Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΗΤΑΝ ΝΕΟΣ -μόλις 15 ετών- κι ήθελε να είναι ελεύθερος! Σκοτώστε τον! Μνήμη Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου χθες. Δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του. Από το όργανο της αταξίας εν ονόματι της τάξης...

'ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει'... Με άκρα ευαισθησία σημαδεύει την ουσία των πραγμάτων με τον στίχο αυτό ο Οδυσσέας Ελύτης. Πάντα επίκαιρος.

ΚΡΙΣΙΜΗ η εβδομάδα αυτή για την ελληνική οικονομία... Κρίσιμος ο μήνας που διανύουμε... Κρίσιμο ολόκληρο το 2011... Οπου πάμε... που λέει και η μάνα μου. Οπου φτάσουμε... Αμάν πια!

'Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για να μειωθεί το έλλειμμα είναι να μειωθεί η ανεργία, όχι να κοπούν οι φόροι. Και ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία χωρίς να αυξηθεί το έλλειμμα, λόγω αύξησης των κυβερνητικών δαπανών, είναι ν’ αρχίσουν οι Τράπεζες να δανείζουν και πάλι αλλά χωρίς να δημιουργούν «φούσκες» με στόχο τα υπερκέρδη'. Τι κρίμα που αυτός που τα έγραψε αυτά, ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, ο σπουδαίος αυτός καναδοαμερικανός οικονομολόγος, πέθανε νωρίς, πριν από 4,5 περίπου χρόνια!


ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ τον άκουγαν, αν ζούσε, οι τραπεζίτες! 'Τραπεζικός στόχος χωρίς υπερκέρδη είναι σαν να λέμε στους καπιταλιστές να φτιάξουν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο', σχολιάζει στη στήλη του '9 μποφόρ' ο 'βοριάς' στην εφ. 'Χριστιανική' (Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010).

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ. Κοιτάζω απ’ το παράθυρό μου τον ουρανό. Σιγά που θα βρέξει! Αφού δεν... χτένισε τα γένια του ο Αγιος Νικόλαος, μην περιμένετε καλιμέντο μέχρι τα Χριστούγεννα. Εκτός και αν ο Αγιος Σπυρίδωνας αναλάβει δράση. Τέλος διαλείμματος.
'
ΟΠΛΑ ΕΔΩ, όπλα εκεί και όπλα παραπέρα/ ούτε τσιγάρα να ’τανε μέσα σε ταμπακέρα! Μαντινάδα... αδέσποτη. Δεν λέει και πολλά πράγματα αλλά εν πάση περιπτώσει...

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ποιητικά, τι κι αν είναι αντιποιητικοί οι καιροί μας, η και τακτική αναγνώστρια της στήλης γνωστή ποιήτρια Μαρία Ζαβιανέλη, συμμετέχοντας σε διάφορους πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ενας απ’ αυτούς κι εκείνος που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό 'Κελαινώ - Ξάστερον', με θέμα 'Ανασσα Πόλη' και στον οποίο συμμετείχε με μια συλλογή 10 ποιημάτων! Συγχαρητήρια θερμά για το 'ΑΡΙΣΤΕΙΟ' που σου απενεμήθη στις 20 Νοεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, Μαρία!

Η ΚΕΛΑΙΝΩ ήταν και είναι ένα αστέρι. Σύμφωνα με τη μυθολογία είναι μια απ’ τις Πλειάδες, τις κόρες του Ατλαντα και της Πλειόνης. Σε άλλη εκδοχή ήταν η κόρη του Εργέα. Αναφέρεται συνήθως ως σύζυγος του Ποσειδώνα με τον οποίο απέκτησαν δύο τουλάχιστον γιους, τον Λύκο και τον Νυκτέα. Κατά τον Ακέσανδρο, γιοι της Κελαινούς ήταν και οι Τρίτωνας και Ευρύπυλος. Κατ’ άλλους ήταν σύζυγος του Προμηθέα και μητέρα απ’ αυτόν του Λύκου και του Χιμαίρου!

[...] Ποιος ξέρει ίσως και να με ερωτευτείς/ καθώς το περίγραμμα/ του προσώπου σου/ θα τρεμοσβήνει μέσα στο μπλε ασήμι σου.../ Βόσπορε των Αργοναυτών, του Παλαιολόγου, της Αγίας Σοφίας/ πολύχρονο φαντό της Μεσογείου/ ήρεμο και αγριεμένο θαλασσοπούλι/ η ψυχή μου ταξιδεύει μέσα στο Ευωδιαστό σου Δάκρυ'.
Από το ποίημα της Μαρίας Ζαβιανέλη 'Βόσπορος'

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα(07.12.10)
www.haniotika-nea.gr

1 σχόλιο:

  1. ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ

    Πέταξαν τα στεφάνια
    των ηρώων μας στις λάσπες…
    Έβαλαν τα φωτοστέφανα
    Των αγίων μας στο βούρκο….
    Δίχως ήρωες κι αγίους!
    Με το θάνατο να ροκανίζει, με σίγουρη απόλαυση,
    Τη μικρή ανησυχία
    Της τελευταίας καληνυχτας μας.
    Με τα όνειρα να δηλώνουν
    Καθημερνές συνήθειες.
    Διχως ήρωες κι αγίους!
    Γυμνοί κι ανυπεράσπιστοι
    Στο ανηλέητο κατηγορώ της ιστορίας.
    Με αδειανή τη φούχτα μας
    Από ηρωισμό και αγιοσύνη…

    Έξοχο, το είχα διαβάσει, και θα είναι για το ημερολόγιο 2012 του Κεδρισού.
    ΥΓ. Αν ανάφερες Βαγγέλη μου και ποιο είναι το όμορφο χωριουδάκι της φωτογραφίας του ιστότοπου ... (στον οποίο σήμερα μπήκα για πρώτη φορά).
    Με την αγάπη μου
    Κώστας Νταντινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή