Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΗΡΘΑΝΕ δύσκολοι καιροί ήρθαν καιροί οργισμένοι\ και πήραν νιους και πήραν νιες θυσία στην Ευρώπη. Δύο στίχοι από το ποίημα με το οποίο κλείνω τα σημερινά Πεταχτά. Θα μπορούσαν να είναι και στίχοι από κάποιο νεοριζίτικο της τελευταίας τριετίας. ..
ΛΕΑΣ ΚΙ ΕΧΟΥΝ δικαιώματα ζωής και θανάτου πάνω μας οι τρεις …καμπαλέρος. Λες κι είναι θεοί κι αποφασίζουν ποιοι πρέπει να πεθάνουν από ασιτία. Δεν φταίνε αυτοί. Εντολές των κυρίων τους εκτελούν οι άνθρωποι με το σηκωμένο φρύδι που μας κουνούν απειλητικά το δάκτυλο. Φτάνει πια! Ως εδώ και μη παρέκει! Ευγενικός αλλά …καθετος ο φίλος μου ο γέρω- δάσκαλος.
Η ΤΡΟΙΚΑ εξακολουθεί να είναι εδώ. Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί να μείνει. Αλλά και αν φύγει, όποτε φύγει, σαν να είναι εδώ. Δεν γλιτώνουμε από δαύτους εκτός και αν τους το πούμε κατάμουτρα ότι θα πρέπει να τα μαζεύουν. Με τις όποιες συνέπειες.
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ οι ελβετικές τράπεζες να ανοίξουν τους λογαριασμούς των ελλήνων πολιτικών. Ούτε των ελλήνων πολιτών θα ανοίξουν. Για να μη κατηγορηθούν ότι χρησιμοποιούν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο πελάτης είναι πελάτης άλλωστε και τα λεφτά τους δεν μυρίζουν, η φιλοσοφία τους.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του Οκτώβρη οι αποφάσεις για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γιούνκερ. Ούφ… ανασάναμε γιδυο και πλέον μήνες. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τοα τέλη του Οκτώβρη. Συν το ό,τι απού ζει μεταζώνεται, όπως έγραψα τις προάλλες.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ Χανίων προτίθεται να πληρώσει τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία των Χανίων. Ο υπότιτλος του χθεσινού πρωτοσέλιδου κεντρικού θέματος της εφημερίδας μας. Όχι! Η η ημερομηνία δεν έδειχνε 1 Απριλίου, αλλά14 Σεπτεμβρίου. Από τις ειδήσεις που αξίζουν κάθε προβολής.
ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ Περιβολίων ο αγώνας του Α.Ο. Πλατανιά για το πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγορίας, με τον Ατρόμητο. Ούτε και αυτή η διπλή είδηση είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα.  Και ο ΑΟ Πλατανιάς είναι στην μεγάλη κατηγορία και το γήπεδο των Περιβολίων έχει πια ως έδρα! Ήρθησαν πολύ πιο πάνω από το ύψος των περιστάσεων και ο Αο Πλατανιάς και ο Δήμος Χανίων.
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της πολύ ισχυρής σεισμικης δόνησης που ξύπνησε τις προάλλες την Γαύδο και την Κρήτη η μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρουλάκη. Μοιάζει με τον Εγκέλαδο, μικιό μου ο σεβντάς σου\ κάνεις κομμάτια τσι καρδιές μόνο με μια ματία σου. Καλή, πολύ καλή!
«ΑΠΟΦΕΥΓΕ την πρώτην λέξιν και επεφύλασσε πάντοτε διά τον εαυτόν σου την τελευταίαν. Ουδέποτε δε να λαλείς πριν να εξημερώσει ακόμη και αν είσαι βέβαιος ότι και τούτο θα γίνει».. (Από την «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.)
Ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ φαρμάκωσε τρυφερά την Εύα και αυτοκτόνησε, αφήνοντας το πτώμα της ν’ αγκαλιάσει το δικό της. Ο Γκαίτε περνώντας δίπλα από τα δυο πτώματα έκαμε τν σταυρό του και είπε σιγά ψιθυριστά. «Αυτός πρέπει να ήταν τρελός. Δεν είμαι όμως βέβαιος ότι ήταν πράγματι τρελός. Θα μας το αποκαλύψει η Ιστορία σε δυο χιλιάδες χρόνια» Από τις «50+4 κραυγές» του Λευτέρη Φύτρα (εκδ, Στοχαστής), στη θέση του ιστορικού ανέκδοτου.
«ΕΪΝΑΙ ΚΑΙ ο Διγενής \ Κι η μάνα με τους εννιά τους γιους και με τη μια την κόρη\ και το γεφύρι της Άρτας που δε στεριώνει\ παρά μονάχα με τη θυσία της όμορφης κυράς\ Ο Μινώταυρος στο βάθος του παλατιού\ περιμένει τους εφτά νέους και τις εφτά νέες\ για να αφήσει απείραχτο το βασίλειο\ Ήρθανε δύσκολοι καιροί, ήρθαν καιροί οργισμένοι\ κι επήραν νιες κι επήραν νιους θυσία στη Ευρώπη.\ Έτσι μας είπαν μην το πιστέψετε\ επειδή ο μύθος είναι απλός μύθος.\ Ή μήπως δεν είναι; Από το ποίημα «Ο μύθος στην τέχνη» της Στέλλας Αρκάδη.
ΧΑΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Χανιώτικα νέα (15.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου