Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑ του φεγγαριού τ’ άστρα να μου μετρήσει/ και τ’ ουρανού το μυστικό σε μένα να χαρίσει. Από τον Ηλία τον Σταματάκη η παραγγελιά. Πανσέληνος αύριο βράδυ θα σεργιανίζει στον ουρανό ο σεπτεμβριανός φέγγαρος...

ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ μου λαμπρό/ φέγγε μου να περπατώ/ να πηγαίνω στο σχολειό/ για να μάθω γράμματα/ γράμματα σπουδάγματα/ του Θεού τα πράγματα. Ποιητικό άρωμα μιας άλλης εποχής. Πάμε, φύγαμε...

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ των τριών κυβερνητικών εταίρων για τα νέα μέτρα. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων για τα νέα μέτρα. Το χρονικό ενός ακόμα προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος του ελληνικού λαού.

ΤΟ ΣΦΑΞΕΜΕ αγά μου ν’ αγιάσω έχει μια λογική τελοσπάντων. Το να σε σφάζει όμως ο αγάς και να πηγαίνεις σαν τον σκύλο στο αμπέλι είναι εντελώς παράλογο.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και μια καινούργια λίστα με ονόματα πολιτικών που ελέγχει το Σ.Δ.Ο.Ε. Χώρα των λιστών η σημερινή Ελλάδα. Εκ των ων ουκ άνευ ότι είναι και χώρα των ληστών, βεβαίως - βεβαίως.

ΠΑΝΕ και τ’ απομεινάρια του 13ου και του 14ου μισθού. Μια χαψιά τα ’καμε η... μαρμάγκα των νέων μέτρων. Κι άλλα να ’τανε!

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα εθνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε., με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν. Το σχόλιο καρφί του 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 13-9-2012. 'Γιατί κ. Σαμαρά, τέτοια απαξίωση στη γλώσσα μας και τέτοια υποτέλεια στα αφεντικά;'. Ψύλλοι στ’ άχυρα; Ε, όχι δα!

ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ στο ακουστικό σας... Αναμείνατε στο ακουστικό σας... Αναμείνατε στο ακουστικό σας... Αναμείνατε στο ακουστικό σας... Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα σας τηλεφωνήσουν και θα σας ενημερώσουν οι υπεύθυνοι για τους περίεργους θορύβους που σας (μας) αναστάτωσαν τις τελευταίες μέρες.

'Ο ΚΑΙΡΟΣ ΛΕΓΟΥΣΙ, θεραπεύει πάσας τας πληγάς· αλλ’ ουχί, νομίζω, τον έρωτα και την πείναν· απ’ εναντίας όσω περισσότερον μένη τις σώφρων ή νήστις, τοσούτω η όρεξις αυτού αυξάνει, μέχρις ου καταντήση να φάγη τα υποδήματά του, ως οι στρατιώται του Ναπολέοντος εν Ρωσία, ή ν’ αγαπήση τας αίγας του, ως οι ποιμένες των Πυρηναίων'. Από την 'Πάπισσα Ιωάννα' του Εμμ. Ροΐδη.

ΝΑ ΜΗΝ αφήσουμε καμιά οικογένεια να πεινάσει... Μπορούμε να μοιραστούμε ακόμα και τη μια μπουκιά του ψωμιού που έχουμε. Να μην αφήσουμε κανένα συνάνθρωπό μας χωρίς μια κουβέντα ζεστασιάς... Να μην αφήσουμε κανένα συνάνθρωπό μας μόνο του στην παγωνιά των ημερών... Από τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο.

ΤΩΡΑ έβρεχε κι ένας κοντός ανθρωπάκος, μουσκεμένος, όρμησε μέσα στην αίθουσα. Ηταν ο Πικάσο. Σ’ ένα τετράδιο άρχισε να σχεδιάζει γρήγορα - γρήγορα τον Μπετόβεν. Υστερα τον Σαίξπηρ με λίγες γραμμές, ένα σκίτσο. Μετά ξάπλωσε στο πάτωμα και κοίταζε επίμονα το ταβάνι με τον πολυέλαιο. Παρατηρώντας πότε τον πολυέλαιο πότε το σκίτσο, συνέχιζε να σκιτσάρει τον Σαίξπηρ. Αμέσως ο Μπετόβεν κι ο Σαίξπηρ ήρθαν κοντά του, τον έδειξαν με τον αντίχειρα και του φώναξαν αγριεμένοι: 'Είσαι ένας απατεώνας'. Ο Πικάσο πετάχτηκε σαν ελατήριο και έφυγε τρεχάτος στον δρόμο. Κόντεψε να πέσει σε μια γυναίκα με φουσκωμένη κοιλιά και δύο δίδυμα στην αγκαλιά της. Αρχισε να τη σκιτσάρει με γρήγορες κινήσεις. Τα μικρά έκλαιγαν κι αυτή κραύγαζε 'βοήθεια', ατενίζοντας τον ουρανό. 'Από τις 50+4 κραυγές' του Λευτέρη Φύτρα (εκδ. 'Στοχαστής').

[...] 'Κάθισε για να πούμε ύμνον στα κάλλη/ της Σελήνης· αυτήν εσυνηθούσε/ Ο τυφλός ποιητής να ψάλλει./ Μου φαίνεται τον βλέπω που ακουμβούσε/ σε μιαν ετιά, και το φεγγάρι ωστόσο/ στα γένια τα ιερά λαμποκοπούσε./ Απ’ τον Σκοπό, νάτο, προβαίνει· ως πόσο/ Συ την νύχτα τερπνά παρηγορίζεις!/ Υμνον παθητικόν θε να σου υψώσω·/ Παθητικό σα εσένα, όταν λαμίζεις/ Στρογγυλό, μεσουράνιο, και το φως σου/ Σε ταφόπετρα ολόασπρη αποκοιμίζεις'.
Από τo ποίημα του Διονυσίου Σολωμού
'Ωδή εις την Σελήνη'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (29.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου