Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ λιγοστέψανε οφέτος τα λεφτά μας/ όμως τα χρόνια μας πολλά είναι απ’ την καρδιά μας. Βροχή οι μαντινάδες που μου έρχονται μέσω κινητού επί τη λήξει του 2010 και επί τη ενάρξει του 2011. Μια απ’ αυτές και η παραπάνω. Να ’σαι καλά, Αντώνη Αποστολάκη! Ας μην τα βάφουμε συνέχεια όλα μαύρα.Είπαμε!

ΤΟ ΜΕΛΙ κι αν εξίνισε και είναι αγγουρίδα/ άσε τη νέα τη χρονιά να φέξει μια ολπίδα./ Κι αν είναι ανεφαλιάρικο το φετινό πεσκέσι/ στο ζόρε απάνω βάνομε στραβά - στραβά το φέσι./ Χριστόγεννα κι Αρχιχρονιά ζήσης αντιλαψίδες/ για τον καθένα να γενούν ατζυμπραγές ολπίδες. Τα τρία τελευταία δίστιχα της ρίμας που μου έστειλε, μέσω Διαδικτύου, 'Στου Μνημονίου την εποχή ευκές καλαναρχούμε' ο τίτλος της, ο φίλος δάσκαλος, ποιητής και μαντιναδολόγος Κωστής Λαγουδιανάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και αυτός!

ΤΟΝ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ να μην τον χαίρεσαι όντε κολυμπά, όσο καλά κι αν φαίνεται πως κολυμπά, παρά άμα τελειώνει το κολύμπι του! Για τις πανηγυρικές ορκωμοσίες των νέων δημοτικών αρχόντων άρχισα να λέω χθες στον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο στους κολυμπητές μού το γύρισε αυτός.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 200 οι βουλευτές! Και γιατί να γίνουν 200; Αμ πόσοι να γίνουν; Να γίνουν 150! Και γιατί να γίνουν 150; Αμ πόσοι να γίνουν; Να γίνουν 100! Και γιατί να γίνουν 100; Αμ πόσοι να γίνουν; Να γίνουν 50! Και γιατί να γίνουν 50; Αμ πόσοι να γίνουν; Να μην έχουμε βουλευτές! Πολλά επικίνδυνο ενίοτε, όταν παραπροχωρήσει το παιχνίδι της... κολοκυθιάς νομίζω...

'ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ σας είναι ιαπωνικό. Η πίτσα σας είναι ιταλική. Η μπύρα σας είναι γερμανική. Το κρασί σας είναι ισπανικό. Η δημοκρατία σας είναι ελληνική. Ο καφές σας είναι βραζιλιάνικος. Το τσάι σας είναι κινεζικό. Το ρολόι σας είναι ελβετικό. Η μόδα σας είναι γαλλική. Το πουκάμισό σας είναι ινδικό. Τα παπούτσια σας είναι ταϊλανδικά. Το ραδιόφωνό σας είναι κορεατικό. Η βότκα σας είναι ρωσική. Κι έπειτα παραπονιέστε ότι ο γείτονάς σας είναι μετανάστης;' Απ’ τα καλύτερα, αγνώστου πατρός που κυκλοφορούνται ευρύτατα στο Διαδίκτυο.

ΟΥΤΕ Η Μπαρτσελόνα του Μέσι δεν παίζει όπως έπαιξε την περασμένη Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου εναντίον της Λάρισας για το Κύπελλο η ΑΕΚΑΡΑ. Εχει να το κάνει ο γείτονάς μου ο Μήτσος. Τη σημαία, ωστόσο, με τον Δικέφαλο Αετό δεν την έβγαλε στην ταράτσα. Εχει καεί τόσες φορές στον χυλό που φυσά και το γιαούρτι.

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ της πένας (σπουδαίος συγγραφέας) ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας Ασηγωνιώτης Σήφης Ιωαν. Πετράκης, καπετάνιος του.. πενακιού (σκιτσογράφος γαρ) ο αδελφός του ο Χρήστος. Τελευταία ένωσαν. γι’ άλλη μια φορά. τις δυνάμεις τους κι έβγαλαν ακόμα ένα βιβλίο το 'Ορεινές μαδαρίτικες αθιβολές τσ’ ασηγωνιώτικης ρίζας'. Σ’ ευχαριστώ Σήφη, για τον ορεινό μαδαρίτικο, ασηγωνιώτικο, χαιρετισμό σου! Πάντα άξιοι!

ΚΑΠΟΙΟΣ ρώτησε μια φορά τον Σωκράτη πώς μπορούσε να γίνει πλούσιος. Ο Σωκράτης του απάντησε: 'Είναι πολύ απλό, αν γίνεις φτωχός στις επιθυμίες'.

'Ζηλεύω που δίνεσαι σε όλους τους άλλους/ με την καθημερινή σου φορεσιά./ Τη συνηθισμένη./ Εμένα με δέχεσαι μόνο με τις γιορτινές σου/ γιρλάντες Χριστούγεννα - Πάσχα/ έτσι για να με κάνεις να νιώθω/ περπατώντας στους δρόμους σου/ αιώνια ξένη'.
Το β’ απ’ τα 'Τρία ποιήματα για τα Χανιά' της Ελένης Μαρινάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(28.12.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου