουλείες/ έγινε ο σκληροτράχηλος βασιλιάς/ διαφεντεύει τη ζωή των μικρών εργαλείων/ που φυλάνε τα έχει του, τον υπηρετούν/ και τον εμπιστεύονται/ και του κουνάνε φιλικά την ουρά/ Κι αν σπάσει την αλυσίδα άλλο θεριό/ θα του πετάξει τη φόλα/ ένα res μία tabula rasa/ όπου η βαρβαρότητα καταγράφει το έργο της/ [?]».
Από το ποίημα «Σκύλος στο βαρέλι» της Στέλλας Αρκάδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (04.10.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου