Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με τις καθιερωμένες τιμής και μνήμης εκδηλώσεις. Και μετά καθιερωμένα, όπως κάθε χρονιά, επεισόδια. Εδώ, έτοιμες, πανέτοιμες οι κάμερες για να τα καταγράψουν. Εδώ, έτοιμοι πανέτοιμοι οι παρουσιαστές με τα μαρκούτσια τους για να τα παρουσιάσουν. Πέμπτη, ώρα 5.30 μ.μ., τα «πεταχτά» πρέπει να φύγουν...
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΙΣ την μυθολογίαν των αρχαίων εσυμβολίζετο δι’ αετού· σήμερον θα συναντήσης ισχυρούς, οίτινες, εάν είχον ιδιαιτέραν μυθολογίαν, θα εσυμβόλιζον την ισχύν των διά μικροβίου». Από τη «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ περιστάσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Απανωτά είναι τα γκολ που δέχονται από τις αγορές, χώρια τα αυτογκόλ. Τερματοφύλακες σε ρόλους τροχονόμων. Από τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο η παρέμβαση. Με αφορμή τη χθεσινή υποβάθμιση 12 γερμανικών Τραπεζών από τον αμερικανικό οίκο Moody’s.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εθνικής ευθύνης. Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση συμβιβασμού. Ενα απ’ τα σχήματα λόγου, όπως μάθαιναν τα παιδιά στο σχολείο είναι και το κλιμακωτό.
ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ μην επιχορηγούνται τα κόμματα. Λέω, όμως, να μειωθεί στο μισό η κρατική επιχορήγηση που τους δίδεται. Μαζί με τις άλλες «λαϊκίστικες» προτάσεις που έκανα στο 4ο πεταχτό της περασμένης Τρίτης (15 Νοεμβρίου) κι αυτή.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ τη δεύτερη δόση μας έκαναν κωλονοσκόπηση, είπε στο περίπου ένας Πορτογάλος κυβερνητικός αξιωματούχος. Για τους Ελληνες οι κωλονοσκοπήσεις έχουν τελειώσει. Εν όψει ανασκολοπισμού.
ΚΑΘΕ ΦΤΩΧΟΣ κι η μοίρα του. Η δική της μοίρα έγραφε να γίνει ζητιάνα στα 70 της. Ζητιάνα από τηλεφώνου. Θέλει λέει να πλερώσει το χαράτσι, που της ήρθε μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, για το υπόγειο που απέκτησε πριν από 10 χρόνια, ξοδεύοντας όλες της τις οικονομίες. Φοβάται να μην της κόψουν το ρεύμα. Ο,τι προαιρείται, ο καθένας. Ούτε ιδέα σκέψης να μην πλερώσει. Ο,τι και να της είπα, δεν έπιασε. Εχει κάτι υπόγεια η αγανάκτηση, μα κάτι υπόγεια...
ΑΛΛΗ ΜΙΑ διάκριση για την και καλή φίλη, αλλά και συνεργάτιδα της στήλης, ποιήτρια Μαρία Ζαβιανέλη. Συμμετείχε με τα ποιήματά της «Μικρό Μπαλκόνι», «Aisha ή Zahra» και «Mε φωνάζουνε Milan»... στον 27ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία των ενηλίκων. Συγχαρητήρια και διά της στήλης, Μαρία! Σίγουρα δεν θα ’ναι η τελευταία φορά!
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ η Ξανθίππη έβγαλε με βίαιο τρόπο, καταμεσής της Αγοράς, το πανωφόρι του Σωκράτη κι όλοι όσοι ήταν γύρω του του έλεγαν ότι πρέπει να την αρχίσει στα χαστούκια, αυτός τους απάντησε: «Γιατί άραγε; Για να κάνετε εσείς χάζι και να λέτε απάνω σου Σωκράτη κι απάνω σου Ξανθίππη; Μια σκληρή γυναίκα μοιάζει με ένα ζωηρό άλογο. Οποιος άνθρωπος δαμάσει ένα τέτοιο άλογο, δαμάζει και τα άλλα. Ετσι κι εγώ ζώντας με την Ξανθίππη μαθαίνω να προσαρμόζομαι απέναντι στους άλλους».
«Εσένα αντίκρισα/ Τάιζες χρυσαφιά ροδάκινα/ το γερασμένο σύντροφό σου/ για να ’χει η άχρωμη ζωή σας χρώμα και πορφυρά γλυκά σταφύλια αίμα να γίνουν/ να τον κρατήσουν ακόμα,/ ακόμα άλλη μια μέρα!/ Και ύστερα έμεινες μόνη,/ δύο τρία βήματα απάνω στο μπαλκόνι/ Μα έκανα λάθος, τη μοναξιά είχες παρέα,/ διάφανη, αέρινη, μοιραία,/ κομμάτια απ’ τη δικιά σου σάρκα τώρα κόβει/ τρέφεται μέσα από σένα,/ μέρα τη μέρα δυναμώνει και όλο/ κοντά σου, όλο κοντά σου επιστρέφει!».
Από το ποίημα «Μικρό Μπαλκόνι» της Μαρίας Ζαβιανέλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (18.11.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου