Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΑΔΙΚΕΙΣ; ικανοποίει. Οταν βλέπω άνθρωπον πράξαντα κακόν και αναβάλλοντα την ικανοποίησιν του αδικηθέντος, ενθυμούμαι τον εαυτόν μου, όταν αναβάλλω τον καθαρισμόν των υποδημάτων μου από του βορβόρου με την ιδέαν ότι μετά δύο βήματα θα τα λερώσω εκ νέου'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Η ΑΡΧΗ είναι το ήμισυ του παντός. Αντέ, λοιπόν, ν’ αρχίσω με το παραπάνω απόσπασμα που μου ξώμεινε τις προάλλες, για να πάρει μπροστά το μολύβι μου.
ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ τα σύννεφα στον ευρωπαϊκό ουρανό της Ελλάδας, μέρα με τη μέρα. Και βέβαια οι απειλές εν είδει προβλέψεων, όπως και οι προβλέψεις εν είδει απειλών ότι θα βρέξει καρεκλοπόδαρα. Το θέμα είναι να περάσουν τα μέτρα, μου είπε ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος...
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, μισθωτοί πληρώνουν τα σπασμένα/ νομίζω ότι έχουνε με μας απωθημένα. Είναι που έχουν μάθει καλά την κοπτική - ραπτική, Εννιαχωριανέ, οι σημερινοί κυβερνώντες από τους χθεσινούς!
ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ κλείνουν τα Πανεπιστήμια, οι δικαστές κατεβαίνουν απ’ τις έδρες των δικαστηρίων και οι αστυνομικοί κλείνουν τους δρόμους. Ελλάς η χώρα της 'φαιδράς πορτοκαλέας'...
O MHTΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος με την ευκαιρία λήξης του Ραμαζανιού, κατά την 18η Αυγούστου 2012 και της εορτής του Μπαϊραμιού, έστειλε ευχές στους μουσουλμάνους της Θράκης για 'χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίζουμε όλοι μας στη Θράκη τα καλά, ειρηνικά και εποικοδομητικά μας έργα'. 'Μια όντως χριστιανική ενέργεια - μάθημα στους κήρυκες του διχασμού και της μισαλλοδοξίας'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 30 Αυγ. 2012), το σχόλιο.
ΜΕ ΔΥΟ ώρες καθυστέρηση άρχισε προχθές στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με δύο ώρες καθυστέρηση άρχισε όπως έμαθα και η έναρξη τελετής των εγκαινίων του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, στο Καστέλι. Κάτι δεν πήγε καλά στον προγραμματισμό. Δεν είναι το μείζον, ωστόσο...
ΚΑΙ ΜΙΑ ανθρώπινη στιγμή απ’ την εκδήλωση της Αναγόρευσης. Να βγάλει το επανωκαλύμαυχό του ζήτησε, ενώ μιλούσε, ο Πατριάρχης. Εκανε τόση ζέστη... Δρόσος εξ ουρανού, ωστόσο, τα λόγια του.
ΟΥΤΕ ΠΕΝΤΕ ούτε δέκα ούτε είκοσι, αλλά εβδομήντα! Τόσες ήταν προχθές οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην Πορτογαλία. Να μην παραπονούμαστε. Υπάρχουν και τα πολύ χειρότερα.
ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ πάντως δεν πιανόμαστε! Πρώτοι και με μεγάλη διαφορά απ’ τους δεύτερους. Πλήρη ανεπάρκεια στον τομέα πάταξης αυτής της μάστιγας διαπιστώνει η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέει...
ΟΤΑΝ Ο Πυθαγόρας πήγε στην Ιταλία, έφτιαξε ένα υπόγειο σπιτάκι, όπου κατέβηκε και έζησε για κάποιο διάστημα σ’ αυτό, αφού είπε στη μητέρα του να καταγράψει οτιδήποτε συνέβαινε, σημειώνοντας και τον χρόνο και να του στέλνει εκεί κάτω τις σημειώσεις της, ώσπου να ξαναγυρίσει. Η μητέρα του συμμορφώθηκε. Οταν, λοιπόν, ο Πυθαγόρας επέστρεψε από τον εθελούσιο εγκλωβισμό του, ισχνός και σκελετωμένος, εμφανίστηκε στη γενική συνέλευση των κατοίκων του Κρότωνα και μπαίνοντας τους είπε πως έρχεται απ’ τον Αδη και τους εξιστόρησε και τα συμβάντα κατά την απουσία του. Αυτοί εντυπωσιασμένοι και συγκινημένοι από αυτά που άκουγαν, έκλαιγαν και χτυπιούνταν και ήταν τόσο βέβαιοι πως ο Πυθαγόρας ήταν κάποιος Θεός, ώστε του παρέδωσαν και τις γυναίκες τους να μάθουν κάτι απ’ τις διδασκαλίες του, που γι’ αυτό αποκλήθηκαν Πυθαγόρειες (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας).

'Μια μαγεία απόψε/ το νυκτερινό τοπίο/ μπροστά της το φεγγάρι λειψό/ τυλίχτηκε με την εμπριμέ της ρόμπα./ Δόξαζε κάποιο Θεό./ Της πέθανε όμως η πίστη!/ Δόξαζε κάποιον άνδρα./ Την εγκατέλειψε!/ Πίστευε στα λουλούδια/ και για χρόνια/ διατηρούσε ένα μπαξέ./ Απόψε ξενυχτούσε μόνη./ Κάποιος ήχος ακούστηκε./ Κοίταξε προς εκείνη τη μεριά/ και είδε στο σκοτάδι/ Θεό και άνδρα/ αγκαλιασμένους να πλησιάζουν/ κρατώντας από ένα μπουκέτο λουλούδια./ Σηκώθηκε/ και πήγε να φέρει ρακή./ Θα ήθελε πολύ λίγο/ να ξημερώσει'.
Απόσπασμα από άτιτλο ποίημα του Γιώργου Κοκκινίδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (06.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου