Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Να σμίγει τους ανθρώπους
Στα Νεροκούρου, στην αίθουσα του Αγίου Γερασίμου, πού αλλού; Εκεί τις προάλλες (Παρασκευή 7 Οκτωβρίου) η παρουσίαση και του νέου, 5ου κατά σειρά, βιβλίου, «Βυζάντιο: Η δόξα της ορθοδοξίας και του μεσαιωνικού ελληνισμού» ο τίτλος του, που έγραψε ο «αγράμματος», κατά δήλωσή του, Νεροκουριανός συγγραφέας Γιάννης Φατσέας. Μαζική η ανταπόκριση στην πρόσκληση του τοπικού Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου. Απαντες σχεδόν, συν γυναιξί και τέκνοις οι Νεροκουριανοί, μα όχι μόνο, παρόντες. Εκεί και 50 περίπου Μανιάτες, καλεσμένοι του μπάρμπα - Γιάννη, μ’ επικεφαλής τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κοντόσταυλος» της Αρεόπολης. Εκεί εκπρόσωποι Αρχών και φορέων... Ξετρουλιαχτή από κόσμο, στην κυριολεξία η αίθουσα. Οικογενειακή, σπιτίσια, η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ηταν και το κύρος των παρουσιαστριών του έργου (της φιλολόγου - διευθύντριας Γενικού Λυκείου Σούδας Μαρίας Μαράκη - Περάκη, της ιατρού - λογοτέχνιδος Πηνελόπης Ντουντουλάκη και της φιλολόγου - δημοσιογράφου Βίκυς Κόλλια), όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Νεροκουριανών Μιχάλης Ασημένιος, ένας λόγος που μαζεύτηκε ο κόσμος. Ηταν και η παρουσία των Μανιατών. Πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα όμως ήταν η προσωπικότητα του συγγραφέα. Να σμίγει τους ανθρώπους, να σμίγει τους χωριανούς του και τους φίλους του. Το ’χει και τούτο το χάρισμα ο σεβαστός σε όλα και από όλους μπαρμπα - Γιάννης Φατσέας. Με αφορμή και τις παρουσιάσεις των βιβλίων του...
Ενας «Μακρυγιάννης» του καιρού μας
Ενας «Μακρυγιάννης» του καιρού μας είναι κατά τον Μανιάτη καθηγητή - συγγραφέα και εκδότη της εφ. «Αδούλωτη Μάνη» Γεώργιο Π. Δημακόγιαννη, ο Γιάννης Φατσέας. Το είπε ξεστομά του, με έμφαση μάλιστα, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του περί ου ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες βιβλίου, το γράφει, όμως, και στον πρόλογο του ίδιου βιβλίου. «Θαυμάζουμε την ικανότητα του ανθρώπου που δηλώνει 'αγράμματος', αλλά με τη μόρφωσή του μπορεί να διδάξει με άνεση τους 'σοφούς' και τους 'γραμματισμένους' της εποχής μας», σημειώνει.
Στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Γιάννη Φατσέα αναφέρθηκαν, εξάλλου, όλοι όσοι μίλησαν και όχι μόνο οι παρουσιάστριες. «Τον παρομοιάζουμε μ’ έναν άλλο μετριόφρονα και 'αγράμματο' όπως και εκείνος ισχυριζόταν, σοφό των Χανίων τον και αείμνηστο, τώρα, Γιώργη Ψυχουντάκη», είπε ο και σε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης πρόεδρος του Συλλόγου Νεροκούρου Μιχάλης Ασημένιος.
«Νοιώθουμε θαυμασμό γι’ αυτά που κάνει και μας θυμίζει με την όλη ζωή του την παροιμία που λέει ότι απού φελά παντού φελά», υπογράμμισε ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Είναι παράδειγμα προς μίμηση κι αυτό δεν ήρθε από μόνο του, αλλά σαν αποτέλεσμα μιας ζωής», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γύπαρης. «Αρχοντα μα και στρατιώτη μιας ζωής», τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Γ. Ανδρεάκος. Για «ένα σημαντικό κεφάλαιο του τόπου μας» έκανε λόγο η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος» Στέλλα Γκοζάνη - Χαριτάκη. «Η γνώση και η θύμηση όντε συμπορπατούνε ποτές τους δεν αφήνουνε τις ρίζες να χαθούνε», η μαντινάδα που του αφιέρωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κονταξάκης. Στη γενικότερη προσφορά του στα κοινά στάθηκε ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου των Νεροκουριανών Γιώργος Περουλάκης, για να υπογραμμίσει ότι «διδάσκει ήθος και ανθρωπιά». «Είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου μας, που δεν κουράζεται να προσφέρει δημιουργικά από διάφορα μετερίζια», είπε κλείνοντας τους χαιρετισμούς και εκ μέρους του παρόντος μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού Παπαγιαννάκη, ο γέννημα θρέμμα Νεροκουριανός μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Μετά τα «ευχαριστώ» του συγγραφέα (φωτ.) και το τραγούδι «Οντεν εθεμελιώνανε οι Αγγελοι την πόλη», που στεντορεία τη φωνή τραγούδησαν οι «Ετεοκρήτες».
Ολοι είμαστε Βυζαντινοί
Ενα βιβλίο αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα που έχει γράψει μέχρι τώρα («Νεροκούρου: παλιές αναμνήσεις», «Ιστορικά και άλλα», «Οταν ήμουν στρατιώτης - Οταν ήμουν πρόεδρος», «Ταξιδεύοντας στον τόπο και τον χρόνο») ο Γιάννης Φατσέας το νέο του βιβλίο. Αλλιώτικο και απ’ αυτά που έχουν γραφτεί για το Βυζάντιο, όμως.
Ολη η υπερχιλιετής ιστορία της Βυζαντινής Ιστορίας, που ξεκινά με το κτίσιμο της Κωνσταντινούπολης απ’ τον Μέγα Κωνσταντίνο και τελειώνει με την άλωσή της απ’ τους Τούρκους, επί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, γραμμένη στην άπλα του δεκαπεντασύλλαβου, σε 2.700 (δυο χιλιάδες εφτακόσια) περίπου δίστιχα! Μέγα το τόλμημα! Τίποτα όμως, για τον Γιάννη Φατσέα, που τέλειωσε ίσα - ίσα το Δημοτικό, ακατόρθωτο. Να ’ναι βέβαια καλά και η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, στα σχετικα βιβλία της οποίας στηρίχτηκε, όπως αναφέρει τελειώνοντας. «Σήμερα περιφέρομαι στου Βυζαντίου τόπους/ θαυμάζω των Βυζαντινών, τα έργα και τους τρόπους./ Αυτά που γράφω έγιναν στο έργο και στην πράξη/ κι η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, έτσι τα έχει γράψει/ και είναι προσωπικότητα, σπουδαία και μεγάλη/ σε θέματα ιστορικά, λίγοι τη φτάνουν, άλλοι».
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι το δικό του ταλέντο και η δική του επίπονη και επίμονη προσπάθεια που έδωσαν το αποτέλεσμα που έδωσαν. Ενα βιβλίο κατάθεσης ψυχής και πνευματικό άθλο, όπως είπε η Μαρία Μαράκη, έναν από ψυχής ύμνο στον Βυζαντινό κόσμο όπως υπογράμμισε η Πηνελόπη Ντουντουλάκη και ένα έμμετρο μυθιστόρημα, που ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας, όπως επεσήμανε η Βίκυ Κόλλια.
Και βέβαια ένα βιβλίο που μας θυμίζει τη φράση της Αρβελέρ, ότι όλοι είμαστε Βυζαντινοί...
Χανιώτικα νέα (10.10. 11)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου