Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ αρχόντισσες και άρχοντες και Καλό Δωδεκαήμερο να περάσετε (περάσουμε)! Γνωστές σαν Δωδεκαήμερο ή Δωδεκάμερο, για ν? αρχίσουμε με τη Λαογραφία σήμερα, είναι οι 12 μέρες απ? την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24 του Δεκέμβρη μέχρι τα Θεοφάνια στις 6 του Γενάρη. Σ? αυτό το διάστημα γιορτάζουμε, ως γνωστό, τρεις μεγάλες γιορτές: Τη γέννηση του Χριστού, τον Αϊ - Βασίλη και τη Βάφτιση του Χριστού. Για να κάνουμε και Θρησκευτικά της Πρώτης Δημοτικού!
ΚΑΙ ΞΑΝΑ καλήν ημέρα αρχόντισσες και άρχοντες! Κι αν είναι ορισμός σας/ τα 'πεταχτά' τα σημερινά/ να πω στ? αρχοντικό σας! Το ξέρω ότι σας τα ?παν κι άλλοι κι αν δεν σας τα ?παν θα σας τα πουν ή και σας τα ?παν και θα σας τα πουν τα κάλαντρα. Είναι μέρα των καλαντρολόγων σήμερα, όπως μέρες των καλαντρολόγων είναι και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και η παραμονή των Θεοφανίων. Ενα είδος κάλαντρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα, είναι και τα 'πεταχτά' δεν νομίζετε;
ΕΠΙΜΕΝΩ ΝΑ λέω 'κάλαντρα' κι όχι 'κάλαντα' είδατε. Δεν το ?κανα μόνο γιατί έτσι το ?μαθα αλλά και γιατί μ? αρέσει ν? ακούω το 'ρ' να κουδουνίζει ανάμεσα στο 'τ' και στο 'α'. Το ?χω ξαναγράψει και σε άλλη ευκαιρία αυτό. Πάμε παρακάτω.
ΑΘΗΝΑ σκουπιδότοπος της χώρας μας καμάρι! Για να αλλάξω εντελώς τον στίχο του Κωστή Παλαμά: 'Αθήνα διαμαντόπετρα της γης το δαχτυλίδι'. Με την έννοια ότι ένα από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της πρωτεύουσας είναι και οι σωροί των σκουπιδιών που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο αυτές τις μέρες. Πρόταση φίλου που ζει στο 'κλεινόν άστυ': Να τους φωταγωγήσει (τους σωρούς) η απερχόμενη Δημοτική Αρχή σαν να είναι χριστουγεννιάτικα δέντρα!
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ανάπτυξης, την ανάπτυξη, ανάπτυξη! Κι αν την κλίνουν και την ξανακλίνουν τούτη τη λέξη οι πολιτικοί μας και όχι μόνο! Αμάν πια. Ούτε καραμέλα να ήταν!
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ρουσφέτια στις μετατάξεις! Οχι 7 αλλά και 777.777 φορές να το πούνε οι καθ? ύλην αρμόδιοι υπουργοί ουδείς θα το πιστέψει. Σε τα μας τώρα, σε τα μας... Κι αν έχουνε δει τα ματάκια μας κι αν έχουνε ακούσει τ? αυτάκια μας κι αν έχουν μυριστεί οι... ρινούλες μας!
ΧΑΛΑΡΑ, χριστουγεννιάτικα ξεκίνησα σήμερα και χαλαρά χριστουγεννιάτικα σκεφτόμουνα να το πάω, ωστόσο στην πορεία δεν μου βγήκε. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που άλλα λογαριάζω να κνισαρίσει η κνισάρα κι άλλα κνισαρίζει στο τέλος...
'ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ Ονείρων', είναι ο τίτλος της νέας (της 16ης!) ποιητικής συλλογής που μόλις κυκλοφορήθηκε, του φίλου δασκάλου-ποιητή (ιδιαίτερα γνωστού στους αναγνώστες της στήλης) Κώστα Καλαπανίδα. Πολλά και από αυτά τα 89 ποιήματά του θα φιλοξενηθούν στη θέση του τελευταίου 'πεταχτού'. Αρχής γενομένης από σήμερα!
ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ρώτησε τον δάσκαλο Νιαν - Σεν. 'Πού θα βρίσκεσαι σε εκατό χρόνια;' Ο δάσκαλος απάντησε 'Θα είμαι ένα βόδι κοντά σ? ένα ποτάμι'. Ο μαθητής του ζήτησε να τον ακολουθήσει και ο δάσκαλος του είπε: 'Με μεγάλη μου χαρά, αν έχεις ένα μεγάλο δεμάτι χόρτα μαζί σου'.
'Δεν ξέρω πώς, αλλ- ανάγκη πάσα/ κάντε την επιτέλους να μιλήσει: / Γιατί ενεδρεύει πίσω από τις ενοχές;/ Γιατί πιέζει αφόρητα τη λήθη;/ Από πού χρηματίζεται; Πού τρώει ψωμί;/ Σε ποια αθανασία τυλίγει κεροδεσιά;/ Σε ποια, τελοσπάντων, νερά καθρεφτίζεται;'.
Το ποίημα 'Η ελπίδα' του Κώστα Καλαπανίδα
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου