Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'EKTIMA ό,τι έχεις· συνήθως απολαμβάνομεν ενός αγαθού, όταν δεν δυνάμεθα να το εκτιμήσωμεν και το εκτιμώμεν, όταν δεν δυνάμεθα να το απολαύσωμεν. Ο,τι έχεις είναι πάντοτε αγαθόν, αρκεί να γνωρίζης πώς να το έχεις'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΑΝΩ ΑΠ’ όλα η υγεία! Αυτή κι αν είναι το αγαθό των αγαθών. Μόνο που όταν την έχουμε δεν την εκτιμούμε και τη θεωρούμε δεδομένη. Σε μάκρος τράβηξε η κουβέντα μ’ έναν φίλο απ’ τα παλιά χθες. Περί υγείας ο λόγος...
Η ΤΡΟΪΚΑ είναι εδώ. Κρατάει το μαστίγιο στο χέρι και απειλεί. Αν δεν κάνετε αυτά που σας λέμε, δεν θα πάρετε τη δόση σας. Το ’χουμε ξαναδεί κι άλλες φορές το έργο. Κι απ’ ό,τι φαίνεται θα το ξαναδούμε κι άλλες...
ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ οι εντολοδόχοι, το καρότο οι εντολείς. Και βέβαια θα την πάρετε τη δόση σας, αυτό δα έλειπε να μην την κάνει, τόσο μεγάλες οι θυσίες που έχετε υποστεί μας λένε οι δεύτεροι. Μόνο που για να την πάρετε θα πρέπει να δεχτείτε να σας ξεζουμίσουμε κι άλλο, συμπληρώνουν.
ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΔΑ! Εκεί που οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα ανάπηρα βρέφη για να διασφαλίσουν την ευγονική της φυλής τους. Εκεί πρέπει να πετάξουν τους χαμηλοσυνταξιούχους για να βρουν τα δισεκατομμύρια που τους λείπουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η δόση;
ΛΟΥΚΕΤΟ στους Δήμους χθες και προχθές για την υποχρηματοδότηση. Κανένα πρόβλημα! Το οριστικό λουκέτο που έρχεται οσονούπω, αν δεν... να φοβάστε!
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ: Μέχρι και ευχή για την αλλαγή φύλου βρήκα μεταξύ των 162 ευχών που έγραψε στο 'Εγκόλπιον - Ευχολόγιον' ο Μητροπολίτης Τιμόθεος Ματθαιάκης. Να ένα απόσπασμα: 'Και κατάπεμψον αυτώ (αυτή) επί τη επελθούση οργανική μεταλλαγή του φύλου, ότι η της φύσεως βιολογική αλλοίωσις έργον θαυμαστόν εστίν της πανσθενούς δεξιάς Σου και της ανεξιχνιάστου βουλής Σου'. Τέλος διαλείμματος.
ΤΟ ΓΟΥΡΙ μου! Ν’ απευθύνω χαιρετισμό στην Εθνική Ελλάδος, μέσα από τα 'πεταχτά' , την ημέρα που αγωνίζεται, δίχως να ξέρω το αποτέλεσμα. Επιασε και στον αγώνα εναντίον της Λετονίας και στον αγώνα εναντίον της Λιθουανίας! Κάπως έτσι μαζέψαμε τα έξι βαθμουλάκια... Αν είναι δυνατόν!
'ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η παρουσία της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού οι αθλητές μας κέρδισαν 12 μετάλλια', μου γράφει σε μήνυμά της η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη για να συνοδεύσει μια σχετική μαντινάδα. Και συμπληρώνει: 'Αυτοί οι μικροί ήρωες είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Αισθανόμαστε πολύ μικροί μπροστά στο ψυχικό τους μεγαλείο. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση'. Η μαντινάδα: 'Αν έχεις δύναμη ψυχής τις μπόρες δεν φοβάσαι/ με πίστη και υπομονή ο κερδισμένος θα ’σαι'.
ΕΝΑ ΑΠΟ τα ... 'πεπραγμένα' του γνωστού και μη εξαιρετέου συμπολίτη μας σατιρικού ποιητή και συγγραφέα Παύλου (Παβλή) Πολυχρονάκη στη θέση του ιστορικού ανέκδοτου, κατ’ εξαίρεση, σήμερα. Στη φετινή σύναξη λέει, ανθρώπων του πολιτισμού και όχι μόνο που έγινε τον περασμένο Ιούλη στην αυλή του, τελευταία, όπως έμαθα, προσήλθε η γνωστή τοις πάσι ψυχίατρος Μαίρη Τζανακάκη - Μελισσάρη. Δεν άφησε λοιπόν την ευκαιρία ο... τσίτωνας κι είπε στους καλεσμένους του. 'Καταλάβατε τώρα γιατί σας συγκέντρωσα εδώ; Οποιος αρνηθεί να εξεταστεί θα εξεταστεί με τη βία. Γι’ αυτό έχω φέρει και δύο φουσκωτούς'.

'Αλλο εκφραστής της αλήθειας/ και άλλο συνήγορος ενός κόμματος/ μιας πολιτικής παράταξης/ ενός εγκληματία./ Ο συνήγορος απαγορεύεται/ να πει την αλήθεια που θα βλάψει/ το κόμμα του, την παράταξή του,/ τον πελάτη του./ Γι’ αυτό μη δίνετε καμιά εμπιστοσύνη/ σε όσους βγαίνουν και μιλούν στα κανάλια/ εάν και εφόσον εκπροσωπούν ένα κόμμα/ μια πολιτική παράταξη, μια συντεχνία./ Δε λένε την αλήθεια./ Υπερασπίζονται ατέλειες, λάθη, παραλείψεις/ και αξιόποινες πράξεις./ Αν τους αλλάξετε θέση/
θα πουν ακριβώς τα αντίθετα'.
Το ποίημα 'Δε λένε την αλήθεια' του Πότη Κατράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου