Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!

ΚΑΙ Τ’ ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις δεκοχτώ/ ψόφησε η πέρδικα στ’ αυγό. Γι’ άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε... κατά γράμμα η γνωστή παροιμία. Ποιος είπε ότι ο λαός δεν είναι σοφός; Μέχρι και τη στέγη του Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι σήκωσε προχθές ο αέρας και την πήγε... σ’ άλλες πολιτείες. Μας πήρε και μας σήκωσε γενικώς. Στην κυριολεξία μα και μεταφορικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ της Διακαινησίμου (τω Σκολώ) και της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα. Της Χρυσοπηγής. Χρόνια πολλά στις Ζωές και στις Πηγές που γιορτάζουν. Χρόνια πολλά και στις μοναχές του μοναστηριού της Χρυσοπηγής που το μεταμόρφωσαν σε επίγειο παράδεισο, όπως και στις μοναχές της Μονής του Παρθενώνα στην Κίσαμο, που επίσης πανηγυρίζει.
ΠΟΤΕ ΜΟΥ δεν με φόβησαν του κάτω κόσμου οι τόποι/ γιατί με περιμένουνε πολλοί δικοί μου ανθρώποι. Καλά καλή μαντινάδα. Μου την είπε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο χωριανός μου και καλός φίλος Μανόλης Βανδουλάκης ενώ βρισκόμαστε με τον Επιτάφιο στα μνήματα των ανθρώπων μας, στον Αγιον-Αθανάση. Είναι να μην έχω πάντα στην τσέπη μου το μπλοκάκι μου και το μολυβάκι μου;
ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ υποψήφιος, κατεβαίνεις υποψήφιος, κατεβαίνει υποψήφιος, κατεβαίνουμε υποψήφιοι, κατεβαίνετε υποψήφιοι, κατεβαίνουν υποψήφιοι... Κανένας ψηφοφόρος, βρε παιδιά;
'ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ με διλήμματα και με εκβιασμούς, δεν οδηγούν σε εποικοδομητικά αποτελέσματα, αφού αρκετοί ψηφίζουν συμβιβαζόμενοι αυτούς που στην πραγματικότητα σιχαίνονται, εάν δεν τους μισούν. Σε κάθε περίπτωση καμιά χώρα δεν έμεινε ακυβέρνητη, όσα προβλήματα και αν είχε' (Πηγή:www.sofokleous10.gr).
ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ σε Κυβέρνηση Σαμαρά ο Κώστας Σκανδαλίδης, κατά δήλωσή του. Εάν και εφόσον αναλάβει τον σχηματισμό Κυβέρνησης ο Σαμαράς, βεβαίως. Και εάν και εφόσον εκλεγεί βουλευτής βεβαίως, βεβαίως, και εάν και εφόσον του κάνουν πρόταση για υπουργοποίηση βεβαίως, βεβαίως, βεβαίως... Άπιαστα πουλιά, χίλια στον παρά...
ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ! Επιμένει να μου απαντά έτσι ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, όταν τον ρωτώ ποιο κόμμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Κι άντε να καταλάβω εγώ ποιο είναι γι’ αυτόν το μη χείρον. Ή μήπως κατάλαβα;
'ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, μια λέξη, η ΑΕΚ, όπως η αγάπη. Οπως γράφτηκε διαβάζεται. ΑΕΚ: ένα θλιβερό αντίο και μια αναγκαστική εξορία, η λαχτάρα για ένα ευτυχισμένο παρελθόν και μέλλον. ΑΕΚ είναι η λαχτάρα για ένα ευτυχισμένο παρελθόν και μέλλον. ΑΕΚ είναι η λαχτάρα σε μαύρο και κίτρινο χρώμα.' Απ’ τα που έγραψε ο τούρκος δημοσιογράφος Ζενέλ Γιανίν Ντακχάν για τα 88α γενέθλια της Ενωσης, της οποίας είναι φανατικός οπαδός. Η ΑΕΚ είναι θρησκεία έγραφαν κάποτε τα παιδιά της Σκεπαστής στους τοίχους. ΑΕΚ θρησκεία - Βυζαντινή αυτοκρατορία!
'Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ του Πέρση βασιλιά Δαρείου Α’ Μεγάβαζος είχε σταλεί από αυτόν στην περιοχή του Βυζαντίου για να υποτάξει τις ελληνικές πόλεις στη θρακική χερσόνησο. Εκεί, πληροφορήθηκε ότι οι άποικοι που είχαν ιδρύσει τη Χαλκηδόνα είχαν φτάσει στην περιοχή δεκαεφτά χρόνια πριν από τους αποίκους που είχαν ιδρύσει το Βυζάντιο. Συγκρίνοντας λοιπόν, τη θέση των δύο πόλεων, ο Πέρσης αξιωματούχος παρατήρησε ότι οι Χαλκηδόνιοι πρέπει να ήταν τυφλοί, όταν έφτασαν στην περιοχή, γιατί, αν έβλεπαν, δεν θα διάλεγαν τη χειρότερη τοποθεσία για να χτίσουν την πόλη τους, παρόλο που θα μπορούσαν να έχουν την ωραιότερη.' Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

«Πάλι σηκώνει τη σημαία/ Εμείς μπαίνουμε χωρίς φόβο/ Τα μάτια τα πουλιά μαζί μας μπαίνουν/ Αστράφτει η πολιτεία αστράφτει ο νους μας/ Η φαντασία τους κήπους πλημμυράει/ Είναι παιδιά που στέκονται στις βρύσες/ Κορυδαλλοί στους όρθρους ακουμπάνε/ Στις λεμονιές άγγελοι χορτάτοι/ Είναι αηδόνια που παντού ξυπνάνε/ Φλογέρες παίζουν έντομα βουίζουν [...]»
Από το ποίημα 'Πάλι ο ουρανός ανοίγει εδώ την πύλη'
του Γιώργου Σαραντάρη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (20.04.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου