Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΙΛΟΥΣΑΝ πάλι για ανάπτυξη./ Τι εννοούσαν; Εξω στους δρόμους πεινούσαν... Είναι να μην αναρωτιέται σ’ ένα απ’ τα 'δίστιχα των δύστυχων' ο ποιητής; Είναι να μην αναρωτιόμαστε κι εμείς μαζί του;

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το φάρμακο για να βγει η χώρα απ’ την κρίση είναι η ανάπτυξη. Η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο είναι η πολιτική της ανάπτυξης. Ολα τα κόμματα κάνουν λόγο για την ανάπτυξη. Μες στη χώρα τριγυρνώ/ τριγυρνώ και τραγουδώ/ ανάπτυξη, ανάπτυξη είσαι ’δω;
Ο,ΤΙ ΘΕΡΙΣΕΙ ο Χάρος των μέτρων με το δραπάνι του το θέρισε. Σιγά που θα το επιστρέψει πίσω. Πού να θυμάται τι θέρισε κι από ποιο χωράφι το θέρισε. Χάρος είναι αυτός.
'MEA CULPA', είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου για ένα πραγματικό λάθος του στα ελληνοτουρκικά. 'Ουδείς αναμάρτητος', είπε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά όχι για μια λαθεμένη επιλογή του, αλλά για τη σωστή αντιμνημονιακή πολιτική του ως Αντιπολίτευση. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική' 30 Αυγ. 2012).
ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ μας... ηράσθη σφόδρα! Εντάξει, σβήστε το 'σφόδρα', αφήστε όμως το 'ηράσθη'. Στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ αναφέρομαι. Ολο γλύκα είναι τελευταία, όταν μιλά για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Ε, το παντέρμο το συμφέρον!
Ο ΕΝΑΣ στους δύο νέους είναι χωρίς δουλειά. Οι καφετέριες, όμως, εξακολουθούν να δουλεύουν. Όσο δεν καταργείται η σύνταξη του μπαμπά και της μαμάς, το χαρτζιλίκι πέφτει.
'Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ μιας αδυναμίας είναι πολύ υψηλοτέρα και δεινοτέρα από την τραγωδίαν μιας ανάγκης· ουδείς πόλεμος διεξήχθη πεισματωδέστερον από τον Τρωικόν, και πολύ συνηθέστερον συνέβη να κομματιαστούν δύο πεινασμένοι δι’ ένα βλέμμα παρά δ’ ένα καρβέλιον'. Από τη Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ και περισσότεροι στη Γιορτή της Σαρδέλας που γίνεται στη Νέα Χώρα απ’ την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τους φορείς της συνοικίας. Το νεοχωρίτικο εμείς εξακολουθεί να λειτουργεί και να λειτουργείται κόντρα στην όποια κρίση!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ερώ, χαίρε! Στην Εθνική Ελλάδος που αγωνίστηκε χθες στο στάδιο 'Γ. Καραϊσκάκης' εναντίον της Λιθουανίας στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, ο χαιρετισμός. Το ’γραψα και τις προάλλες. Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα Εθνική Ελλάδας υποστηρίζουμε.
ΧΑΛΑΛΙ ΣΟΥ βασιλικέ, όσο νερό κι αν πίνεις/ γιατί το κάνεις μυρωδιές και πίσω μου το δίνεις. Οτι υπάρχει αυτή η μαντινάδα, την οποία παράλλαξα τις προάλλες (βλ. 'πεταχτά' 8ης Σεπτ.) το ήξερα, όχι όμως ότι την έχει γράψει η γνωστή μαντιναδολόγος Αντωνία Μηλογιαννάκη και ότι έχει μελοποιηθεί από τον Κυριάκο Σταυριανουδάκη. Να ’ναι καλά ο φίλος πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων Θανάσης Πατεράκης που με πληροφόρησε σχετικά. Και μια δική του μαντινάδα για τον βασιλικό: Και να ποθάνει ο μερακλής τ’ όνομα δεν το χάνει/ μα κι ο ξερός βασιλικός τη μυρουδιά του βγάνει.
'ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ο Λουδοβίκος ΙΔ’ φορώντας ένα ριγέ μαγιό, έσερνε με σοβαρό ύφος, ένα καροτσάκι γεμάτο ολόφρεσκα μαρούλια στη μεγάλη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Δίπλα του ο Μιτεράν βαδίζοντας αργά, τον κοίταζε περιφρονητικά, έφτυσε κατά γης και άρχισε να σφυρίζει ένα γαλλικό τραγούδι. Πιο πέρα ο Μέγας Ναπολέων με τον Δάντη, περπατώντας προς το δάσος της Βουλώνης, μιλούσαν για την κόλαση και την ήττα στο Βατερλό, χειρονομώντας νευρικά σε σύντομες στάσεις, ενώ ένα αεροπλάνο σκόρπιζε κομφετί και πολύχρωμα μπαλόνια στον παρισινό ουρανό'. Από το βιβλίο του Λευτέρη Φύτρα '50+4 κραυγές'. Αντί για ιστορικό ανέκδοτο.

'Τις νύχτες: (μέσα στα φώτα που λάμπουν/ οι σκιές των ανθρώπων που έχασα περνούν...). Αναρωτιέμαι: (μιλούσαν πάλι για ανάπτυξη. Τι εννοούσαν; Εξω στους δρόμους πεινούσαν...). Τώρα: (Δεν σου χτυπάνε πια την πόρτα./ Να την σπάσουν θέλουν). Εκλογές: (Παραμονές είμαι ο τέλειος ευδαιμονών πολίτης./ Την επομένη είμαι ο ανάξιος κι αχάριστος πολίτης...). Αριθμός λογαριασμού: (Κωδικός: Ζωή/ Δικαιούχος: Θάνατος). Συμπέρασμα: (Η κωμωδία είναι τελικά/ Μια τραγικά εγκλωβισμένη αλήθεια)'. 'Τα δίστιχα των δύστυχων' του Δημήτρη Ι. Καραμβάλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (12.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου