Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΘΕΜΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ θα θέσει, λέει, η Μέρκελ για την Ελλάδα, στη Σύνοδο της Κυριακής. Ποια εθνική ανεξαρτησία; Ποια λαϊκή κυριαρχία; Ψιλά γράμματα γι’ αυτήν... Θα το επιτρέψουμε εμείς;
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ, ενώ τα ποτάμια της οργής πλημμυρίζουν τις πλατείες, ωστόσο, η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη και σήμερα. Ιδιαίτερα σήμερα που ψηφίζεται (;) το πολυνομοσχέδιο. «Με μια φωνή σαν μια γροθιά οι Ελληνες στους δρόμους/ για να μπλοκάρουν θέλουνε τους φόρους και τους νόμους». Η μαντινάδα που μου έστειλε επί του θέματος, μέσω κινητού, όπως πάντα, ο Ηλίας ο Σταματάκης.
ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΠΟΡΟΥΝΕ να δώσει ένα τέλος/ σε τούτη την κατάσταση ο γερω-Βενιζέλος! Η άποψη του ριμαδόρου Γιάννη Μαλαξιανάκη, που υπογράφει σαν «Εννιαχωριανός», σε μαντινάδα. Παραείναι, γενικά, δύσκολα τα πράγματα. Τόσο δύσκολα όσο ποτέ στη μεταπολιτευτική περίοδο.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ, ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, ας πούμε τώρα, όπως ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Παρακάτω, τι γίνεται, παρακάτω; Πώς μπορεί να κυβερνηθεί με την παρούσα κυβέρνηση που λειτουργεί (;) όπως λειτουργεί, η χώρα; Εντονα προβληματισμένος ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ πλήρως Παπανδρέου και Σαμαράς στην προχθεσινή τους συνάντηση. Στην επόμενη θα διαφωνήσουν ότι συμφωνούν. Σε δουλειά να βρίσκονται.
«ΜΕΓΑΣ ΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ καρδίας, ανέρχεται μέχρι της Αρετής διά να την φθάση. Μέγας νους μετά μικράς καρδίας, ανέρχεται μέχρι της Αρετής διά να την κρημνίση. Μικρός νους μετά μεγάλης καρδίας, καταβιβάζει την Αρετήν μέχρις εαυτού διά να την φθάσει. Μικρός νους μετά μικράς καρδίας καταβιβάζει την Αρετήν μέχρις εαυτού διά να την συντρίψη». Από τη «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ τα λεφτά! Τους περισσεύει, ωστόσο, η ευαισθησία. Ετσι τις προάλλες που βάφτισαν τα παιδιά τους, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι, τοποθέτησαν δίπλα στις μπουμπουνιέρες έναν κουμπαρά. Αντί για δώρο στα παιδιά τους κάποιο ποσό για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ! Συγχαρητήρια και διά της στήλης Μανούσο και Σταυρούλα! Να σας ζήσουν ο Αντώνης κι η Στέλλα και να σας μοιάσουν!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ προκαλεί κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, Δημήτρη Νικολακάκη, ο Σατιρικός Διαγωνισμός «Παύλος Πολυχρονάκης». Αυτό, όμως, που τον συγκίνησε, όπως μου γράφει, σε μήνυμα που μου έστειλε ηλεκτρονικά, είναι το γράμμα μιας Ιταλιδούλας, μαθήτριας Λυκείου που ζητά να συμμετάσχει. Ερωτευμένη με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα σε υπέρτατο βαθμό η Ιταλίδα μαθήτρια...
Η ΣΙΒΥΛΛΑ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΠΟΤΕ σχετικά με το μέλλον της Μακεδονίας τον εξής χρησμό: «Εσείς οι Μακεδόνες κομπάζετε για τους Αργεάδες βασιλιάδες σας, αλλά ευτυχία και δυστυχία σας ο Φίλιππος που βασιλεύει σε σας. Ο αρχαιότερος (εννοούσε τον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου) θα εγκαταστήσει βασιλιάδες σε λαούς και πόλεις, ο νεότερος (εννοούσε τον Φίλιππο Ε’ που νικήθηκε από τους Ρωμαίους στη μάχη κοντά στις Κυνός Κεφαλές) θα χάσει κάθε δόξα νικημένος από ανθρώπους της Δύσης και της Ανατολής». Οπως φάνηκε από τις εξελίξεις, η Σίβυλλα δικαιώθηκε. Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της ιστορίας» (εκδόσεις «Σαβάλλας»).
[...] «Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε/ βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·/ πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς./ Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,/ κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,/ απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,/ να δούμε τι απομένει πια, μετά/ τόση δεινότητα χειρουργική [...]».
Από το ποίημα «Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 μ.Χ.»
του Κ.Π. Καβάφη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (20.10.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου